Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WENECJA I VENETO w majowej pigułce

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.05.2013 10:33

cd. ...

Z żalem opuszczamy Burano :( .
Kolejny przystanek dziesiejszej wycieczki to ponowna wizyta na Murano, którą zaledwie "liznęliśmy" poprzedniego dnia.

W drodze na Murano mijamy smętne pozostałości dawnych posiadłości ...

Obrazek

Po wyjściu z przystani Murano Faro tym razem kierujemy się "za tłumem". Chcę zobaczyć "muranowskie" szklane figurki ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pewnie dla ich własnego bezpieczeństwa otoczone są solidnymi barierkami. Tylko dlaczego takimi paskudnymi 8O ? Nie dało się wymyśleć czegoś sensowniejszego ?

Obrazek

Ładnie tu ...

Obrazek

Obrazek

Wszyscy z zaciekawieniem i entuzjazmem rozglądają się dookoła :wink: . Nie wiem czemu mąż patrząc na to zdjęcie powiedział, że młodzi podążają za mną jako te gęsi na rzeż :evil: ...

Obrazek

Każdy moment jest dobry na odpoczynek ...

Obrazek

Szkło, szkło i jeszcze raz ... szkło ...

Obrazek

"Pani da 1 euro. Zbieram na nową grę ..." - tekst rzeczywisty :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy w kierunku mostu Ponte Longo żeby przeprawić się na drugą stronę kanału ...

Obrazek

Obrazek

Za plecami słyszę najpierw ciche, potem coraz głośniejsze "Jeść ... JEŚĆ !!!"

Obrazek

Ok. Szukamy żarełka. Nie jest to wcale takie proste ... Tu nie ma pizzy... Tu nie ma stolika ... Knajpek też nie ma tu za wiele ...

Mijamy podkleślaną najgrubszym drukiem atrakcję na Murano czyli bazylikę dei Santi Maria e Donato ... Zaraz za nią widzimy jakieś stoliki i podążamy w ich kierunku ... Niestety ... Pizzy tu nie ma :cry: . Młodzi nie chcą słyszeć o czymkolwiek innym :evil: .

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu mała siurpryza :mrgreen: . Z naprzeciwka podąża w naszym kierunku czwórka młodych ludzi, z których dwoje podejrzanie szeroko się do nas szczerzy 8O :lol: . Okazuje się, że jest to znajomy męża z żoną ... W Warszawie pracują jakieś 100 m od siebie i nie widzieli się 2 lata, a tu proszę ... Oni też szukają żarełka ... Po "krótkiej" chwili :wink: ("Tato ! Ile to można gadać !?") rozmowy umawiamy się na winko.
Idziemy dalej .. Wreszcie ! Alleluja ! Jest knajpa z pizzą ! Z ulgą klapnęliśmy w sympatycznym ogródkowym patio ...

Obrazek

Jako, że niebo wyraźnie nam pojaśniało (czasem lubię gdy prognozy się nie sprawdzają :lol: ) postanawiamy wpaść jeszcze na chwilę do Wenecji. Młody będąc zapiekłym entuzjastą Assasyna czy jak to się tam pisze, chce odwiedzić dzielnicę Arsenale.
Tak więc z pełnymi żołądkami wracamy na przystań. Ale oczywiście nie tą samą (czytaj nie najkrótszą :wink: ) trasą....

Obrazek

Tutaj oprócz nas nie ma praktycznie nikogo i z prawdziwą przyjemnością napawam się atmosferą tego miejsca ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W "pewnym" wieku "pewne" rzeczy nie przychodzą już tak łatwo ...

Obrazek

... z trudem bo z trudem ale udało się ...

Obrazek

Pusto zupełnie ...

Obrazek

W drodze powrotnej ponownie spotykamy znajomych co skutkuje kolejnym "wymuszonym" odpoczynkiem. Bo przecież oni nie widzieli się 2 lata :roll: :wink:

Obrazek

Obrazek

Cierpliwie czekam i cykam najbliższą okolicę ...

Obrazek

Podziwiam tego gołębia 8O . Tak siedzieć gołym ... tyłkiem na potłuczonym szkle :mrgreen: ...

Obrazek

Podejrzewam, że to może być ogień, chociaż moje dziecko powiedziało, że przypomina mu raczej moją poranną fryzurę :evil: :wink:

Obrazek

Panowie w końcu się nagadali ... Obieramy więc kierunek na przystań ...

Obrazek

Ostatni rzut oka na szklane wystawy ...

Obrazek

Jest latarnia ... Trafiliśmy :wink:

Obrazek

Pełni entuzjazmu (vide: miny :wink: ) czekamy na 12 ...

Obrazek

Mijamy widzianą już wcześniej cmentarną wyspę ...

Obrazek

... i lądujemy w Wenecji :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2013 11:37

Potter napisał(a):W "pewnym" wieku "pewne" rzeczy nie przychodzą już tak łatwo ...

Obrazek

Bo za młoda jeszcze jesteś, nie masz doświadczenia :oczko_usmiech: .
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.05.2013 13:05

mysza73 napisał(a):Bo za młoda jeszcze jesteś, nie masz doświadczenia :oczko_usmiech: .

Doświadczenie to ja mam raczej bogate zaczynając od tryliona blizn na nogach i czole od latania z chłopakami po drzewach (za młodu) przez trenowanie koszykówki i pływania (późniejsza młodość) ale niestety na statycznym uwielbianiu sportu (mogę go oglądać godzinami :wink: ) kończąc. Mam nawet służbowy multikarnet sportowy, ale schowany tak dobrze, że od miesięcy nie mogę go znaleźć ... :oops:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2013 13:19

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):Bo za młoda jeszcze jesteś, nie masz doświadczenia :oczko_usmiech: .

Doświadczenie to ja mam raczej bogate zaczynając od tryliona blizn na nogach i czole od latania z chłopakami po drzewach (za młodu) przez trenowanie koszykówki i pływania (późniejsza młodość) ale niestety na statycznym uwielbianiu sportu (mogę go oglądać godzinami :wink: ) kończąc. Mam nawet służbowy multikarnet sportowy, ale schowany tak dobrze, że od miesięcy nie mogę go znaleźć ... :oops:

Masz natychmiast znaleźć ten karnet, iść na siłkę i przedstawić nam relację z tego treningu :evil: :smo: .

A co do oglądania spartu, to powiem Ci, że byłam ostatnio na meczach mojej ukochanej siatkówki :oops: ,
niby nie grałam, bo tylko kibicowałam :mrgreen: ,
a po meczu byłam spocona się prawie tak samo, jak chłopaki na boisku 8O .
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.05.2013 13:25

Potter napisał(a):... chcę odwiedzić dzielnicę Arsenale.

... dobra decyzja ! 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.05.2013 19:12

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

Masz natychmiast znaleźć ten karnet, iść na siłkę i przedstawić nam relację z tego treningu :evil: :smo: .

A co do oglądania spartu, to powiem Ci, że byłam ostatnio na meczach mojej ukochanej siatkówki :oops: ,
niby nie grałam, bo tylko kibicowałam :mrgreen: ,

Cholerka, a ja utraciłem moją kartę Fir Profit właśnie z powodu długiej nieobecności na jakichkolwiek zajęciach ....

No, kurczę, ale co ja poradzę, że oni mają taką słabą ofertę? (uważaj Potter, zeby to samo Cię nie spotkało!)

Mysza - a gdzie OBIECANA relacja z Radomia??
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 22.05.2013 22:03

Co za "kanał".....raz po raz :oczko_usmiech:

Rozszerzyłaś moje horyzonty :lol: - o kolejne miejsca w których nie byłem.......
Wyspy M i B są świetne, z pewnością następnym razem je odwiedzę 8)

Pozdrowionka.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.05.2013 08:35

mysza73 napisał(a):Masz natychmiast znaleźć ten karnet, iść na siłkę i przedstawić nam relację z tego treningu :evil: :smo: .

Karnet znaleziony :lol: OK SYSTEM ...
mysza73 napisał(a): A co do oglądania spartu, to powiem Ci, że byłam ostatnio na meczach mojej ukochanej siatkówki :oops: , niby nie grałam, bo tylko kibicowałam :mrgreen: ,

Kiedy ja oglądam mecz rodzinka każe mi zamykać balkony coby sąsiedzi nie słyszeli ... :evil:
CROberto napisał(a):
Rozszerzyłaś moje horyzonty :lol: - o kolejne miejsca w których nie byłem.......
Wyspy M i B są świetne, z pewnością następnym razem je odwiedzę 8)

Koniecznie ! Daję głowę, że nie pożałujesz ! Szczególnie B :papa: :!:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.05.2013 12:28

Mały przerywnik :lol:

Wczoraj ... a raczej przedwczoraj wysłałam mojęgo męża na zebranie do młodszej pociechy, czyli ucznia klasy VI A, czyli Michała ...
Pomijam fakt, że było to wydarzenie bez precedensu - ju noł - On na wywiadówce :roll: .
Otrzymawszy instrukcje podstawowe typu: piętro, nr sali, nazwisko wychowawczyni (gdzie jest szkoła wiedział :wink: )
jak również uzupełniające typu:" siadasz w ostatniej ławce" ..."nie pytany nie zabierasz głosu" ... "wszystko notujesz" mąż wypełnił zadanie i wrócił z całą stroną notatek.

Zasiadłam do czytania ...

pkt 1 brzmiał: "Plastyka - DRAMAT !!!"

UPsss, se myślę. Ki czort?
Plastyki uczy ich właśnie wychowawczyni ...
Ktoś komuś oko wydłubał pędzelkiem ?, ... podpalili rysunki i szkoła spłonęła ?... uzupełniając wodę w kubeczkach zapomnieli zakręcić wodę i zalali szołę ?

Pytam męża co za DRAMAT wydarzył się na tejże plastyce 8O ..

- Słuchaj, powiem Ci dokładnie bo to dobre było - zacżął mąż. Pani weszła do sali okrutnie wzburzona i mówi:
"Proszę Państwa ! Pracuję w tej szkole kilkadziesiąt lat i jeszcze nigdy z czymś takim się nie spotkałam. Jestem absolutnie oburzona. Państwa dzieci absolutnie nie szanują autorytetu nauczyciela, a konkretnie mojego !..."

- Ale co się stało ?! - padło z sali ...

" W dniu dzisiejszym, na 16 uczniów obecnych w szkole 8 podkreślam ! AŻ 8 !!! Nie przyniosło bloku i kredek 8O 8O 8O !!!"

Kurtyna :roll: :roll: .

O tym, ze w szkole pojawiły się narkotyki, kolega pobił kolegę prawie wydłubując mu oko nie było ani słowa ...
Druga połowa wywiadówki poświęcona była nieodpowiedzialności rodziców i ich braku współpracy ze szkołą przejawiającą się brakiem wpłat na Radę Rodziców ...

Mąż powiedział, że gdyby wiedział, że na zebraniach jest tak fajnie to częściej by się starał chodzić :roll: :mrgreen: .

Ale wracajmy do Wenecji i skończmy ten męczący ale cudowny dzień ...

W Wenecji lądujemy oczywiście na przystanku Fondamente Nove ... Robimy kilka kroków i linią 4.2 płyniemy w kierunku Arsenale ...

Obrazek

Obrazek

Postanawiam wysadzić rodzinkę trochę wcześniej, na przystanku Giardini żeby zobaczyć La Donna Partigiana - czyli pomnik kobiet poległych w II wojnie światowej.
Tramwaj jest dość zatłoczony i czujemy, że siły nas powoli opuszczają ... Po wyjściu z tramwaju tylko ja zmierzam w kierunku pomnika. Reszta towarzystwa klapnęła na ławeczce w urokliwym skądinąd (jest takie słowo ?) parku ...
Pomnik nie prezentuje się jakoś szczególnie ... Na zdjęciach mariusza-w wygladał dużo lepiej :roll:

Obrazek

Rodzinka odmawia podniesienia tyłków ... Cykam se więc kwiatki ... W Polsce jeszcze takiej wiosny nie było w tym czasie ...

Obrazek

Obrazek

Przekonuję ich, że tylko rzucimy okiem na lewki i wracamy na kemping ... Udało się ... Ruszyliśmy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żałuję, że zjawiamy się tu tak późno (słoneczko się chowa) i tacy zmęczeni ... Chętnie pokręciłabym się tu dłużej, ale sama czuję, że nogi weszły mi już w .... :oops:
Robimy kilka zdjęć i ewakuujemy się na przystań ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden z dwóch "zajumanych" :wink: w Pireusie lwów ... Duży jest :lol:

Obrazek

Drugi "zajumany" :D ... Też duży :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pan gondolier też zmęczony ...

Obrazek

To tyle tej Wenecji ... robimy przerwę na dwa dni ... Ale of kors jeszcze wrócimy :papa: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.05.2013 12:43

Potter napisał(a):Mały przerywnik :lol:

Wczoraj ... a raczej przedwczoraj wysłałam mojęgo męża na zebranie do młodszej pociechy, czyli ucznia klasy VI A, czyli Michała ...
Pomijam fakt, że było to wydarzenie bez precedensu - ju noł - On na wywiadówce :roll: .
Otrzymawszy instrukcje podstawowe typu: piętro, nr sali, nazwisko wychowawczyni (gdzie jest szkoła wiedział :wink: )

Mój mąż nie był jeszcze nigdy :wink: .

A te "zajumane" lewki super :P ,
ja tam nie byłam :( ,
ale już sobie pozapisywałam te nr tramwajów :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.05.2013 13:00

Potter napisał(a):
Drugi "zajumany" :D ... Też duży :lol: .

Obrazek

Potter tutaj wyglądasz na siostrę bliźniaczkę tej co w Klanie gra (grała? - nie wiem nie oglądam od jakichś 12 lat), ona się nazywa Paulina Holtz chyba :oops: :oops: 8O 8O

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Mały przerywnik :lol:

Mój mąż nie był jeszcze nigdy :wink: .
.

Co za aspołeczne jednostki ;) U nas połowa rodziców na wywiadówkach w 6 klasie to faceci - w tym MŁA!

:)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 23.05.2013 19:46

tony montana napisał(a):
Co za aspołeczne jednostki ;) U nas połowa rodziców na wywiadówkach w 6 klasie to faceci - w tym MŁA!

:)

Widać u nich taka dziwna okolica :wink:
U mnie jest podobnie jak u Ciebie :mrgreen:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.05.2013 08:35

tony montana napisał(a):
Potter tutaj wyglądasz na siostrę bliźniaczkę tej co w Klanie gra (grała? - nie wiem nie oglądam od jakichś 12 lat), ona się nazywa Paulina Holtz chyba :oops: 8O

Od wczoraj się zastanawiam czy to komplement czy .... wręcz przeciwnie :evil: ?
A może zwyczajne stwierdzenie faktu :wink: ?

tony montana napisał(a):Co za aspołeczne jednostki ;) U nas połowa rodziców na wywiadówkach w 6 klasie to faceci - w tym MŁA!
rysiek_r74 napisał(a):Widać u nich taka dziwna okolica :wink:
U mnie jest podobnie jak u Ciebie :mrgreen:

A może macie po prostu "fajne" wychowawczynie :lol: :papa: ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.05.2013 08:48

Potter napisał(a):Mały przerywnik ...

... w tym temacie: to powiem tylko, że ja także "obsłużyłem" wszystkie wywiadówki moich pociech. 8)

Potter napisał(a):Postanawiam wysadzić rodzinkę trochę wcześniej, na przystanku Giardini żeby zobaczyć La Donna Partigiana - czyli pomnik kobiet poległych w II wojnie światowej.

Miejsce mało znane i praktycznie nie "pokazywane' w przewodnikach.
Jednak moim zdaniem warte odwiedzin, tak z uwagi na oryginalność pomnika, jak i uroku okolicy. ... wszystko to zrobiło na nas duże wrażenie.

Potter napisał(a):Żałuję, że zjawiamy się tu tak późno (słoneczko się chowa) i tacy zmęczeni ... Chętnie pokręciłabym się tu dłużej,

... całkowicie Cię rozumiem. 8)

pozdrawiam.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 24.05.2013 08:54

fajne zdjęcia :) popłynęliśmy całą rodziną ze znajomymi do Wenecji promem z Chorwacji i właśnie mi się przypomniało, że w gondoli była ograniczona liczba miejsc i nie wszyscy by się zmieścili... jako jedyny zgłosiłem się na ochotnika, że zostanę :) i pamiętam co wtedy pomyślałem ...

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia