Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

weźcie z Polski kawę

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 14:08

[/quote]Starość nie radość a nawyki zostają

myślałem, że masz 36 lat, a ty pewnie rok urodzenia podałeś :wink:

A wziąłem toto bo naczytałem się przed wyjazdem forum
dobrze, że tylko o kawie napisałem :oops: co by to było, jakby ktoś napisał, że kuchenki gazowe i lodówki mają w Kro nędzne ... :wink:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 24.08.2007 15:16

Nescafe made in Brasil dostepna w sieci Albert...rzeczywiście różnią się smakiem.

A co do kawy w Cro. Hmmm...mnie raczej cena zbiła z nóg, bo wt ym roku zapomniałam zabrać słoika z domu. No i trzeba było zabulić sporo więcej. Co mnie mile zaskoczyło: rewelacyjna piana i wyborny smak cappuccino kupionego w Konzumie.

No, już po południowej kawie i ciasteczku, czas zacząć weekend!
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 24.08.2007 15:34

Krystof napisał(a):...takie doświadczenie mam....
w sklepach nie kupuję z górnej półki (ani w Polsce, ani tam)...

Akurat dżem z fig (w różnych wariantach) stał z reguły w środku :)

Zawsze po powrocie zostawiam sobie kilka paraganów aby porównać ceny - w zwykłym sklepie 12,59 Kn w większych w granicach 10 Kn.

Pzdr
Tomek

PS. Dżem oczywiście rewelacja !!!
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.08.2007 16:41

Ludzie, nie nazywajcie kawą jej substytutów w postaci padalstwa firmowanego przez niemieckie firmy. Przecież tam na opakowaniu nawet nie piszą co jest w środku. A do tego ten stopień mielenia !!! Kiedyś z ciekawości przepuściłem przez ekspres ciśnieniowy i kafetierkę jeden z flagowych produktów firmy na "J" i wyszedł jakiś napar o smaku octu. Brr ... Każda, no prawie każda, włoska mielonka (głównie z tych przeznaczonych na włoski rynek), zwłaszcza 100% arabik jest niedoścignionym wzorem dla hipermarketowych "kaw".
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 24.08.2007 17:01

krystek napisał(a):Ludzie, nie nazywajcie kawą jej substytutów w postaci padalstwa firmowanego przez niemieckie firmy. Przecież tam na opakowaniu nawet nie piszą co jest w środku. A do tego ten stopień mielenia !!! Kiedyś z ciekawości przepuściłem przez ekspres ciśnieniowy i kafetierkę jeden z flagowych produktów firmy na "J" i wyszedł jakiś napar o smaku octu. Brr ... Każda, no prawie każda, włoska mielonka (głównie z tych przeznaczonych na włoski rynek), zwłaszcza 100% arabik jest niedoścignionym wzorem dla hipermarketowych "kaw".

Ot i cała prawda, do tegom właśnie zmierzał, stąd ekspres i moja ulubiona poranna lavazza qualita oro; illy też nie pogardzę. Generalnie, każda domieszka robusty psuje smak... ale wiadomo "de gustibus...."
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.08.2007 17:27

Jarek36 napisał(a): Generalnie, każda domieszka robusty psuje smak... ale wiadomo "de gustibus...."

Arabika jest szlachetniejszym gatunkiem, ale robusta dodaje goryczy oraz ma wyższą zawartość kofeiny. Dzięki robuście zwiększa się objętościowo crema naparu. Dlatego też jest często spotykanym składnikiem włoskich mieszanek. No, ale "de gustibus ..."
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 18:11

Tomek napisał(a): Dżem oczywiście rewelacja !!!

Tomek juz Cie lubię :)) A jeszcze jest dżem z derenia - w Polsce niedocenianego, konfitura z dzikiej róży i mieszkanka smokve i rogača :))
Nic tylko się odchudzać :))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 18:45

krystek napisał(a):...Kiedyś z ciekawości przepuściłem przez ekspres ciśnieniowy i kafetierkę jeden z flagowych produktów firmy na "J" i wyszedł jakiś napar o smaku octu. Brr ....

Dokładnie :idea: a w ramach eksperymentu (o ile go nie robiłeś) to proponuje kupic ową kawę na "J" np. w Austrii i druga taką samą w Polsce - zrób sobie po filiżance z każdej z tych kaw i znajdź szczegóły w smaku :lol: Smacznego :lol:
krystek napisał(a):...Każda, no prawie każda, włoska mielonka (głównie z tych przeznaczonych na włoski rynek), zwłaszcza 100% arabik jest niedoścignionym wzorem dla hipermarketowych "kaw"....

Nie tylko jest wzorem dla hipermarketów - GENERALNIE jest wzorem smaku i aromatu :!: . No ale jak już powiedziano wcześniej: de gustibus non disputandum est :idea:
Pozdrawiam kawoszy i nie tylko :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2007 18:46

A tak, lubię swoją kawę, swój ekspres, filiżankę, kufel i parę innych drobiazgów. Starość nie radość a nawyki zostają, bagażnik i box jakoś się dopięły.

A ja to nawet swoją żonę zabieram...
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.08.2007 18:58

Piotrek_B napisał(a):a w ramach eksperymentu (o ile go nie robiłeś) to proponuje kupic ową kawę na "J" np. w Austrii i druga taką samą w Polsce - zrób sobie po filiżance z każdej z tych kaw i znajdź szczegóły w smaku :lol: Smacznego :lol:

Jeszcze trochę chcę pożyć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 19:08

krystek napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):a w ramach eksperymentu (o ile go nie robiłeś) to proponuje kupic ową kawę na "J" np. w Austrii i druga taką samą w Polsce - zrób sobie po filiżance z każdej z tych kaw i znajdź szczegóły w smaku :lol: Smacznego :lol:

Jeszcze trochę chcę pożyć :wink:

Idzie przeżyc ten eksperyment :lol: tylko jak się napijesz to zadajesz sobie pytanie: czym nasze kubki smakowe różnią się np. od austriackich i dlaczego producent kawy "J" tak nas robi w...... :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 24.08.2007 19:17

Piotrek_B napisał(a): tylko jak się napijesz to zadajesz sobie pytanie: czym nasze kubki smakowe różnią się np. od austriackich i dlaczego producent kawy "J" tak nas robi w...... :wink:

Identyczna sytuacja jest z włoskimi mieszankami, choćby przywołaną wcześniej Lavazzą. Co innego sprzedają u siebie, a co innego np. w PL. No cóż ... Tłumaczyć to można tylko tym, że w PL sprzeda się wszystko, co przypomina kawę. To kwestia kultury kawowej, a właściwie jej braku, bo co to jest "kawa po polsku" ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 19:39

krystek napisał(a):... ... Tłumaczyć to można tylko tym, że w PL sprzeda się wszystko, co przypomina kawę. To kwestia kultury kawowej, a właściwie jej braku, bo co to jest "kawa po polsku" ...

Co racja to racja. A biorąc pod uwagę, że najlepiej sprzedającą się kawą w Polsce jest Prima lub cuś podobnego z Biedronki .....:roll:
Co to jest "kawa po polsku" vel "kawa po turecku made in Poland" - zwykła "dworcówka" lub tzw "plujka" zawierająca 100 % odpadów z robusty, bo robustą to to nawet nie jest. To jest chyba kwestia wieloletnich zaniedbań na rynku kawowym (przed 1990 rokiem) a i w czasach nam współczesnych też cieniutko z promocją tego trunku w Polsce, skoro króluje nam miłościwie frappe z torebki, capuccino z worka, itp. produkty z cyklu "3 w jednym" brrrrrr..... :lol:
Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 20:52

Sposób podania kawy też jest jeszcze u nas z poprzedniej epoki.
Ostatnio w jedenej - myślałem że lepszej restauracji - dostałem "plujkę"w cienkiej szklance na szklanej podstawce. Filażanka ze spodeczkiem i czekoladką przysługiwała tylko dla espresso... choć może tak ma być? :)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 24.08.2007 20:58

Jeśli traficie do Rzymu, to koniecznie wpadnijcie na kawę do Tazza d'Oro przy Via degli Orfani (tuż przy Panteonie). Tam znajduje się wzorzec espresso.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

weźcie z Polski kawę - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone