napisał(a) golibroda » 15.02.2015 13:35
Ja jechałem w drodze powrotnej z Peljesaca (cro) i dotarłem do Mestre późnym wieczorem. Tam nocleg w hotelu.
Kupiłem bilet 24h za 20E na wszystkie Vaporetto i autobusy miejskie.
O 8.00 z pod hotelu odjeżdżał autobus miejski (tam uaktywniłem bilet) ze stacją końcową pod samym Vapotetto.
Grand Canale dostałem się do placu Św.Marka skąd zacząłem zwiedzać. W zależności od tego gdzie były zabytki przemieszczałem się Vaporetto bez ograniczeń. Gdy obejrzałem Wenecję popłynąłem sobie (oczywiście w ramach bilety 24h) na Murano i Burano. Zatrzymałem się tez na jakimś cmentarzu na wyspie. Potem powrót do hotelu w Mestre po 22 prawie ostatnim autobusem. Nocleg i rano wyjazd do domu.
Te 14h w zupełności wystarczyło, a też dużo zatrzymuję się ze względu na robienie zdjęć.
A bilet 24h za 20E to był bardzo dobry wybór, bo przejazd autobusem to 2,5E x 2, i co najmniej Vaporetto z krańcówki na plac i powrót to 7Ex2 co daje razem 19E. Za 20E miałem pływanie do woli ile chciałem i gdzie chciałem, bez ograniczeń nawet przystanek.
Także polecam takie rozwiązanie.
Fakt, że rozłożenie Wenecji na dwa dni byłoby mniej męczące, ale jak się nie ma co się lubi ....
Wyjeżdżając ok. 8 z Mestre, w drodze powrotnej zaliczyłem przejazd przez Alpy (piękne), miejscowość Hellstadt (Austria) - polecam bardzo, jakaś przydrożną obiadową gospodę i już o 3 w nocy byłem w domu (bo były wielkie ulewy na autostradach w Czechach).
Umyłem się, zdrzemnąłem i już o 7 byłem w pracy
Przeżycia niezapomniane, polecam każdemu taką przygodę ....