Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 27.03.2010 14:48

:D Gratulacje
Piękna wycieczka bardzo miło sie czytało a jeszcze milej oglądało Pozdrawiam;)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.03.2010 16:32

mariusz-w napisał(a):
Tymona napisał(a): Trzymam Cię za słowo

Magdo .... my też "się trzymamy za słowo" - liczę , że to przyniesie w przyszłości oczekiwany skutek ! :)
Qrczę, ja też na to liczę :D a przecież ciągle jeszcze ta Austria wisi nad nami jak wyrzut sumienia.... no i Korsyka... no Turcja do powtórki... jak to dobrze mieć tylko takie problemy :wink: :D Czego i Wam życzę :D :D :D

Ciekawe gdzie tym razem zaniesie Was Twoja nowa relacja? :D

pozdrawiam
:papa:
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 27.03.2010 17:01

Witam
Nigdy nie bylem w Wenecji ale jak widać z foto-relacji jest piękna i bardzo malownicza, architektura jest fascynująca a w powiązaniu z wodą znajdującą się niemal wszędzie daje to niesamowity widok. Dziękuję że mogłem Państwa oczyma zobaczyć kolejny zakątek świata. :D :D
Pozdrawiam!
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 01.06.2010 20:12

Ta relacja jest wprost CUDOWNA! :D Uwielbiam jak ktoś z taką dokładnością opisuje zwiedzane miejsca, czuć w tym duszę, radość zwiedzania tych wszystkich zakątków wspaniałej Venecji...BAJKA!
Właśnie około tygodnia temu wpadł mi do głowy pomysł podzielenia wakacji na część chorwacką i włoską a dokładniej Hvar i Venecja, Twoja relacja zachęciła mnie do tego jeszcze bardziej :lol:
Mam pytanie, chyba coś mi umknęło w trakcie czytania albo nie jest dokładnie napisane, jak długi czas spędziliście w Punta Sabbioni? Wybieram się na 3 dni w związku z tym zastanawiam się czy starczy mi czasu na zwiedzanie choćby połowy tego co Wy
:lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.06.2010 12:10

Alita napisał(a):Mam pytanie, chyba coś mi umknęło w trakcie czytania albo nie jest dokładnie napisane, jak długi czas spędziliście w Punta Sabbioni? Wybieram się na 3 dni w związku z tym zastanawiam się czy starczy mi czasu na zwiedzanie choćby połowy tego co Wy
:lol:

W Punta Sabbioni też byliśmy trzy dni.

W czasie innych naszych odwiedzin , to naszą bazą było Lido di Jesolo... ale to dłuższe pobyty.

Przez trzy dni, też możecie sporo zwiedzić i nacieszyć się Wenecją.
Wcześniej warto ułożyć sobie plan"weneckiej marszruty".

Bazylika, Campanila, Pałac Dożów ... z uwagi na długie kolejki, wymagają by być tam dość wcześnie. Reszta to już według uznania, Wenecja nie jest wielka, a i transport wodny bardzo pomaga.

Wyspy ... to już może być problem w ciągu 3 dni, ale zawsze można wrócić ! :)

Życzymy wspaniałych wrażeń !

Pozdrawiamy.

:)
Ostatnio edytowano 02.06.2010 21:17 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
JB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JB » 02.06.2010 21:14

Super relacje i piekne zdjęcia. Za tydzień zabieram rodzinkę do Wenecji :) Nie wiem czy bardziej cieszę się na pobyt tam czy na mozliwość fotografowania tak malowniczych miejsc. Docelowo wybieramy się na Istrię, wiec mam jeszcze do przeczytania Twoją relację z Istrii ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.06.2010 21:21

JB napisał(a):............ Za tydzień zabieram rodzinkę do Wenecji :) Nie wiem czy bardziej cieszę się na pobyt tam czy na mozliwość fotografowania tak malowniczych miejsc. Docelowo wybieramy się na Istrię, wiec mam jeszcze do przeczytania Twoją relację z Istrii ;)

Proponuję cieszyć się wszystkim !!! :D

Pozdrawiam !
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 03.06.2010 11:48

Byliśmy w Wenecji 1 dzień nawet pol dnia, bo wcześniej bylismy na wsypach Murano i Buarno....stanowczo za krótko :( za mało czasu na obejrzenie wyspy, zrobienie fotek i nacieszenie sie widokami ;)....ale i tak sie cieszę, że przynajmniej zobaczyłam jak wygląda Wenecja, jak się tam żyje :).....zobaczylismy również Pize, Luce, Siene, San Gimignano, i Florencję - niestety Florencja powitała nas deszczem :(
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2010 17:42

Iza&Krzysiek napisał(a):Byliśmy w Wenecji 1 dzień nawet pol dnia, bo wcześniej bylismy na wsypach Murano i Buarno....stanowczo za krótko

Jak ten czas szybko płynie.
Dopiero co pisałaś, o włoskiej wyprawie w majowy weekend (27-01-2010)... a to już po... .
Świetnie, że się udała ... mimo ograniczonego czasu... (tego zawsze mało!).
Mam nadzieję, że ujrzymy ją w relacji... z ciekawością poczytamy jak Wam tam było !

Pozdrawiam :)
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 21.07.2010 21:21

Mariuszu
Mam problem a z tego co czytam będziesz kompetentną osobą, aby udzielić mi odpowiedzi. W Wenecji będę na przełomie lipca i sierpnia czy do Bazyliki św Marka są bardzo długie kolejki?
Czy mężczyźni mogą wejść do Bazyliki w krótkich spodenkach tuż przed kolano.
Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.07.2010 08:24

marrut napisał(a):Mariuszu
Mam problem a z tego co czytam będziesz kompetentną osobą, aby udzielić mi odpowiedzi. W Wenecji będę na przełomie lipca i sierpnia czy do Bazyliki św Marka są bardzo długie kolejki?
Czy mężczyźni mogą wejść do Bazyliki w krótkich spodenkach tuż przed kolano.
Pozdrawiam

No niestety ... tam zawsze są kolejki !

Najlepiej być pod Bazyliką jak najwcześniej ... na pocieszenie dodam, że sprawnie to idzie . :)

Co do krótkich spodenek za/przed kolano ... to trudno mi coś powiedzieć ... nie "używam" ... a więc nie obserwowałem !

Myślę, że do wszystkich miejsc tego typu, trzeba być przygotowanym na wariant "B". :)

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 22.07.2010 08:55

Dużo zależy od uznania strażników. Ja byłem i długich i krótszych ale widziałem, że czasami się czepiali. Najbardziej mnie wnerwili tacy pilnowacze w Padwie, którzy mnie za nic nie chcieli wpuścić w krótkich spodniach ale nie przeszkadzały im Panie w miniówkach.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2011 14:19

Tak ... życie potrafi sprawić i miłe niespodzianki.
Pisałem kończąc tę relację, że pragniemy do Wenecji wrócić !

Niespodziewanie ... aczkolwiek oczekiwanie ... taka okazja się nadarzyła.
Udało nam się ponownie odwiedzić Lagunę i w dodatku mieliśmy cały tydzień na to by się nią cieszyć.

Teraz usprawiedliwienie dlaczego ten post. :oops:

Obserwując i widząc po liczniku "wejść", że wątek wenecki jest odwiedzany - pozwalam sobie na ten wpis i reaktywację
relacji ... tak na momencik. :?

Chętnych chcących potowarzyszyć nam w kolejnych weneckich wędrówkach tym razem
anno Domini 2010 zapraszam tutaj.

Głównie postaram się pokazać nowe miejsca, ale będzie i trochę "starych" w nowej odsłonie !

Pozdrawiam.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 05.03.2011 14:36

Jeśli ktoś chce zobaczyć fajne filmiki z karnawału - oto moje ulubione:

Polecam ! Jak i wszystkie od pana misterphotovideo2.
MagMia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagMia » 18.08.2012 17:34

...i jeszcze dziś , dzięki Twojej relacji powspominalam swoje spacery w tym pięknym mieście.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia