Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2010 21:14

mariusz-w napisał(a): ... marzy mi się fot-polowanie

na weneckie lwy ... podobno tylko w tych dwóch dzielnicach jest ich około 70 ..........może kiedyś ?!

Z taką ogniskową, to staniesz sobie na szczycie dzwonnicy Św. Marka i będziesz polował :wink:

Już, już wracam do tematu.
Pozwoliłem sobie przejrzeć jeszcze raz twą opowieść i zauważyłem
że pokazujesz to często, ale nie wspomniałeś o pewnej cesze tego miasta, która mnie, osobiście,
w mym krótkim pobycie, urzekła.
Tam jest bardzo dużo zieleni. Zieleni tym cenniejszej, że hodowanej gdzie się da,
w donicach, skrzynkach, skrawkach ziemi przy domach.
Widać, jak bardzo wenecjanom tego brakuje.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.03.2010 22:08

weldon napisał(a):Pozwoliłem sobie przejrzeć jeszcze raz twą opowieść i zauważyłem
że pokazujesz to często, ale nie wspomniałeś o pewnej cesze tego miasta, która mnie, osobiście,
w mym krótkim pobycie, urzekła.
Tam jest bardzo dużo zieleni. Zieleni tym cenniejszej, że hodowanej gdzie się da,
w donicach, skrzynkach, skrawkach ziemi przy domach.
Widać, jak bardzo wenecjanom tego brakuje.

Masz rację ...nie wiem czy to z tęsknoty za stałym lądem czy to po prostu włoskie przyzwyczajenie do życia wśród pięknej przyrody , czy może wpływy byłych podbojów i tęsknota za egzotycznymi terenami i ich roślinnością , ale zieleni jest dużo.

Oprócz tej hodowanej w pojemnikach, korytkach, doniczkach itp. są tu ogrody prywatne (czesto wewnętrzne) przy pałacach i tych skromniejszych domach a także piękne parki jak choćby:

Parco delle Rimembranze (Ogrody Pamięci) - Castello

Gardini Pubblici (Public Gardens) - na wschodnim skraju Wenecji, położony wzdłuż Riva degli Schiavoni.

Giardinetti Reali (Ogrody Królewskie) - przy Piazza San Marco. Ogrody Królewskie zostały utworzone na początku XIX wieku przez Napoleona.

Chiostro San Francesco della Vigna - północne Castello
- piękny ogród klasztoru przy kościele San Francesco della Vigna

Hruska Botanical Gardens - Via Roma

... to tylko te w samym mieście a oprócz tego jest San Giorgio Maggiore , Isola S.Elene , S.Michele , Isola Le Vigniole
czy bardziej owocowo-warzywne Sant Erasmo.

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2010 22:40

Chyba to mnie urzekło w tym mieście. Bardzo podobnie zresztą jest w Chorwacji.
Też surowe, kamienne, ceglane mury, tłumy ludzi, kioski z pamiątkami i ... doniczka z roślinką.
Zieleń. Mimo wszystko. No i to, co zauważyła Muliness - gacie na sznurku.
Jak w domu :wink:
Nie czujesz się intruzem i czujesz, że miasto żyje.
Trzeba to zobaczyć, żeby docenić. Dla mnie, na co dzień żyjącego wśród zieleni, to bardzo ważne :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.03.2010 20:43

Następnie raczymy oczy i duszę malowniczymi uliczkami Castello i Mestre.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.03.2010 20:46

_

... spotykając między innymi ..."anonimowych" bardzo weneckich Wenecjan...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

......
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.03.2010 20:59

....
....wchodzimy w bardziej "ludne"rejony...

Obrazek

Obrazek

... by ponownie znaleźć się na Piazzeta San Marko ...

Obrazek

... i następnie popatrzeć na odpoczywające o tej porze gondole...

Obrazek

...oraz śpieszących w różne strony ludzi

.... z lewa...

Obrazek

... i z prawa...

Obrazek

Pozdrawiam
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 13.03.2010 22:42

Witaj mariusz-w .

Po jeziorze Garda i Wenecji widzę, że jesteś "ambasadorem" Włoch, tak umiejętnie przekonujesz do odwiedzenia tych miejsc.
Czterokrotie "klepałem" Vrsar (Istria), a jednodniówka w Wenecji (promem) mogłaby chociaż namiastkę ofiarować z tego, co razem zobaczyliście.

Im więcej takich relacji, tym większy żal do świata czasu- jak na to wszystko znaleźć czas (z normalnego życia obowiązków) i co wybrać :?:
A każdy zachęca i każdy ma dar przekonywania. :)

Pozdrawiam.
Piotr.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.03.2010 07:24

mariusz-w napisał(a):Następnie raczymy oczy i duszę ...

Obrazek

Rozumiem, że "duszę", no, ale żeby zaraz akwarelki malować :wink:
:)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.03.2010 17:34

nomad napisał(a):Witaj mariusz-w .

Po jeziorze Garda i Wenecji widzę, że jesteś "ambasadorem" Włoch....

Taaaak ... lubimy Włochy ,Włochów , ich język, historię, kulturę, kuchnię, sposób patrzenia na życie, styl życia itp., ale również lubimy i inne rejony, a także ten blisko Włoch ... Chorwację.

Z uwagi, na podobny klimat (w całym tego szerokim znaczeniu ) parę razy byliśmy właśnie na Istrii. Co prawda pierwszy nasz kontakt z Chorwacją to rejs w Dalmacji w 2004 roku , ale później to już Istria.

W związku z tym, że na naszym forum jest ona zdecydowanie rzadziej pokazywana, myślałem o takiej "istryjskiej retrospekcji" z naszych pobytów w latach 2005-2008 - tym bardziej, że na tym forum umieściłem dwie relacje i żadna z nich nie jest o Chorwacji ( to chyba nie za bardzo w porządku ) . :?

Poczekam na "wspomnieniowe" relacje Piotra (weldona) 1.5 - to może też wrócę do tych istryjskich. :)

weldon napisał(a): Rozumiem, że "duszę", no, ale żeby zaraz akwarelki malować

Piotrze ... jakie akwarelki ! ... przecież to gwasz ! ;)

:)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.03.2010 10:45

........

Idziemy Riva degli Schiavoni - nabrzeżem wspartym na drewnianych klocach przywiezionych z drzew ściętych gdzieś w górach Ućka lub Velebit .

Czyli znów ślady terenów dzisiejszej Chorwacji.

W Wenecji jest ich wiele ... od okładzin z białego istryjskiego kamienia, jak między innymi na renesansowym kościele autorstwa Coducciego na S.Michele - po drewniane konstrukcje .

"Okrętujemy" się na motonavi ...

Obrazek

Obrazek

... i odpływamy podziwiając w płaskich już promieniach słońca, najpierw S. Giorgio Maggiore...

Obrazek

... później oddalającą się już Wenecję ...

Obrazek

Obrazek

... następnie Lido i bryłę jego kościoła Santa Maria Elisabetta ...

Obrazek

Obrazek

... by ostatecznie dotrzeć do punktu wyjścia czyli Punta Sabbioni ...

Obrazek

Obrazek

... gdzie nas oczekiwała jedna z "mieszkanek" laguny.

Obrazek

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.03.2010 13:16

Punta Sabbioni.

Jak wspominałem - w czasie naszych podróży jednym z miejsc gdzie mieliśmy bazę wypadową na weneckie spacery było Punta Sabbioni, które z uwagi na swoje położenie związane jest silnie z Wenecją ... dlatego też i parę słów o tym miejscu.

Po pierwsze Punta Sabbioni leży, w granicach laguny, po drugie jest miejscem skąd codziennie dociera do Wenecji gro w niej pracujących , po trzecie jest początkiem Weneckiej podroży dla wielu ją odwiedzających.

P.Sabbioni jest niewielką miejscowością przeciętą drogą, którą ze stałego lądu do przystani każdego dnia wędrują ( w dwóch falach rannej i popołudniowej) "pielgrzymki" zmotoryzowanych i "z-autobusowanych" turystów.

W części południowej miejscowości znajdują się kempingi i plaże ... centralna to - handlowa z ogromną ilość parkingów zgrabnie "wkomponowanych" w okolice - północna to ta zamieszkała głównie przez autochtonów .

Oczywiście w całym Punta znajduje się wiele apartamentów, pensjonatów i niewielkich hotelików.

To tutaj także powstaje wielka inwestycja, budowane są specjalne śluzy zabezpieczające lagunę przed zalewającą ją wodą sztormowych powodzi. Jest to jedna z trzech takich inwestycji w lagunie .
Dlatego w kanale między Punta Sabbioni a Lido możemy napotkać różnego rodzaju maszyny budowlane, wieże, pogłębiarki itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... nurek pracujący przy budowie tamy ...

Obrazek

Obrazek

... tablica przedstawiająca projekt tej budowy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy tamy-śluzy będą gotowe a nie potrzebne ... będą się chowały się w morskim dnie, co ma niemałe znacznie estetyczne.

http://www.wenecja24.info/news/9/System ... iowych.htm

Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.03.2010 17:48

Ponieważ ja regularnie i po cichu, to tym razem trochę głośniej :wink: i oficjalniej powzdycham, że w taakiej Wenecji to jednak fajnie jest. I na pewno jest to miejsce, w którym (jeśli możliwości pozwalają) trzeba dłużej pobyć, poszwendać się, pozaglądać w jakże liczne zakamarki i wtedy można dostrzec te wszystkie szczegóły i detale, których u Was tak dużo :D :D :D

pozdrawiam
:D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.03.2010 17:57

Tymona napisał(a):... w taakiej Wenecji to jednak fajnie jest ...

To zależy. Wilgoć może łapać. Ale, sądząc po awatarku - koleżanka przyzwyczajona :wink:
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 16.03.2010 22:13

:D Piękna detale architektoniczne , bardzo mi się Twoja Wenecja podoba. W tym odcinku czuć prawdziwy klimat tych uliczek atmosfera wspaniała:)
Ostatnio edytowano 17.03.2010 23:02 przez Muliness, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.03.2010 22:29

Mariusz ..... korzystając z Twojej fachowości chciałbym zapytać:
.. tytułem wprowadzenia:
sąsiedzi chcą się wybrać do Włoch ( nigdy we Włoszech nie byli), chcą zwiedzić również Wenecję. Podróż własnym samochodem.
Gdzie mają jechać tym samochodem, gdzie go zostawić tak aby było najwygodniej, najbliżej, najlepiej - najmniej uciążliwą.

Patrzę w Goggle Earth .... jest tam ulica, wjazd z lądu. Są samochody w samym mieście. Można tam każdemu wjechać czy tylko wybranym (np. pracownik). Lepiej wjechać do samego miasta czy lepiej samochód zaparkować w innym miejscu.
Proszę o dobrą poradę, taką łopatologiczną abym dobrze zrozumiał ( przekażę że to od Ciebie- ja tej wiedzy nie mam).
Pozdrawiam.

Dopisuję.
Dla pełnej informacji byłoby dobrze wiedzieć co z potencjalnym noclegiem. Problem- chyba nie. Tylko gdzie szukać najlepiej. Mam na myśli hotel, może być pensjonat byle był zadbany, ładny.
pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia