Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenezuela

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
wrocławianka
Odkrywca
Wenezuela

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 03.01.2011 00:47

Byłam, widzialam :lol: i..........czuję niedosyt. Miałam wakacje życia i powiem Wam, że mogłabym tak na okrągło, zimą - Karaiby, a latem - Chorwacja i Hvar :D . Marzy mi sie, a marzenia są po to by je realizować :lol:
Film ściągnęłam , oddaje klimat

adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 03.01.2011 11:30

a nad - Salto del Angel

http://pl.wikipedia.org/wiki/Salto_del_Angel

(to jedno z moich marzeń)

byłaś? może jakieś fotki?

pozdrav.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.01.2011 13:26

Jak Wenezuela to od razu pytam- Roraima, tepuis, Salto Angel zaliczone?
Czy bardziej standardowo, czyli same wyspy karaibskie typu Margarita itp...?
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 03.01.2011 20:57

Salto Angel-zaliczone. Park Narodowy Canaima-zaliczony, Park Narodowy Morrocoy - zaliczony, Margarita -zaliczona, Caracas tylko z okien samochodu. Za kilka dni minie rok od mojego tam pobytu i stąd wspomnienia. Zdjęć mnóstwo, rozglądam się jak je dołączyć :roll:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.01.2011 22:34

To jak się nie pogniewasz- bardzo Cię proszę o jakiś bliższy kontakt, ponieważ będę miał sporo pytań a materiał jaki pewnie zamieścisz, nie odda całości tematu....
(Chcę zorganizować małą wyprawę do Canaimy...). :) :wink:
Mój mail jest zdaje się w profilu.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 04.01.2011 00:14

http://wrocawianka.fotosik.pl/albumy/807666.html

Może się udało :oops: :lol: , uczę się , stawiam pierwsze kroki w tworzeniu tego typu albumów :roll: :lol: . Na naukę nigdy nie jest za późno :D
Dzisiaj tyle, jestem wykończona, jutro więcej zdjęć.
Fatamorgana, jeżeli tylko będę mogła w czymś pomóc to nie ma sprawy. :D
Tej wyprawy już Ci zazdroszczę :P :D
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 04.01.2011 00:18

to ja poprosze o szczegółową relację bo po fotkach to tylko niedosyt pozostaje ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.01.2011 00:44

twister07 napisał(a):to ja poprosze o szczegółową relację bo po fotkach to tylko niedosyt pozostaje ;)

Do tej prośby się przyłączę i chętnie poczekam :)

Pozdrawiam
Piotr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.01.2011 02:11

Niedosyt niedosytem, ale skoro już o fotach stamtąd mowa, to zapraszam do zerknięcia na stronę pewnego Słowaka znanego mi wirtualnie (przynajmniej na razie).
Ma on fantastyczne zdjęcia z wielu różnych miejsc świata, z Canaimy i Roraimy też.

http://photo.infrastellar.net/
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.01.2011 10:53

Ja też z prawdziwą przyjemnością przeczytałbym relację. :)
Zwłaszcza, że z "mojej" Wenezueli na pewno takowa nie powstanie. Te fotki nawet nie umywają się do tych, wskazanych przez Fatamorganę, z kolei tamte zostawiają olbrzymi niedosyt. Mnie zwłaszcza interesowałby trekking w Roraimie, a tam krajobrazów jak na lekarstwo. Chyba nie oddają przyjemności przebycia tej trasy...
Co do moich fotek - gdy je zamieszczałem, nie wiedziałem, że istnieje coś takiego, jak choćby podstawowa obróbka zdjęć. To po prostu oryginalna produkcja małpki Panasonica, bez żadnej ingerencji. Teraz zrobiłbym to inaczej. ;)

A więc - czekam na relację.

Pozdrawiam,
Wojtek
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 04.01.2011 21:26

http://wrocawianka.fotosik.pl/albumy/807680.html
Dzisiaj udało mi się wkleić trochę zdjęć z wyprawy do Canaimy.
Franz, ja podobnie -pstrykałam w aparat na prawo i lewo, przy czym rownież zero obróbki. Ślubny bawił się kamerą i nagrał kilka fajnych scen. Niestety nie mam pojęcia jak je obrobić i Wam pokazać. Muszę się zeźlić i nauczyć.
Odnośnie relacji z podróży, to raczej kiepski ze mnie narrator i pewnie prędzej bym zanudziła niż zainteresowała :lol: . Jednak jak znajdę trochę czasu to postaram się coś niecoś skrobnąć.
Tutaj jest świetna, bardzo dowcipna relacja z wyprawy do Wenezueli http://www.gedzior.net/wenezuela_2003/relacja.htm
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 04.01.2011 21:38

Wojtek, Słowak to profesjonalista, a my naturszczyki :lol: , w każdym razie nie przypuszczam byśmy byli mniej szczęśliwi niż on :wink:
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.01.2011 21:51

Po przeczytaniu ich relacji mam bardzo mieszane uczucia...
Nie wiem z jakiego kręgu kulturowego pochodzą, ale zastosowany język pasuje bardziej do imprezy piwnej niż do takiej podróży. 8O :lol: :wink:

No nic, cieszy mnie każda przydatna informacja- im tego więcej, tym lepiej.
I tak wyciągnie się średnią. W Roraimie była też wyprawa naukowa PAN, jakieś 8 lat temu. Próbowali oni zdobyć jedną z "dziewiczych" (niezbadanych!) tepui.
Nie ukrywam, że i mnie właśnie to chodzi po głowie, ponieważ jednym z moich największych marzeń, jest dotrzeć tam, gdzie jeszcze nikt nie był, odkryć malutki kawałek niezbadanej ziemi.

Dziękuję za polinkowanie!

P.S. Słowak (Lukaś) nie jest fotografem profesjonalnym (nie żyje z tego), ale profesjonalnie podchodzi do fotografii.
Poza tym, używa systemu Sony...a powszechnie uważa się, że ci co używają SONY, to nie są prawdziwi zawodowcy. :lol: :lol: :lol: :wink:
Ostatnio edytowano 04.01.2011 21:54 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 04.01.2011 21:54

Fatamorgana, mimo najszczerszych chęci nie mogę się z Tobą skontaktować, przyczyna - prywatnych wiadomości przez forum przesyłać nie można.
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.01.2011 21:56

Dlatego pisałem o mailu, który jest (powinien być) w profilu użytkownika.
(u góry strony jest odnośnik).
Pozdr. :) :wink:
Następna strona

Powrót do Ameryka Południowa

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies