Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

weźcie z Polski kawę

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
weźcie z Polski kawę

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:26

Do do tych, którzy się akurat pakują i piją kawę (ogólnie, nie przy pakowaniu :lol: ):

z moich wielorazowych organoleptycznych doświadczeń wynika, że w Kro (w sklepie) kawa jest syfna. Nie znalazłem tam znanych marek (Tschibo, Eduscho, Dalmayer Prodomo, czy jak to się tam pisze), tylko jakieś gładko mielone pokawowe popłuczyny. I nie łudźcie się, że "jakoś tam będzie". Brak dobrej kawy bwa na prawdę dużym problemem :wink: .

O dziwo, w knajpach kawa jest okej. :roll:

Jeśli ktoś z Was ma inne doświadczenia, proszę o oświecenie. Widzieliście gdzieś w sklepie "firmową" kawę? (nie chodzi oczywiście o rozpuszczalna, bo to kawa tylko z nazwy :twisted: ), a może smakowała Wam Kro-kawa?

Pzdr, K.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.08.2007 12:29

Akurat w Cro byliśmy zmuszeni do kupienia kawy - skończyła nam się :(. Kupiliśmy 50 gr Nescę. Pisało na niej Made In Brazil. Fantastyczna kawa ... nawet do tego stopnia, że jak Nesca nie przypada mi do gustu to w Kielcach szukałem sklepu gdzie mogę ją kupić - koniecznie Made In Brazil :D. Znalazłem :D.

Pozdrav :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:30

hmmm ... wyjątek potwierdza regułę :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.08.2007 12:31

Może coś u kolegi ze smakiem nie teges (choć o gustach się dyskutuje) bo ja kawę z HR przywożę a nie wwożę. Konkretnie zielonego (espresso) Francka.
A kawę w knajpach mają mniód malina, jeden z moich pierwszych zachwytów w Chorwacji - jeszcze w ubiegłym stuleciu ;)
A tak na marginesie Tchibo sytuuje się na rynku kawy niewiele wyżej od Primy więc za wzór jakości raczej bym tego nie stawiał, to samo z kwasnymi szczochami zwanymi Jacobsem ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:33

spadajcie :twisted: :evil: :twisted: :wink:
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 12:45

Krystof napisał(a):z moich wielorazowych organoleptycznych doświadczeń wynika, że w Kro (w sklepie) kawa jest syfna.

Ciekawe, ze Chorwaci jak przyjeżdzają do Polski to tez cierpia z tego samego powodu :)) Moze różnimy się w kubeczkach smakowych? :)))
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:47

Amelka, czy ty mnie prześladujesz? :wink:
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 13:12

Gdzieżbym smiała :)) tylko poruszasz takie fajne tematy, ze aż mnei paluszki świerzbią. Ale obiecuję sie powstrzymywać :))
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 13:20

ok, no to już przestaję :cry:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 13:30

A tak na marginesie Tchibo sytuuje się na rynku kawy niewiele wyżej od Primy więc za wzór jakości raczej bym tego nie stawiał, to samo z kwasnymi szczochami zwanymi Jacobsem

no i teraz:
Może coś u kolegi ze smakiem nie teges (choć o gustach się dyskutuje)
:wink:
krystof

co byście nie pisali - kupowałem kawę w Kro kilka razy i w różnych latach (takie paczki z profilem jakiejś kobiałki; paczka złota, w zależności od ceny + inne kolory) i ledwo była do picia
to samo z dżemami, z resztą :wink:
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 24.08.2007 13:54

Mam podobne odczucia. Co prawda byłem tylko częstowany "nietęgą" kawą (wziąłem z kraju ekspres ciśnieniowy i lavazzę) ale po wycieczce na wyspy Lipą Brela smakowała mi już każda :D Dobrze, że można było zapić rakiją. Co więcej wilk morski, który serwował trunki i jadło na stateczku miał tak nieziemsko sympatyczną mordę, że nawet ochrzanić się go nie dało.
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 13:56

Krystof napisał(a):to samo z dżemami, z resztą :wink:

Krystof, no nie drażnij tygrysa! Kto robi lepsze dżemy ze smokvy niz Chorwaci??? Dostali wszystkie zlote medale na Targach Zdrowej Żywnosci z Nowym Jorku!
Może ty po prostu nie lubisz "smaków Chorwacji"???
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 13:57

wziąłem z kraju ekspres ciśnieniowy i lavazzę
hęęęę 8O
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 14:02

e tam, od razu nie lubisz "smaków" :roll:
takie doświadczenie mam;
w sklepach nie kupuję z górnej półki (ani w Polsce, ani tam), więc porównanie dotyczy jedzenia dla "ewrymena" - zabawa w wyszukiwanie "majonezów" (dla zainteresowanych "majonezy", to cytat z "Siekierezady" opisujący "rzeczy zbędne") nie ma sensu - bo dobre rzeczy są wszędzie - tu liczy się klasa średnia
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 24.08.2007 14:05

hęęęę icon_eek.gif

A tak, lubię swoją kawę, swój ekspres, filiżankę, kufel i parę innych drobiazgów. Starość nie radość a nawyki zostają, bagażnik i box jakoś się dopięły. :)
A wziąłem toto bo naczytałem się przed wyjazdem forum :D
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

weźcie z Polski kawę
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone