RBK napisał(a): Jeżeli chodzi o punta sabbioni
Właśnie a można prosić o infoamcję, jak wygląda sam punta sabbioni? Stwierdzenie Niezawodnego o Mestre dało mi do myślenia
mama_Kapiszonka napisał(a):Jest tyle cudnych zaułków, zakamarków i mostów, ze ... każdy sie zakocha w tym mieście.
Łukasz napisał(a):W okolicach Punta Sabioni jest dziki tłum campingów. Bilet całodzienny na wszystkie statki to 12E. Wprawdzie dużo ale pozwala w łatwy i przyjemny sposób dostać się do Wenecji a potem można cały dzień podróżować tramwajami wodnymi. Jak się mieszka nieco dalej od przystani w Punta Sabioni to do kosztów trzeba jeszcze doliczyć 5E za całodzienny parking. Co do jazdy autem dlatego nie jest to najlepszy pomysł ponieważ :
parking w Wenecji też kosztuje, dojazd w strasznych korkach ( zjazd na Mestre jest zawsze zatłoczony) to żadna przyjemność, z parkingu też trzeba czymś dopłynąć do centrum i wrócić więc to wcale nie wyjdzie taniej niż wspomniany wyżej bilet całodzienny i dopłynięcie z Punta Sabioni. Byłem w ten weekend i na pobieżne zwiedzenie miasta wraz z Bazyliką i dodatkowo Murano starczył mi dzień ale był duży wysiłek i na pewno nie nadający się dla dzieci.
ally napisał(a):Na to liczę ... ale ostatnio spotkałam się z wypowiedzią, że Wenecja jest nieco "przereklamowana" bo jest strasznie zniszczona i zdaża się, że ... śmierdzi.
niezawodny napisał(a):ally napisał(a):Na to liczę ... ale ostatnio spotkałam się z wypowiedzią, że Wenecja jest nieco "przereklamowana" bo jest strasznie zniszczona i zdaża się, że ... śmierdzi.
Traktuj tą "odosobnioną wypowiedź" zaprzyjaźnionej osoby jako baaardzo odosobnioną i ekscentryczną . Wenecja to bez dwóch zdań światowa perełka, jakby dobrze policzyć to zapewne zmiściłaby się w "top-10" największych atrakcji Europy a drugiego podobnego miasta chyba nie ma.
Co do zniszczeń i smrodu; miasto stoi na wodzie ponad 1000 lat i zdarza się że jest zalewane przez Jadran, wiec logiczne jest że są różnego rodzaju problemy techniczne. Z tego co zauważyłem to nie ma tam kanalizacji (bo niby jak?) - jedyny raz w życiu widziałem szambowozy na łodziach czyli "szambołodzie"
Co do cen biletów za tramwaj wodny to płaciliśmy 5Euro od osoby ale nie wiem czy był to bilet godzinny czy dzienny. Istotna uwaga - kanary, niestety skrupulatnie sprawdzają bilety więc odpada jazda na waleta
RBK napisał(a):...
Sam wpływ do Wenecji naprawdę robi wrażenie.
...
ally napisał(a):mama_Kapiszonka napisał(a):Jest tyle cudnych zaułków, zakamarków i mostów, ze ... każdy sie zakocha w tym mieście.
Na to liczę ... ale ostatnio spotkałam się z wypowiedzią, że Wenecja jest nieco "przereklamowana" bo jest strasznie zniszczona i zdaża się, że ... śmierdzi.
Narazie jest to odosobniona wypowiedź znanej mi osoby, pozostałe twierdzą, że warto, że pięknie i trzeba zobaczyć i mam nadzieję, że więkoszć ma rację