Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

weźcie z Polski kawę

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 24.08.2007 22:24

A ja Wam napiszę jak Chorwaci nauczyli mnie pić kawe rozpuszczalną.Kilka lat temu jadąc do Czarnogóry zatrzymaliśmy sie na ostatnią kawę na ziemi chorwackiej(kilka kilometrów przed granicą).Taki barek przydrożny to raczej był a nie kawiarnia czy restauracja-mały budyneczek,ze trzy stoliki pod parasolami na zewnątrz..
I zamówilismy dwie espresso.W życiu nie piłam mocniejszej kawy!
Mężowi bardzo smakowała,mnie zresztą też-tylko miałam wrażenie ,że ciut za mocna jak dla mnie(pomimo czaszu wody).Ale że senna z lekka byłam to wypilam.Matko Boska! co potem sie działo! Hertz klekotki wewnętrzne ,rozdygotanie ogólne i niezborność ruchów to niektóre z następstw.Przez caluśki tydzień nie mogłam patrzeć,wąchać ani pić kawy.żadnej!A potem sie odważyłam napić słabej rozpuszczalnej-przyjęło się . I tak mi już zostało do dziś to picie kawy rozpuszczalnej.Espresso w Chorwacji?-NIGDY :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.08.2007 06:05

Przychylam się do twierdzenia, że najlepsze espresso pochodzi z Włoch. Nigdzie jeszcze nie piłem tak mocnej, tak malej i tak gorącej kawy, która przywołuje do życia, wyprowadza z letargu przysypiającego kierowcę. Wielokrotnie wpadaliśmy do zwykłej kafe przy autostradzie, wtedy gdy zaczynałem walczyć z sennością w trakcie podróży. Efakt murowany.
Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 25.08.2007 07:42

Hm, kolejne mity ... Prawdziwe espresso z arabiki ma najniższą zawartość kofeiny ze wszystkich rodzajów naparów robionych na bazie kawy. Zawartość kofeiny wzrasta wraz z ilością robusty. Zadaniem parzenia w ten sposób espresso jest wydobycie z ziarna prawdziwego aromatu i smaku, a nie moc. Istotny jest też czas parzenia, w espresso jest on najkrótszy, co eliminuje wydzielanie się składników szkodliwych dla zdrowia. Do tego dochodzi sposób przygotowania i parzenia naparu tj. wielkość mielenia, sposób ubicia,czas ekstrakcji, ciśnienie, temperatura i szereg innych elementów. Od ok. roku (korzystając z mało profesjonalnego sprzętu) wypijam dziennie 4-6 filiżanki, w tym doppio i cappuccino i nie mam żadnych drgawek, migotania przedsionków, ani dotychczasowy żywot nie przesuwa mi się przed oczami, co byłoby moim doznaniem, gdybym spożywał tyle instant lub "plujki".
A więc pijmy kawę, ale prawdziwą ...
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.08.2007 10:30

krystek napisał(a):[cut] Zadaniem parzenia w ten sposób espresso jest wydobycie z ziarna prawdziwego aromatu i smaku, a nie moc. Istotny jest też czas parzenia, w espresso jest on najkrótszy, co eliminuje wydzielanie się składników szkodliwych dla zdrowia. Do tego dochodzi sposób przygotowania i parzenia naparu tj. wielkość mielenia, sposób ubicia,czas ekstrakcji, ciśnienie, temperatura i szereg innych elementów.[cut]

- właśnie to wszystko robią na miejscu, od wielu lat - w Tazza d'Oro :-) :) :)
Także palenie kawy odbywa się na miejscu - pijesz espresso z dopiero co upalonych i zmielonych ziaren. Trudno sobie wyobrazić obecny wokół aromat. A panowie Bariści ze swoimi tanecznymi ruchami to osobny temat :-)
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

weźcie z Polski kawę - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone