Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kris78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris78 » 02.03.2010 21:21

Witam.
planuje w tym roku wypad na wakacje do Chorwacji ( prawdopodobnie okolice Zadaru). Jednocześnie bardzo bym chciał wybrać się do Wenecji oraz San Marino. Niestety nie mogę znaleźć w internecie połączeń do Wenecji z innego miejsca niż Pula. Czy może ktoś z Was wie czy istnieją jakieś inne połączenia promowe z Wenecją prócz wspomnianej Puli? Dodam, że niestety nie posiadam samochodu i zmuszony jestem podróżować do Chorwacji autokarem ( niestety nie dojeżdża wszędzie gdzie bym chciał). Może ktoś ma namiary na stronę z środkami transportu Wenecja Ankona i zna ceny? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

pozdrawiam Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2010 21:26

kris78 napisał(a):nie mogę znaleźć w internecie połączeń do Wenecji z innego miejsca niż Pula...

Nie szukaj bo nie znajdziesz - nie ma innych połaczeń promowych na tej trasie niż Istria - Wenecja
kris78 napisał(a):Może ktoś ma namiary na stronę z środkami transportu Wenecja Ankona i zna ceny? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Wątpie aby istniało (z ekonomicznych względów) połączenie Wenecja - Ancona.
Ale szukaj:
www.directferries.co.uk/routes.htm
www.traghettiweb.it/en/tw_navicompagnie.php
www.aferry.co.uk
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.03.2010 14:15

Wpływamy ponownie do Canale Granda ... tym razem od zachodniej strony i przepływając pod nowoczesnym Ponte della Costitucione (jeszcze w budowie - oddany do użytku 2008) - łączącym Stazione di Santa Lucia z Piazzale Roma.

Obrazek

... zbliżamy się do przystani znajdującej się przy kościele Św. Marii z Nazaretu i moście Scalzi.

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.03.2010 14:18

Opuszczamy wodny tramwaj i mijając kościół San Geremia udajemy się w kierunku północno - wschodniej dzielnicy Wenecji ... Cannaregio .

Obrazek

Przechodzimy przez Ponte delle Guglie w lewo - koło "GAM-GAM" - słynnej restauracji znanej z tego , że podobno jako jedynej na świecie udało się połączyć kuchnię żydowską z włoską i to w przystępnych cenach . :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej uliczkami Ghetto - najstarszej żydowskiej dzielnicy na świecie i przez Campo Ghetto Nuovo na Fundamenta degli Ormesimi.

Obrazek
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 04.03.2010 20:06

Pora na moje pytanie. Widzieliście w Wenecji turystów z pieskami?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.03.2010 21:29

Jurek napisał(a):Pora na moje pytanie. Widzieliście w Wenecji turystów z pieskami?

Ale mnie zaskoczyłeś tym pytaniem , nie mamy psa więc nie bardzo zwracaliśmy na psie problemy uwagę.

Specjalnie nie pamiętam ani psów ani ich właścicieli .... a co dopiero skąd oni byli ... czy turyści czy autochtoni. :)

Wiem, że niektóre weneckie hotele i apartamenty przyjmują gości ze zwierzętami , często za dodatkowa opłatą.

Psów generalnie na ulicach Wenecji nie pamiętamy , przejrzałem wszystkie nasze zdjęcia i psa nie znalazłem ...oprócz tego balonowego sprzed Palazzo Grassi.

Podejrzewam, że znaczenie ma tłok w centrum a poza nim, mimo wszystko ... bądź co bądź ... mogą być kłopoty z "wyhasaniem" się stworzenia .

Na prawdę nie potrafię nic innego Tobie na to pytanie odpowiedzieć!!!

Przepraszam, następny raz zwrócę baczniejszą uwagę na ten problem! ;)

pozdrawiam

Teraz już poza tematem psa - "acqua alta" z poniedziałku :

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wenecja-tonie-poczuj-klimat-zalanego-miasta,wid,10630146,wiadomosc_video.html?ticaid=19bfd

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 17:22

Cannaregio to najbardziej spokojna, pełna sennych i tajemniczych uliczek dzielnica ... to ta "druga" Wenecja.

Nie ma tu sklepów, rzadko natrafimy na kawiarnie, restauracje. Praktycznie tylko tu można podejrzeć codzienne życie autentycznych mieszkańców tego miasta.

Dzisiaj mieszkają tu przeważnie już tylko ci, którzy nie przenieśli się do robotniczego Mestre na stałym lądzie. Kiedyś był to bardzo modny zakątek pełen ambasad, pałaców , ogrodów.

Cannaregio to doskonałe miejsce dla tych wszystkich, których zmęczy zwiedzanie monumentalnych zabytków, muzeów, gwarnej San Marko i jej okolic.

Spotykamy tu ludzi zajętych swoimi codziennymi sprawami, nieśpiesznych ... stojących w bramach domów prowadząc sąsiedzkie dysputy oraz nawołujące się od czasu do czasu z okien i balkonów mieszkanki tej weneckiej dzielnicy .

Obrazek

Obrazek

Przecinamy Rio della Misericordia i Rio della Sensa

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 17:26

To tutaj urodził się, żył i pracował jeden z największych malarzy Wenecji Tintoretto.

To on wykonał gigantyczne malowidła do sali w Pałacu Dożów, których ogrom przewyższał wszystko co stworzono w tej dziedzinie do tej pory.

To tu pięć wieków temu szukał inspiracji do swoich dzieł i to tu w kościele Madonna dell'Orto znajduje się jego grób.

... Fundamenta di Mori nr 3400 ... dom Tintoretta ... z wmurowaną pamiątkowa tablicą.

Obrazek

i okoliczne kanały.

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 20:20

Wychodzimy na Fundamenta Generale Giuseppe Giurati ... skąd widzimy Canale delle Navi ...

Obrazek

... i patrząc w prawo cmentarną wyspę San Michele - która jest miejscem wiecznego spoczynku wielu znamienitych osobistości związanych z Wenecją ...

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 20:32

... a patrząc w lewa stronę ... no właśnie ...

.... specjalnie dla Mariusza - Intersala !!! .... ( jeśli tu jeszcze zagląda ?)

... w Wenecji też są góry i to Alpy ;)

... noooo ... może nie tak w samej Wenecji ... ale jak widać !!! .... widać !!! :)

.... więc może jednak .... coś zachwyci ? :)

Obrazek

... i wenecki port lotniczy Marko Polo.

Obrazek

Przyglądając się lądującym samolotom i lagunie oczekujemy na vaporetti nr 52 , którym wrócimy na San Zaccaria .

Obrazek

Obrazek

... w tle S.Michele.

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.03.2010 20:41

mariusz-w napisał(a):.... specjalnie dla Mariusza - Intersala !!! ....

O, czyżby Interseal robił Ci problemy?
Muszę Cie wesprzeć. Te trzy zdjęcia dzieli naprawdę niewielki przedział czasowy

Obrazek.

Spokojnie można zaliczyć niezłą górę, Wenecję (liznąć) i jeszcze zdążyć na prom :wink:

Co ja ci będę kadził.
Jak ten osiołek skaczę od relacji do relacji i nie mogę się zdecydować, którędy jechać do Cro.

Przez Ciebie, aktualnie, to przez Wenecję :)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 05.03.2010 20:59

:D Witam serdecznie ) Mam nadzieję , że kolega pozwoli i przycupnę poczytam i pooglądam;)
a zaległości mam straszne;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 21:03

weldon napisał(a):O, czyżby Interseal robił Ci problemy?
Muszę Cie wesprzeć.

Dzięki za wsparcie :) ........... Intersal, dokonał pierwszego wpisu w tej relacji ..... i ten wpis ...... to mnie tak właśnie ...... ;)

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.03.2010 21:08 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.03.2010 21:06

Muliness napisał(a)::D Witam serdecznie ) Mam nadzieję , że kolega pozwoli i przycupnę poczytam i pooglądam;)
a zaległości mam straszne;)

Witam ! :) eeeee ... to dopiero 9 strona ;) ... u shtrigi toby było co nadrabiać.. ;)

pozdrawiam
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.03.2010 15:38

Pytanie: czy na miejscu bez problemu można nabyć rozkład jazdy vaporetti ? Czy jest on po angielsku ? W necie znalazłam ale tylko po włosku ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Wenecja - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone