napisał(a) lechocz » 10.03.2017 09:11
Swego czasu byłem na wakacjach w Neum w Bośni i Hercegowinie.
Wówczas to naocznie, przeglądając na miejscu, z nudów, oferty internetowe dotyczące tejże miejscowości oraz porównując je pod kątem właśnie wiarygodności zamieszczonych w nich danych, przekonałem się, iż jest wiele np. takich ofert w których pisze, iż do morza jest np. 50 metrów.
Tyle tylko, że w wielu przypadkach, szczególnie w południowo wschodniej części tejże miejscowości, nie jest to odległość w linii poziomej a w pionie, gdyż w linii poziomej jest to nawet mniejsza odległość.
Fakt ten powoduje, iż z apartamentu na plaże trzeba pokonać niejednokrotnie 100 czy więcej schodów. Sam wówczas mieszkałem w hotelu Agava i aby dostać się na plażę musieliśmy dreptać coś ponad sto schodów w jedna stronę, o ile dobrze pamiętam. A są tam i takie miejsca gdzie do wody, tychże schodów trzeba pokonać o wiele więcej.
Więc kiedy, razu jednego, przyszło mi wracać się dwukrotnie do apartamentu, to już na samym starcie spaliłem wszystkie kalorie zjedzone na śniadanie. A był to dopiero początek dnia.
Da się to przeżyć oczywiście, o ile człek jest w miarę młody i sprawny. Natomiast problemy zaczynają się wówczas, kiedy np. są małe dzieci, osoby starsze czy też mające jakiekolwiek problemy ze stawami.
W takich ofertach brakowało mi właśnie rzetelnej i dokładnej informacji o faktycznym położeniu oferowanych apartamentów, pokoi itp. aby już w trakcie rezerwacji było wiadomo na co się decyduje, żeby nie być niemile zaskoczonym po przyjeździe na miejsce.