Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2010 17:25

Mariusz, ja sobie powspominam swoje pobyty w Wenecji Twoimi oczami :wink:
Na mnie to miasto również zrobiło wrażenie i chęć powrotu cały czas tkwi w głowie.

Tak sobie ubzdurałem, że kiedyś wpadnę tam na poszwendanie się bez celu z aparatem, najlepiej w jakimś "dziwnym" miesiącu żeby dzikich tłumów nie było.

Pozdrawiam
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 27.01.2010 18:55

W Wenecji bedziemy w wekeend majowy - niestety na wycieczce przejazdem do Toskani...mamy tam spędzić cały dzien....przypuszczam, ze to zdecydowanie za mało czasu :(

Pozdrawiam Iza
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 27.01.2010 19:14

Cały dzień to tez sporo, tylko, żeby był cały, taki od samego rana do nocy, to też duzo daje. Najpierw załatwić główne punkty, a potem z mapa poszwendać sie po zaułkach, naprawdę super.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.01.2010 19:27

Mariuszu, bardzo fajna relacja i piękne zdjęcia, mimo że słońca brak :D

W Wenecji byłam raz, tylko przejazdem, w 1999 roku. 3 godziny to zdecydowanie za mało, żeby poczuć "klimat" miasta. I nawet za mało, żeby wyrobić sobie opinię o Wenecji. Uczucia miałam dosyć mieszane, ale też okoliczności zwiedzania nie były nadzwyczajne - po nocy spędzonej w autokarze "przegoniono" nas po mieście. Chętnie wrócę tam znowu, kiedyś... Ale już dzisiaj mogę razem z Tobą odwiedzić urokliwe zaułki i zakamarki :D Dzięki!
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 27.01.2010 20:27

Wenecja urokliwa, ale ...
Chyba za dużo się o niej naczytałam różnych achów i ochów, bo poczułam się zawiedziona.
Oczekiwałam, czegoś więcej, że "powali mnie na kolana" i będę tęsknić.
A tęsknię za Florencją i wiem, że kiedyś do niej znów pojadę. :)
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 27.01.2010 20:49

byłam raz, spędziłam pół dnia i miasto mnie oczarowało. wrócę tam kiedyś a tymczasem delektuję się waszymi zdjęciami, super.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.01.2010 20:51

Moja znajoma która obecnie pracuje we Włoszech, takim miejscu że do Wenecji na piechotę chodzi, o Wenecji mówi krótko: jeden wielki "szoł-szwindel" i smród.
Dobre na kilka godzin, dzień - zobaczyć to co media nagłaśniają (aby było że byłam), jeżeli dłużej - można dostać dyskomfortu.

Z kolei, inna znajoma ( włoszka) również potwierdza tą opinię. Wenecja jest dla obcokrajowca, dla Włocha to biznes i nic więcej.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.01.2010 08:55

Tymona, Piotrek_B , Iza, Bernadr C, maslinka , B_Magdalenka

...bardzo nam miło...widzę, że coraz więcej chętnych na ten spacer :) ...dobrze ,że wsiedliśmy do vaporetto bo gondola!!! .....toby nas już nie pomieściła. ;)

Pozdrawiam
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 28.01.2010 09:17

Dzięki wielkie za tę relację :)

My (małżonka z córcią i kuzynostwo) planujemy zaliczyć Wenecję w drodze powrotnej z Marusici. Planujemy nocleg gdzieś blisko Triestu, żeby szybko wskoczyć na autostradę do Wenecji i być w miarę wcześnie :)

Pozdrawiam :)
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 28.01.2010 13:35

Viniu napisał(a):Dzięki wielkie za tę relację :)

My (małżonka z córcią i kuzynostwo) planujemy zaliczyć Wenecję w drodze powrotnej z Marusici. Planujemy nocleg gdzieś blisko Triestu, żeby szybko wskoczyć na autostradę do Wenecji i być w miarę wcześnie :)

jak się uda to to spacer po Trieście też polecam, bardzo mi się podobał.
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 28.01.2010 13:55

Bernadr C napisał(a):Cały dzień to tez sporo, tylko, żeby był cały, taki od samego rana do nocy, to też duzo daje. Najpierw załatwić główne punkty, a potem z mapa poszwendać sie po zaułkach, naprawdę super.

właśnie...głowne punkty to z wycieczką, a potem chcemy sie urwac i sami pobiegieć w miejsca których wycieczka nie przewiduje ;)

mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.01.2010 14:16

Obrazek

...rewers...
Obrazek

...awers...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 28.01.2010 18:37 przez mariusz-w, łącznie edytowano 3 razy
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.01.2010 14:23

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2010 19:05 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 28.01.2010 14:49

Pytanie do "bywalców" w Wenecji.
W jakim przedziale cenowym są maski weneckie :?:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2010 15:51

Z przyjemnością spaceruję z Wami po uliczkach i kanałach. :)

Sam byłem dwukrotnie - za drugim razem jeden dzień, a za pierwszym jedną noc. ;) Autokar nas dowiózł do Wenecji wieczorem, a pociąg w dalszą drogę mieliśmy rano. Niektórzy położyli się spać - porządnie, jak wszyscy: na placyku przed dworcem kolejowym. Spało tam jakieś 600 sztuk. Rano policja lekkim szturchnięciem nogi budziła towarzystwo. :)
A myśmy nie zrezygnowali z możliwości Wenecji by night. Dla mnie to było niesamowite wrażenie. Ale to był rok 1981, pierwszy wyjazd na "Zachód"...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia