Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.08.2014 12:55

Taki duży tramwaj pływa po całej lagunie. Po samej Wenecji pływają mniejsze.
W Wenecji można spędzić dużo czasu w zależności jak głęboko się chcę zanurzyć w jej klimat itd. Natomiast moim zdanie reszta laguny to 2 dni nawet dla dociekliwego turysty starczy.
Ale to moja subiektywna opinia. Przykładowo niektórzy uważają, że 3 dni na Rzym jest ok inni, że tydzień. Ja byłem w jednym kawałku najdłużej dwa tygodnie i uważam, że mógłbym i kręcić się po Rzymie miesiąc i nie zobaczyłbym tego co chcę.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.08.2014 13:00

markasyt napisał(a):Jakie są warunki przewożenia rowerów tramwajami wodnymi?

To, że można to wiem, ale na jakich zasadach to się nie interesowaliśmy. :? ... a więc nie odpowiem, czy jest jakaś dodatkowa opłata.

markasyt napisał(a):Drugie pytanie to pytanie czy rower na wyspach laguny ma w ogóle sens? ... Rozważam np. przejechanie z Punta Sabioni do przez Lido itd.

Sens ma ... ale czy przez Lido rowerem dotrzesz do Chioggii, tego nie jestem pewien. 8)
Myśmy korzystali z rowerów w Punta Sabbioni i okolicach, czyli po stronie stałego lądu, a nie po wyspach.
Lecz na Lido rower się przyda, można tam je tam nawet wypożyczać.

markasyt napisał(a): Mając 6 dni na Lagunę Wenecką i okolice, lepiej kupić bilety na tramwaje na cały tydzień czy na trzy dni a pozostałe 3 dni przeznaczyć na cele lądowe. Priorytetem jest laguna ale czy 6 dni to nie za dużo?

No to już zależy tylko od Was, choć i co nieco od pogody.
Nie zawsze taki podział 3 na 3 z uwagi właśnie na nią będzie najlepszy.
No ale jak mówią "jest ryzyko jest zabawa". :wink: :)
Ale 6 dni to już coś. 8)

markasyt napisał(a):Mariusz, dzięki za informacje. Wątek żyje od pięciu prawie lat więc jest chyba ponadczasowy.

Cieszy nas , że bywa pomocny ... a głównie cieszy to, że nasze relacje nie odstraszają od Laguny. 8)

Łukasz napisał(a):...... Natomiast moim zdanie reszta laguny to 2 dni nawet dla dociekliwego turysty starczy.
Ale to moja subiektywna opinia.

... a moja, że nie starczy... no ale ona także subiektywna. :wink: :)

pozdrawiam.
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 03.09.2014 08:29

mariusz-w napisał(a):
Łukasz napisał(a):...... Natomiast moim zdanie reszta laguny to 2 dni nawet dla dociekliwego turysty starczy.
Ale to moja subiektywna opinia.

... a moja, że nie starczy... no ale ona także subiektywna. :wink: :)

Po analizie dwóch subiektywnych i przeciwnych sobie opinii, obiektywnie stwierdzam, że cokolwiek zrobimy to i tak będzie dobrze. :wink: Prognoza pogody może rzeczywiście być czynnikiem decydującym. Dzięki.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.09.2014 11:12

Od 1 sierpnia są nowe ceny biletów:

20,00 € - 1 DAY TRAVELCARD
30,00 € - 2 DAYS TRAVELCARD
40,00 € - 3 DAYS TRAVELCARD
60,00 € - 7 DAYS TRAVELCARD

Zlikwidowano bilety 12 godzinne.

Pozdrawiam
:papa:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 04.09.2014 10:20

I nie ma też tych 36-godzinnych za 25 euro. Szkoda.
Niewykluczone, że odwiedzenie Wenecji będzie jeszcze droższe, choć może znikną ogromne tłumy:

http://www.rp.pl/artykul/1133719.html
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.09.2014 10:45

Akurat do samej Wenecji można się dostać w inny-tańszy sposób. Statkiem z Punta Sabbioni lub pociągiem z Mestre.
Niestety jak się chce popływać po lagunie i zobaczyć pozostałe wyspy to już bilet całodzienny na tramwaje by się przydał.
A i tak uważam, że Wenecja jest przereklamowana. Ale mimo to trzeba przynajmniej raz ja zobaczyć. W końcu wcześniej czy później zaleje ją woda. Włochy to nie Holandia. W Holandii jak zdecydowano o budowie zabezpieczeń to zgodnie z planem budowano je przez 30 lat i zbudowano.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 04.09.2014 10:54

Łukasz napisał(a):A i tak uważam, że Wenecja jest przereklamowana. Ale mimo to trzeba przynajmniej raz ja zobaczyć.

Co to znaczy, że jest przereklamowana? Być może miałeś zbyt wielkie wyobrażenie o tym mieście. Ja tam uważam, że jest ona jednym z najpiękniejszych miejsc na ziemi. I wracam do niej tak często, jak to tylko możliwe.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.09.2014 11:11

To są moje subiektywne odczucia. Może mi zaszkodziło to, że schodziłem ja całą. Zachwyt nad Canale Grande został trochę stępiony jak zobaczyłem w jakim stanie są inne dzielnice. Ale każdego namawiałbym na wizytę w Wenecji bo trzeba ja koniecznie zobaczyć. Mnie we Włoszech podoba się prawie wszystko ale co do zachwytów to są to zwykle tylko wybrane miejsca a z całych miast to tylko
Siena.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.09.2014 11:18

Łukasz napisał(a):A i tak uważam, że Wenecja jest przereklamowana. Ale mimo to trzeba przynajmniej raz ja zobaczyć. W końcu wcześniej czy później zaleje ją woda. Włochy to nie Holandia. W Holandii jak zdecydowano o budowie zabezpieczeń to zgodnie z planem budowano je przez 30 lat i zbudowano.

Moim zdaniem w najmniejszym stopniu nie jest przereklamowana. Wenecję nazywa się La Serenissima (Najjaśniejsza), bo to wyjątkowa hybryda lądu i wody.

Włosi też zamierzają zbudować. System ochrony przeciwpowodziowej w Wenecji jest inwestycją wartą kilka
mld dolarów. Projekt nazywa się MOSE i składa się z wielu zapór, śluz oraz falochronów, które mają chronić miasto i lagunę przed aqua alta.

Jednak nie sama woda stanowi problem dla Wenecji. Drugim, nie mniej ważnym jesteśmy my - turyści.
Wenecję zamieszkuje ok. 60 tys. mieszkańców, a odwiedza rocznie ok. 20 mln. Dlatego zanim zaleje ją woda, zostaną pewnie wprowadzone ograniczenia w ruchu turystycznym, jakieś bilety itp.
O czym mówi się coraz częściej.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 04.09.2014 11:26

walp napisał(a):Moim zdaniem w najmniejszym stopniu nie jest przereklamowana. Wenecję nazywa się La Serenissima (Najjaśniejsza), bo to wyjątkowa hybryda lądu i wody.

Klik: Lubię to. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.09.2014 11:26

maxredaktor napisał(a):I nie ma też tych 36-godzinnych za 25 euro. Szkoda.

Zapomniałem o tym dopisać. :oops:

Łukasz napisał(a):Akurat do samej Wenecji można się dostać w inny-tańszy sposób. Statkiem z Punta Sabbioni
...

Statki floty Marco Polo za bodajże 5 czy 7 €.

Łukasz napisał(a):Niestety jak się chce popływać po lagunie i zobaczyć pozostałe wyspy to już bilet całodzienny na tramwaje by się przydał.

No właśnie - te rejsy po wyspach i lagunie...szkoda tego 12 godzinnego.

Łukasz napisał(a):A i tak uważam, że Wenecja jest przereklamowana. Ale mimo to trzeba przynajmniej raz ja zobaczyć.

Może i jest ale chyba warta jest nawet dwukrotnego zobaczenia. :wink:

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.09.2014 12:30

Pewnie tak. Ja byłem 6 razy i pewnie kiedyś jeszcze pojadę. Ale ja jestem ogólne zakręcony na punkcie Włoch.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.01.2015 15:20

Witam.
Mam pytanie do znawców Wenecji dotyczące dojazdu do miasta. Będziemy podróżować z Arco nad Gardą i nie wiem czy lepiej zostawić auto w Mestre i do samej Wenecji dojechać pociągiem czy może zaparkować w Wenecji na wyspie - parkingu ... ? A może macie inne propozycje dostania się do samej Wenecji ?
Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 12.01.2015 15:40

maxredaktor napisał(a): Co to znaczy, że jest przereklamowana? Być może miałeś zbyt wielkie wyobrażenie o tym mieście. Ja tam uważam, że jest ona jednym z najpiękniejszych miejsc na ziemi. I wracam do niej tak często, jak to tylko możliwe.

Popieram Twoje słowa w 100%.

Byłem w Wenecji kilkakrotnie i za każdym razem czymś nowym bywałem zaskoczony. Oczywiście pozytywnie.

Przepiękne miasto, pełne uroku i do którego to, po prostu, chce się wracać jak najczęściej.

Chociaż niektórzy mają zupełnie odmienne zdanie.

Ale i to też należy uszanować.

W końcu, jednemu podoba się blondynka, drugiemu brunetka, trzeciemu zaś sąsiadka. :lol:

I tak ma być.

Piękno całego świata, moim zdaniem, leży właśnie w różnorodności. :papa:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.01.2015 15:54

Też byłem kilkakrotnie (6). Na początku byłem zachwycony, potem coraz bardziej centrum mi zaczęło przypominać skansen dla turystów- tak jak by się upodabniało do Las Vegas. Z kolei peryferia mają swój urok. Nie ma tam też tłumów turystów. Ale z kolei smutno patrzeć w jakim to wszystko jest stanie. Też są tam potencjalnie piękne ulice, kanały i domy ale strasznie zaniedbane i niszczejące.
Dobrze jest radzić z zewnątrz ale gdybym ja był tam burmistrzem to nie prowadziłbym głupiej wojny z biedniejszymi turystami jak obecne władze tyko starał bym się zrewitalizować dzielnice oddalone od Bazyliki i Ponte Rialto, i rozbudował tam bazę turystyczną dla biedniejszych turystów. Bo teraz na hotel przy Canale Grande stać tylko bogatych a reszta ku utrapieniu władz przyjeżdża na dzień i wyjeżdża. Wtedy Wenecja miałaby pożytek i z bogatych i biedniejszych a miasto nie pogrążałoby się tak jak teraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia