Tak jak wspomniałem rozkłady "pływalności" tych jednostek dostaniesz na miejscu bez problemu. Także niektóre przewodniki a właściwie większość, które widziałem posiadają mapkę tras po których poruszają się vaporetti.
Jeśli o Canale Grande np. chodzi ( nie wiem gdzie chcesz się przemieszczać ?) to są dwie podstawowe linie nr 1 i nr 2 (dawniej 82) .
Linia 1 - vaporetti startuje z Piazza Roma przez S. Zaccaria na Lido. Zatrzymuje się na każdym przystanku a więc płynie wolno.
Linia 2 - ekspresowy prom zatrzymuje się tylko na 6 przystankach C.Grande , płynie na Tronchetto i wraca przez C. Giudecca na San Giorgio i San Zaccaria .
Idąc dalej...
Linia 13 - kursuje na Burano , Murano i Torcello , wsiadać najlepiej na Fundamente Nuove ale można tez na S. Zaccaria (podróż trwa wtedy dłużej) .
Linia 17 - Tronchetto - Lido ( przewozi także samochody).
Linie 41 i 42 - tworzą atrakcyjną pętlę wokół zewnętrznej i wewnętrznej Wenecji z przystankami na San Zaccaria , Rendentore, Piazzala Roma, Ferrovia , Fondamente Nuove , wyspę San Michele , Murano i przez San Pietro powrót na San Zaccaria.
Linie 51 i 52 - podobnie jw. z tą różnicą ,że płynie malowniczym kanałem Cannaregio zatrzymując się na Guglie.
Linia 61 - najszybszy prom kursujący z dworca Ferrovia w rejon San Marko
linia 62 biegnie tą samą trasa tylko w odwrotnym kierunku. I tylko w godzinach szczytu. 7.00 - 9.00 i 17.00 -21.30.
Linia N - linia nocna.
Pływają często, na przystankach podane godziny tak jak na naszych autobusowych i tramwajowych. ( dokladność wedłu rozkładu też podobna do naszej
)
To te najważniejsze ..... może coś wybierzesz ....
pozdrawiam