Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 10.07.2014 08:25

Vjetar napisał(a):Dzięki.

Torcello też jest googlowane :)

Jeden dzień - 3 wyspy?
Można bez pośpiechu?

Spokojnie robisz Murano, Burano i Torcello, ale przy tych dwóch ostatnich trzeba przypilnować rozkładu jazdy, żeby nie stać bez sensu na przystanku.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.07.2014 09:42

maxredaktor napisał(a):Na Burano najwygodniej chyba będzie popłynąć z Punta Sabbioni* ..... , a potem z Burano dalej w kierunku Torcello i Murano.
Co do kolorowych domków, to Burano jest niewielką wyspą, więc gdziekolwiek wysiądziesz, zaraz je zobaczysz

... dokładnie tak ! :)

Pozdrawiam ... i jeszcze raz życzę Wam wielu fantastycznych wrażeń !

Mariusz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2014 09:57

No to jeszcze powiedzcie mi proszę czy obaj przewoźnicy honorują te TravelCard z ACTV?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.07.2014 10:10

Jeśli będziesz płyną liniami 12 czy 14, to te bilety będą ważne.

I jeszcze mapa wszystkich linii ACTV pływających po lagunie
http://tinyurl.com/k2a7uhs
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2014 10:27

Czyli wsiadam w PS w "N" i mam wszystkie 3 wyspy po drodze (zwiedzanie i powrót na N) i kończę F.te. NOVE.
Dobre, to mi się podoba. :)

Dziękuję i życzę równie udanych wakacji.

Pozdrawiam

PS. maxredaktor - kiedy jedziesz i gdzie nocleg/kwatera?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.07.2014 11:29

W "N" to raczej nie, chyba że chcesz zwiedzać te wyspy nocą :wink:

W przyszłym tygodniu będę na kempingu w Lignano Sabbiadoro, stamtąd planuję dwa wypady do Punta Sabbioni (czyli Wenecji), a potem przenosimy się w okolice Rawenny.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2014 12:49

maxredaktor napisał(a):W "N" to raczej nie, chyba że chcesz zwiedzać te wyspy nocą :wink:

Obrazek :lol:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 11.07.2014 09:04

zwiedzanie nocą Wenecji to coś pięknego :lol: w czerwcu zwiedzaliśmy Wenecję i Lagunę dzięki tej relacji i tu podziękowania dla P.Mariusza DZIĘKI :lol: dzięki Jego podpowiedziom spędziliśmy piękne chwile w Punta u Marisy
6 dni zwiedzania Wenecji i wysp coś pięknego w jeden dzień postanowiliśmy pojechać do Wenecji na wieczór i to był strzał w dziesiątkę całkiem inna Wenecja bez dzikich tłumów turystów aż nie chciało się odpływać a wróciliśmy ostatnim Vaporetto do Punta polecam :) pozwolę sobie wrzucić kilka fotek, jak sie obrobię to może skrobnę relacje z naszego pobytu w Wenecji i Lagunie, Istrii Słowenii i Bled bo tak w tym roku wakacjowaliśmy
Pozdr.Jacek
Załączniki:
28 (Kopia).JPG
22 (Kopia).JPG
21 (Kopia).JPG
18 (Kopia).JPG
17 (Kopia).JPG
30 (Kopia).JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.07.2014 09:39

ruwado napisał(a):Jeśli jeszcze macie do mnie cierpliwość ...

Vjetar napisał(a):Cześć.
To jeszcze ja się podłącze z pytaniami - ...

Pozwólcie w takim razie, że wszystkim wybierającym się w te okolice, "podrzucę" jeszcze relacje z naszych innych pobytów na weneckiej lagunie.
Może coś z podanych tam informacji się Wam przyda. 8)

1/ od-alto-adige-do-veneto-dolomity-garda-wenecja-t30169-825.html#p681084

2/ dolomity-les-plus-belles-architectures-du-monde-t34832-810.html#p884489

jacek73 napisał(a):zwiedzanie nocą Wenecji to coś pięknego

To prawda. :)

Super fotki ... miło było sobie przypomnieć wieczorno-nocne spacery.
Dzięki. 8)

pozdrawiam Mariusz
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 11.07.2014 09:44

I ja dziękuje to dzięki Panu tak owocnie i superancko zwiedziliśmy Lagunę Wenecką i ten pobyt u Marisy ta cisza spokój na pewno tam jeszcze wrócimy Pozdrawiam Jacek :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.07.2014 09:52

jacek73 napisał(a):I ja dziękuje to dzięki Panu tak owocnie i superancko zwiedziliśmy Lagunę Wenecką i ten pobyt u Marisy ta cisza spokój na pewno tam jeszcze wrócimy Pozdrawiam Jacek :)

Cieszy mnie to bardzo. 8)
My też o Wenecji myślimy nieustająco ... ale u nas to już chyba "choroba". 8)

Ps
Jacku - wystarczy Mariusz, bez "pan", bo się strasznie staro wówczas czuję. ;)

pozdrawiam.
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 11.07.2014 09:59

mariusz-w napisał(a):
jacek73 napisał(a):I ja dziękuje to dzięki Panu tak owocnie i superancko zwiedziliśmy Lagunę Wenecką i ten pobyt u Marisy ta cisza spokój na pewno tam jeszcze wrócimy Pozdrawiam Jacek :)

Cieszy mnie to bardzo. 8)
My też o Wenecji myślimy nieustająco ... ale u nas to już chyba "choroba". 8)

Ps
Jacku - wystarczy Mariusz, bez "pan", bo się strasznie staro wówczas czuję. ;)

pozdrawiam.

Ok dzięki Mariuszu poprawiam się miłego dnia i już niedługo weekendu :hut:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 05.08.2014 15:04

jacek73 napisał(a):zwiedzanie nocą Wenecji to coś pięknego :lol: w czerwcu zwiedzaliśmy Wenecję i Lagunę dzięki tej relacji i tu podziękowania dla P.Mariusza DZIĘKI :lol: dzięki Jego podpowiedziom spędziliśmy piękne chwile w Punta u Marisy
6 dni zwiedzania Wenecji i wysp coś pięknego w jeden dzień postanowiliśmy pojechać do Wenecji na wieczór i to był strzał w dziesiątkę całkiem inna Wenecja bez dzikich tłumów turystów aż nie chciało się odpływać a wróciliśmy ostatnim Vaporetto do Punta polecam :) pozwolę sobie wrzucić kilka fotek, jak sie obrobię to może skrobnę relacje z naszego pobytu w Wenecji i Lagunie, Istrii Słowenii i Bled bo tak w tym roku wakacjowaliśmy
Pozdr.Jacek

Nasz plac św. Marka by night wyglądał trochę inaczej, brodziliśmy w wodzie po kolana 8O
Pierwszego dnia Wenecja nie zrobiła na nas spodziewanego wrażenia, dlatego polecam zakotwiczyć gdzieś w pobliżu, co by zobaczyć ją o różnych porach dnia. Jeden dzień po drodze może dać mylne wyobrażenie o tym niezwykłym miejscu...
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 27.08.2014 10:51

Wybieram się z rodziną do Lido di Jesolo na 6 dni. Po przeczytaniu tej i innych relacji Mariusza na temat Wenecji pozostały mi jeszcze parę pytań. Pierwsze dotyczy rowerów. Jakie są warunki przewożenia rowerów tramwajami wodnymi? Zdjęcie zamieszczone przez Potter pokazuje, że można ale na jakich zasadach? Nie znalazłem tego na stronie przewoźnika.

cyt.: "Spory ten tramwaj ... Wszystko ma tam swoje miejsce ... Nawet rowery.

Obrazek "

Drugie pytanie to pytanie czy rower na wyspach laguny ma w ogóle sens? Nie chodzi mi o samą Wenecję, ale pozostałe wyspy, gdzie ludzi jakby mniej. Rozważam np. przejechanie z Punta Sabioni do Chioggii przez Lido itd. Od paru lat używamy rowerów do jeżdżenia po zwiedzanych miastach i sprawdza nam się to niezwykle, ale Wenecja jest trochę specyficzna stąd obawy.
Trzecie pytanie jest subiektywne i chodzi mi o poradę osoby z doświadczeniem w tematach wenecko-okołoweneckich. Mając 6 dni na Lagunę Wenecką i okolice, lepiej kupić bilety na tramwaje na cały tydzień czy na trzy dni a pozostałe 3 dni przeznaczyć na cele lądowe. Priorytetem jest laguna ale czy 6 dni to nie za dużo?

Mariusz, dzięki za informacje. Wątek żyje od pięciu prawie lat więc jest chyba ponadczasowy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.08.2014 11:10

Na Burano raczej nie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia