napisał(a) fabio007 » 22.07.2016 21:22
RKStefan napisał(a):Jest u góry strony (po prawej) taki przycisk "szukaj". Do tego jest Wujek Google, Via Michelin i parę innych wynalazków. Ale ja jestem starej daty, jeszcze sprzed pokolenia "dzieci Neo"
A tak poważnie, w Austrii (jechałem od strony Bratysławy) można spokojnie ominąć Wiedeń drogą B50 przez Parndorf i od Eisenstadt S31. Droga może bez turystycznych atrakcji ale spokojna i o wiele przyjemniejsza dla oka od betonu autostrady. Dodatkowo okazja do zatankowania sporo taniej niż na autostradzie. (korzystałem z OMV w Breitenbrunn). Dalej zjeżdżając z autostrady w Ilz na drodze B66 można zobaczyć malowniczy Riegersburg: zamek i chyba (nie znam niemieckiego) coś w rodzaju ośrodka opieki nad dzikimi ptakami
http://www.greifvogelflugschau.at/riegersburg/ . Byłem tam wcześnie rano, więc wszystko było akurat nieczynne. Sama droga też spokojna i przyjemna dla oka.
No i wreszcie już w Chorwacji, niekoniecznie planowo zwiedziłem kanion rzeki Zrmanja z kurortem Obrovac: wystarczy zjechać z autostrady A1 na węźle Gospić lub Sv. Rok i podążać drogą D50 a potem D27. Widoki niezapomniane, szczególnie przyczepy z łodziami na serpentynach
Wiem, że jest taki przycisk 'Szukaj' i wiem, że jest Google i parę innych wynalazków, ale ja właśnie czekam na wpisy osób 'starej daty'
Ludzi, dla których dojazd na urlop to nie tylko 'miejsce wyjazdu -> miejsce przyjazdu', ludzi którzy wolą drogę przez wsie i miasteczka, niż nudny beton autostrad
Ludzi, którzy się nie spieszą, bo i tak dojadą w miejsce, w które chcą dojechać, a czas ma tu mniejsze znaczenie
Ludzi, dla których urlop zaczyna się w chwili wyjazdu, a nie w chwili dotarcia na miejsce
Ludzi, dla których np. godzinny postój na spokojny posiłek to nie strata czasu, tylko po prostu normalna chwila przerwy w podróży do celu
Ludzi, którzy patrzą też na to, co jest 'obok', a nie tylko na to, co jest 'przed'
Dziękuję za sugestie
Jeżdżę przez Słowację i Węgry, ale austriackie miasteczka też mnie kuszą, więc może kiedyś wykorzystam Twoje podpowiedzi