A wziąłem toto bo naczytałem się przed wyjazdem forum
myślałem, że masz 36 lat, a ty pewnie rok urodzenia podałeś
dobrze, że tylko o kawie napisałem co by to było, jakby ktoś napisał, że kuchenki gazowe i lodówki mają w Kro nędzne ...
A wziąłem toto bo naczytałem się przed wyjazdem forum
myślałem, że masz 36 lat, a ty pewnie rok urodzenia podałeś
dobrze, że tylko o kawie napisałem co by to było, jakby ktoś napisał, że kuchenki gazowe i lodówki mają w Kro nędzne ...
Krystof napisał(a):...takie doświadczenie mam....
w sklepach nie kupuję z górnej półki (ani w Polsce, ani tam)...
krystek napisał(a):Ludzie, nie nazywajcie kawą jej substytutów w postaci padalstwa firmowanego przez niemieckie firmy. Przecież tam na opakowaniu nawet nie piszą co jest w środku. A do tego ten stopień mielenia !!! Kiedyś z ciekawości przepuściłem przez ekspres ciśnieniowy i kafetierkę jeden z flagowych produktów firmy na "J" i wyszedł jakiś napar o smaku octu. Brr ... Każda, no prawie każda, włoska mielonka (głównie z tych przeznaczonych na włoski rynek), zwłaszcza 100% arabik jest niedoścignionym wzorem dla hipermarketowych "kaw".
Jarek36 napisał(a): Generalnie, każda domieszka robusty psuje smak... ale wiadomo "de gustibus...."
krystek napisał(a):...Kiedyś z ciekawości przepuściłem przez ekspres ciśnieniowy i kafetierkę jeden z flagowych produktów firmy na "J" i wyszedł jakiś napar o smaku octu. Brr ....
krystek napisał(a):...Każda, no prawie każda, włoska mielonka (głównie z tych przeznaczonych na włoski rynek), zwłaszcza 100% arabik jest niedoścignionym wzorem dla hipermarketowych "kaw"....
Piotrek_B napisał(a):a w ramach eksperymentu (o ile go nie robiłeś) to proponuje kupic ową kawę na "J" np. w Austrii i druga taką samą w Polsce - zrób sobie po filiżance z każdej z tych kaw i znajdź szczegóły w smaku Smacznego
krystek napisał(a):Piotrek_B napisał(a):a w ramach eksperymentu (o ile go nie robiłeś) to proponuje kupic ową kawę na "J" np. w Austrii i druga taką samą w Polsce - zrób sobie po filiżance z każdej z tych kaw i znajdź szczegóły w smaku Smacznego
Jeszcze trochę chcę pożyć
Piotrek_B napisał(a): tylko jak się napijesz to zadajesz sobie pytanie: czym nasze kubki smakowe różnią się np. od austriackich i dlaczego producent kawy "J" tak nas robi w......
krystek napisał(a):... ... Tłumaczyć to można tylko tym, że w PL sprzeda się wszystko, co przypomina kawę. To kwestia kultury kawowej, a właściwie jej braku, bo co to jest "kawa po polsku" ...