Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiarygodność ofert z internetu

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klerjeser
zbanowany
Re: Nie boicie się wpłacać zaliczek w ciemno?

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 11.04.2016 19:40

esia napisał(a):
klerjeser napisał(a):Nie nie boję się. Jeżdżę do indywidualnych kwater i hotelików od lat i nigdy nie było wtopy z zaliczką. Faktem jest, że dokładnie sprawdzam ofertę....

Ano właśnie. Opinii na temat tego domu praktycznie nie ma. Właściciel w wymianie mailowej wydaje się sympatyczny, ale jedzie nas 6 osob więc i zaliczka niemała :roll:

Każdy kiedyś zaczyna prowadzić biznes wynajmu, więc trudno na początku o zalew opinii. Ja tam lubię nowe kwatery. Jeszcze nie zużyte, a właściciele bardziej się starają. Byliśmy kiedyś w Bułgarii w dopiero co otwartym hotelu, kiedy przyjechaliśmy, jeszcze kończono układać kostkę na podjeździe, w naszym apartamencie były jakieś problemy hydrauliczne, więc dostaliśmy zamian coś w rodzaju apartamentu VIP - prawie 90 m2, dwa tarasy, bezpośrednie zejście na basen...

Często jest tak, że kwatery jadą na opinii sprzed lat, w tymczasem wcale już nie są takie hipersuper....
esia
Plażowicz
Re: Nie boicie się wpłacać zaliczek w ciemno?

Nieprzeczytany postnapisał(a) esia » 12.04.2016 09:01

Janusz Bajcer napisał(a):
esia napisał(a):Niemniej jestem nieufna, tym bardziej, że właściciel podał swoje dane i numer konta - słoweńskie. Dom pod wskazanym adresem w Chorwacji stoi (google maps coś tam pokazuje ;)

To, że Słoweniec ma dom w Chorwacji dla mnie nie dziwne.

Raz mieszkaliśmy u Czeszki, która miała dom w Chorwacji, jednak miała też męża Chorwata ;)
Napisałam do właściciela, odpisał że owszem są Słoweńcami i tak jak piszesz mają dom w Chorwacji.

klerjeser napisał(a):
Każdy kiedyś zaczyna prowadzić biznes wynajmu, więc trudno na początku o zalew opinii. Ja tam lubię nowe kwatery. Jeszcze nie zużyte, a właściciele bardziej się starają. Byliśmy kiedyś w Bułgarii w dopiero co otwartym hotelu, kiedy przyjechaliśmy, jeszcze kończono układać kostkę na podjeździe, w naszym apartamencie były jakieś problemy hydrauliczne, więc dostaliśmy zamian coś w rodzaju apartamentu VIP - prawie 90 m2, dwa tarasy, bezpośrednie zejście na basen...

Często jest tak, że kwatery jadą na opinii sprzed lat, w tymczasem wcale już nie są takie hipersuper....

Rozmawiałam, z jedną z osób która wystawiła opinię w internecie o tym domu (właściwie to jedyna osoba, którą znalazłam i nie mieszka w okolicy ;)). Pan (chyba austryjak) opisał mi, że dom funkcjonuje od około 10 lat i jest bardzo dobrze utrzymany (na zdjęciach pokoje wyglądają jak nowe, ponadto przez 10 lat chyba byłaby jakaś choć jedna opinia), że właściciele są bardzo mili etc. Gdy zapytałam czy on też wpłacał na słoweńskie konto, rozmówca zamilkł, przestał odpisywać mimo kilku prób nawiązania kontaktu. Sama nie wiem co o tym sądzić. Zaliczka to ponad 300 euro :roll:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 12.04.2016 14:05

Moim zdaniem, nikt tutaj w 100 procentach Twoich wątpliwości nie rozwieje. Jak masz duże obawy, to może poszukaj czegoś bardziej wiarygodnego (więcej poleceń, sprawdzonych opinii itp.). Może jakiś hotelik lub pensjonat?
esia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) esia » 12.04.2016 15:33

Chyba jednak się zdecydujemy. W końcu kiedyś rezerwowaliśmy przez telefon, a informacje na forach były szczątkowe ;)
Dżejan
Cromaniak
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 26.05.2016 15:25

mam pytanie do rezerwujących apartamenty przez internet
czy wypada się targować o cenę apartamentu mailowo czy lepiej się nie błaźnić
jak na to patrzą Chorwaci?

właśnie dostałem ofertę i mam dylemat czy targować się czy brać to co dają...
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 26.05.2016 17:36

Dżejan napisał(a):mam pytanie do rezerwujących apartamenty przez internet

ja zawsze się targuję. I jak do tej pory tylko raz nic się nie dało zrobić. Średnio negocjuję obniżkę o 10%
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 26.05.2016 18:03

wysłałem zapytanie o jakiś upust ale to jest pośrednik z agencji chorwackiej to nie liczę zbytnio na obniżkę ceny,
zobaczymy...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2016 20:28

Dżejan napisał(a):mam pytanie do rezerwujących apartamenty przez internet

Zależy od ceny.
Jeżeli masz propozycję, powiedzmy do 15 ojro od łba, to wg mnie nie ma się co wygłupiać.
Targowanie w takiej sytuacji może zalatywać lekkim żebractwem. :?
Oczywiście mowa o cenach w sezonie i w fajnej lokalizacji.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 01.06.2016 13:04

No przy 15€ od osoby to faktycznie nie bardzo jest już z czego schodzić, to taki "standard" raczej. Ale urwanie nawet 5 euro przy czterech osobach to już prawie jeden nocleg dla rodziny gratis. Dlaczego więc nie spróbować? Nie nazwałbym tego żebractwem, najwyżej właściciel nie będzie chciał zejść więc zapłacisz normalną stawkę. Mnie w tym roku udało się urwać (w miłej rozmowie)10€ za dobę, na całości robi się już bardzo przyzwoita kwota, którą można przeznaczyć choćby na paliwo.
justyna_klb
Plażowicz
Wynajęcie apartamentu prywatnie - pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna_klb » 21.06.2016 10:00

Witam wszystkich,

Jestem na etapie rezerwacji apartamentu i chciałabym wiedzieć czy cała 'procedura' jest ok

Znalazłam apartament na stronie zakwaterowaniewchorwacjikropkapl (czy ta strona jest godna zaufania?) tam był podany kontakt do właściciela, z którym koresponduję już od kilku dni.
Na mieszkanie zdecydowaliśmy się wczoraj na co nasz 'gospodarz' wysłał mi mail z danymi do przelewu i adresem, z naciskiem, że jak tylko zrobimy przelew zaliczki to mam mu wysłać zdjęcie, że został on zrobiony; 3 razy w jednym mailu podana ta informacja.

W związku z tym, że jestem osobą dość nieufną chciałam się zapytać czy taka procedura jest normalna?
Bez żadnej jako takiej umowy tylko 'wyślij kasę i widzimy się za miesiąc'
Pierwszy raz tak rezerwuję wakacje, także nie wiem czy może tak po prostu to wygląda, bardzo na luzie bym powiedziała.
Czy to jest normalne, że kontaktuję się z właścicielem bezpośrednio, a znalazłam ten sam apartament na stronie jakiejś agencji? Czy może najpierw powinnam zadzwonić i wybadać co i jak?
Dla niektórych może się to wydać śmieszne, ale wydaje mi się, że lepiej dmuchać na zimne
Proszę o rady ;) :D :lol: :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Wynajęcie apartamentu prywatnie - pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.06.2016 10:07

To normalna procedura.
Zdjęcie/skan transakcji da właścicielowi pewność, że jesteś poważnym klientem i może spokojnie rezerwować ten termin dla Ciebie.
Pewnie nie ma konta internetowego czy też nie jeździ do banku często i w ten sposób chce dostać potwierdzenie rezerwacji.

Kilka razy rezerwowałem w ten sposób i właśnie na zakwaterowanie w chorwacji.pl i nigdy nie było najmniejszego problemu.
Nie słyszałem też żeby ktoś takowy miał....

Możesz też zadzwonić, ale jeśli trafisz (hipotetycznie) na oszusta to i tak Ci powie to co chcesz usłyszeć. :wink:

Przeważnie się to odbywa właśnie w ten sposób - kontakt mailowy, pierwsze ustalenia, dane do przelewu, przelew i....widzimy się za 6 miesięcy. :oczko_usmiech:

Ile chce tej zaliczki?
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 21.06.2016 10:14

Potwierdzam, procedura powszechna.

Mi się raz zdarzyło, że właściciel mi bezpośrednio potwierdził apartament, podczas gdy pośrednik, z którym współpracuje potwierdził komuś innemu w tym samym terminie.
Przesympatyczny Chorwat, najpierw próbował znaleźć coś innego u sąsiadów w tym samym terminie, a ostatecznie oddał zaliczkę wraz z prowizją, którą potrącił sobie bank.
Raczej nie ma się czego obawiać.
justyna_klb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna_klb » 21.06.2016 10:21

Dziekuję bardzo za odpowiedzi.
Czyli to jest normalne, że oprócz prywatnego wynajmu ogłaszają się też przez agencje?

Zaliczki chce ok 30% ceny
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.06.2016 10:26

justyna_klb napisał(a):Czyli to jest normalne, że oprócz prywatnego wynajmu ogłaszają się też przez agencje?

Nie ma reguły.
Część robi to w ten sposób, część ma prywatne strony, zaś jeszcze inni nie mają ani jednego ani drugiego.
justyna_klb napisał(a):Zaliczki chce ok 30% ceny

Czyli normalnie.

Niech Ci prześle potwierdzenie, że zaliczkę otrzymał.
Możesz zabrać też na wyjazd całą korespondencję mailową.
Pozwoli to uniknąć (ewentualnych) nieporozumień na miejscu.

Słowo pisane, to słowo pisane. :oczko_usmiech:
justyna_klb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna_klb » 21.06.2016 10:30

anakin i Akc3nt ----> dziękuję bardzo za rady, trochę mnie uspokoiliście ;)
Mam nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i urlop będzie udany...
Nic tylko odliczać dni ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje