Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja? Czemu nie!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.04.2022 14:22

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Może jednak skusisz się na Wenecję :D . Może już nie będzie rusztowań. Uroku nie dodają :lol:

Kiełkuje mi w głowie taki plan na za rok, żeby zaszyć się w Wenecji na tydzień i poświętować 15stą rocznicę ślubu 8) .

Jak będzie rocznica ślubu i Wenecja, to i gondola by się przydała :D .
Życzę realizacji!
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.04.2022 18:32

Warto trochę postać w kolejce, żeby wejść do bazyliki. Nam się udało wejść wtedy, kiedy w bazylice zapalane są światła. Różnica pomiędzy ciemnym wnętrzem bazyliki a oświetlonym jest olbrzymia. No i zdjęcia przy świetle (nawet te robione z ukrycia) są lepsze, niż te robione w półmroku.
Widzę na Twoich zdjęciach, że również mieliście rozświetlone wnętrze bazyliki.
Ale że wejście jest płatne, to mnie zaskoczyłaś 8O .
wiola2012
Cromaniak
Wenecja? Czemu nie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.04.2022 18:41

Wenecja? Czemu nie! :hearts:

Wychodzimy ze świątyni bocznym wyjściem. Tutaj też postawiono prowizoryczne ogrodzenie.

1 (43).jpg

Za chwilę pójdziemy do dzwonnicy, ale jeszcze odbywamy krótki spacer w drugą stronę. Oto Rio del Palazo. Tutaj można rozpocząć romantyczny rejs gondolą pod Mostem Westchnień.

1 (45) Rio del Palazzo.jpg

Z tego miejsca można zrobić pamiątkową fotkę z mostem w tle, a turystów jest zdecydowanie mniej. Chociaż widać, że ruch na Rio dość duży, latem pewnie się nieźle korkuje.

1 (46).jpg

1 (47).jpg

Wracamy na plac Św. Marka. Torre dell Orologio ponownie.

1 (49).jpg

Wieżę zbudowano wg projektu M.Codussiego z 1499 r. Opiera się na szerokiej arkadzie, podtrzymywanej przez lekkie kolumny, przylegające do filarów i składa się z trzech jednakowych kondygnacji. Na I piętrze wielka tarcza zegarowa, ozdobiona emalią i złoceniami, wskazuje godziny, fazy księżyca i znaki zodiaku, tworzące kalendarz słoneczny.Na II piętrze, wewnątrz niszy ozdobionej kolumienkami figura Madonny z Dzieciątkiem z pozłacanego brązu, po bokach drzwiczki z dwoma okienkami, pokazującymi godziny i minuty. W okresie święta Wniebowstąpienia, wraz z wybiciem godziny, z lewych drzwiczek wychodzi orszak Trzech Króli, poprzedzony aniołem z trąbą. Królowie klękają przed Madonną i znikają w drzwiczkach po prawej stronie.
Na III piętrze lśni pozłacany, skrzydlaty lew św. Marka na błękitnym polu ze złotymi gwiazdami emblemat Wenecji i godło Republiki.

Zmierzamy ku dzwonnicy. Zbudowana z czerwonej cegły wieża, wzniesiona w latach 1903-1912, jest wierną rekonstrukcją tej z XII w., która się zawaliła w 1902r.

1 (52).jpg

1 (50).jpg

"Dzwonnica św. Marka mierzy 98,6 m, co czyni ją najwyższą budowlą Wenecji. Jest też piątą najwyższą dzwonnicą Włoch. Na dzwonnicy znajduje się 5 dzwonów, każdy w innej tonacji. Dźwięk każdego z nich oznaczał co innego. Bicie Marangona (la) oznaczało początek prac w Arsenale, Pregadi (re) informowało wiernych o uroczystościach religijnych, Trottiera (do) wzywał patrycjuszy do jak najszybszego udania się na posiedzenie Wielkiej Rady, Renghiera (mi) oznaczał egzekucję, a Nona (si) obwieszczał południe. Wszystkie dzwony biły razem w przypadku najważniejszych uroczystości.
Do 1722 roku na dzwonnicy znajdował się również szósty dzwon Candia – towarzyszył on innym dzwonom.”

Kupujemy bilety 10€/osobę i wjeżdżamy windą na górę.

Widoczki z dzwonnicy, zaczynając od wieży zegarowej w lewo.

1 (53).jpg

1 (55).jpg

Ponownie wieża zegarowa i widoczne na szczycie dwa posągi Maurów uderzających długimi młotami co godzinę w wielki dzwon.

1 (56).jpg

1 (57).jpg

Wszędzie pomarańczowo :)

1 (58).jpg

1 (59).jpg

1 (61).jpg

1 (62).jpg

Widok na kościół Santa Maria della Salute

1 (64) Santa Maria della Salute.jpg

W oddali Giudecca

1 (66).jpg

1 (65) Giudecca.jpg

Zbliżenie na Kościół Le Zitelle

1 (67) Kościół Le Zitelle.jpg

i Chiesa del Santissimo Redentore

1 (68) Chiesa del Santissimo Redentore.jpg

San Giorgio Maggiore

1 (69) San Giorgio Maggiore.jpg

1 (72).jpg

1 (73).jpg

Kościół San Giorgio Maggiore

1 (70) Kościół San Giorgio Maggiore.jpg

1 (71).jpg

1 (74).jpg

Podziwiam kopuły Bazyliki

1 (76).jpg

1 (77).jpg

1 (78).jpg

Pałac Dożów
1 (79).jpg

Nie zabawiałmy długo, gdyż potwornie wieje. Zrobiło mi się zimno. Proponuję wycieczce żebyśmy poszli gdzieś na kawę, rozgrzali się, a ja zaaplikuję sobie jakiś środek na ból głowy. ( zatoki)
Niezastąpiony ibuprom zatoki na pewno postawi mnie na nogi. Opuszczamy plac Św. Marka na chwilę.

1 (83).jpg

i znajdujemy przyjemną kawiarnię ze dwie uliczki dalej.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.04.2022 18:56

megidh napisał(a):Warto trochę postać w kolejce, żeby wejść do bazyliki.

Tak, zdecydowanie zachęcam do cierpliwego stania w kolejce :wink: .
megidh napisał(a):Nam się udało wejść wtedy, kiedy w bazylice zapalane są światła. Różnica pomiędzy ciemnym wnętrzem bazyliki a oświetlonym jest olbrzymia. No i zdjęcia przy świetle (nawet te robione z ukrycia) są lepsze, niż te robione w półmroku.
Widzę na Twoich zdjęciach, że również mieliście rozświetlone wnętrze bazyliki.

Pomimo tego delikatnego oświetlenia, panował półmrok i wnętrze sprawiało wrażenie "mrocznego". To oczywiście moje subiektywne odczucia.
megidh napisał(a):Ale że wejście jest płatne, to mnie zaskoczyłaś 8O .

Opłata za wejście jest pobierana od 2021r., po tym jak otwarto ja dla turystów po pandemii. Wyjaśnienie jest następujące: "Podwyżki związane są z ogromną ilością wydatków poniesionych po słynnej Acqua alta 12 listopada 2019 r. oraz w wyniku przestoju w czasie pandemii, kiedy Bazylika pozostawała otwarta tylko dla wiernych."
wiola2012
Cromaniak
Wenecja? Czemu nie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.04.2022 21:08

Pijemy, jak zwykle we Włoszech, pyszną kawę z małym, słodkim co nie co i wracamy na plac. Pogoda na szczęście się poprawiła, nawet wyszło słoneczko. Co prawda jeszcze dość nieśmiało, ale już czuć ciepło.

1 (84).jpg

1 (86).jpg

1 (87).jpg

1 (88).jpg

1 (90).jpg

Nie mogę sobie odmówić jeszcze kilku fotek przez to słoneczko :) .

1 (91).jpg

1 (92).jpg

1 (93).jpg

1 (94).jpg

Kierujemy się w kierunku morza.

1 (95).jpg

2 kolumny z posągami św. Marka i św. Teodora, tworzą tzw. bramę morską. Patroni kontrolują sytuację :wink:
W miejscu tym rozpoczynała się ceremonia zaślubin z morzem, która była symbolem morskiej dominacji Wenecji. Każdego roku, w dzień Święta Wniebowstąpienia Pańskiego, na wody Adriatyku wypływała wielka, pokryta złotem galera dożów Bucentaur (Il Bucintoro). Na podstawie obrazów Francesco Guardiego można określić, że miała ona 35 m długości i 8 m wysokości. Po zdobyciu Republiki Weneckiej przez Napoleona, galera została zniszczona, aby pokazać ostateczny podbój państwa-miasta. Ostatni doża Ludovico Manin ogłosił abdykację (12 maja 1797)"
Tutaj też, do końca XVIII w. odbywały się egzekucje.

Gondole w gotowości.

1 (99).jpg
.
1 (98).jpg

Trzeba uważać, kogo się wybiera, bo wg Natalii ( ItaliabyNatalia) można trafić na osobę bez licencji, bez wiedzy, która nie zaśpiewa, tylko bawi się telefonem.
Lepiej udać się w mniej uczęszczaną dzielnicę.
W Wenecji jest ponad 430 licencjonowanych gondolierów w tym 1 kobieta i 1 Polak, pan Jakub ( Natalia ma namiary)
Cena za rejs jest ustalana przez Urząd Miasta i dotyczy nie osoby, tylko całej gondoli. Po 19:00 cena jest wyższa.
My niestety nie skorzystaliśmy z tej atrakcji. Powodem były nie względy finansowe, gdyż na 2 pary koszt by się rozłożył, ale pogodowe.
Tego dnia nie zdążyliśmy, a w następne były inne priorytety.
:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.04.2022 21:13

Z każdym odcinkiem podoba mi się coraz bardziej :D.
Widoki z dzwonnicy fantastyczne :!: Kolejny punkt obowiązkowy w Wenecji.
Zdecydowanie nie jest to miasto, gdzie wystarczy wpaść na parę godzin.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.04.2022 08:43

marze_na napisał(a):Z każdym odcinkiem podoba mi się coraz bardziej :D.

Dokładnie :D Szkoda tylko , że pogoda sprawiła Wam psikusa i pływanie gondolą odpadło z grafiku , bo to zupełnie inna perspektywa . . .

marze_na napisał(a):Zdecydowanie nie jest to miasto, gdzie wystarczy wpaść na parę godzin.

To prawda , nawet przy bardzo intensywnym zwiedzaniu zobaczymy pobieżnie tylko niewielką część miasta ( a gdzie wyspy laguny ? :roll: ) , ale to weryfikuje plany wyjazdowe :wink:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.04.2022 18:11

:D
marze_na napisał(a):Zdecydowanie nie jest to miasto, gdzie wystarczy wpaść na parę godzin.

piotrf napisał(a): .. nawet przy bardzo intensywnym zwiedzaniu zobaczymy pobieżnie tylko niewielką część miasta ( a gdzie wyspy laguny ? :roll: ) , ale to weryfikuje plany wyjazdowe :wink:
Pozdrawiam
Piotr

Powiedziałabym, że 2-3 dni są optymalne, pomijając okoliczne wysepki, wtedy trzeba dłużej. Ale rozumiem turystów "jednodniowych", bo lepiej trochę niż nic :)
piotrf napisał(a):

Dokładnie :D Szkoda tylko , że pogoda sprawiła Wam psikusa i pływanie gondolą odpadło z grafiku , bo to zupełnie inna perspektywa . . .

Tak, vaporetoo to jakiś tam substytut gondoli :wink:, ale nie to samo. Brak romantyzmu, piosenki gondolierów, szampana :)
Płynąc gondolą powinnam czuć przyjemne ciepło i powiew wiaterku na policzku, a szampan powinien przyjemnie orzeźwiać. Tak miało być, wiosennie, a nie było .
wiola2012
Cromaniak
Wenecja? Czemu nie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.05.2022 06:16

Wenecja? Czemu nie! :hearts:

Po lewej widać okazały budynek z ażurowymi zdobieniami. To Pałac Dożów, do którego za chwile wejdziemy.
Ustawiamy się w kolejce. Dość długiej.

1 (100).jpg

Są dwie kolejki: dla tych, którzy mają bilety zakupione online, oraz dla oczekujących do kasy. Gdyby to był wysoki sezon, kupiłabym bilety online. Na początku kwietnia nie spodziewałam się tłumów. Sprawdziłam jeszcze wczoraj wieczorem, że na dzisiejszy dzień jest dużo wolnych miejsc. Jednak nasza kolejka idzie zdecydowanie wolniej.
Nawet temperaturę nam mierzą.
Bilet kosztuje 25€/osobę dorosłą. W cenie jest wejście do trzech innych muzeów na placu św. Marka. Nie można jednak kupić biletu tylko do pałacu.
Pierwsze kroki kierujemy na dziedziniec. Czuję się troszkę jak na Wawelu. Rząd kolumn i balkony :) . Pałac ma 3 kondygnacje, nie ma wież, a loggie i arkady dodają mu lekkości.
1 (102).jpg

1 (103).jpg

1 (108).jpg

1 (109).jpg

Kierunek zwiedzania jest dobrze oznaczony.

Usta prawdy

1 (106).jpg

Najpierw po schodkach po prawo wspinamy się na piętro.
1 (110).jpg

1 (111).jpg

1 (112).jpg

Jeszcze jedne schody i jesteśmy w komnacie czterech drzwi. Podobnie jak kilka następnych, komnata spłonęła w pożarze w XVI w. Stan komnat przywrócono do świetności.

To pierwszy sufit, który przykuwa uwagę

1 (117).jpg

Każdego wejścia pilnują inne Panie
1 (116).jpg

1 (116b).jpg

Sala Kolegium

1 (121a) sala del collegio.jpg

1 (124).jpg

1 (125).jpg

Sala Senatu z dekoracją pędzla Tintoretta (na suficie Wenecja królowa morza); ozdobiona przez Veronesa.

1 (127a) sala del senato.jpg

1 (128).jpg

1 (134).jpg

Z okien widok na kamienice
1 (139).jpg

1 (140).jpg

Sala Rady Dziesięciu, w której urzędował organ władzy czuwający nad bezpieczeństwem państwa.

1 (142) sala del consiglio dei dieci.jpg

150.jpg

151.jpg

Sala della Bussola zawdzięczająca swą nazwę podwójnym, rogowym drzwiom (w niej skazańcy i więźniowe polityczni czekali na przesłuchania).

155 Sala della Bussola.jpg

156.jpg

Sale Zbrojowni, wykorzystywane przed XIV w. również jako więzienie. Można w nich obejrzeć kolekcję broni. Jest to broń paradna i turniejowa, oraz broń nadająca się do użycia w razie konieczności obrony pałacu. Znaczna jej część pochodzi z XV i XVI w.
Gabloty z bronią przykuwają moją uwagę.

158.jpg

161.jpg

162.jpg

163.jpg

166.jpg

167.jpg

168.jpg

169.jpg

171.jpg

Broń bez gablot też :) .
173.jpg

174.jpg

175.jpg

177.jpg

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.05.2022 06:46

Na pierwszym piętrze ciągnie się szereg dużych sal o wystroju głównie z XVI w. Nie brakuje tutaj arcydzieł mistrzów malarstwa weneckiego. Nie spiesząc się podziwiam wszystko, co pałac ma do pokazania

180.jpg

181.jpg

184.jpg

Sala del Maggior Consiglio, czyli miejsce zebrań Wielkiej Rady. Ma 54 m długości, 25m szerokości i 15,40 m wysokości. Zniszczona przez pożar w 1577 r., została odbudowana przez Antonio Da Ponte i udekorowana scenami ilustrującymi chlubne zwycięstwa Republiki Weneckiej.

201 Sala del Maggior Consiglio.jpg

190.jpg

193.jpg

195.jpg

196.jpg

203.jpg

Ciekawa sala ze sztuką nowoczesną.

205.jpg

207.jpg

208.jpg

209.jpg

210.jpg

213.jpg

Czy to tylko ja mam skojarzenia z naszym Hasiorem?
Z tych sal okna wychodzą na dziedziniec

216.jpg

217.jpg

220.jpg

221.jpg

225.jpg

226.jpg

Sala della quarantia criminale

229 Sala della quarantia criminale.jpg

230.jpg

Ilość zwiedzających uniemożliwia zrobienie zdjęć w całości.
Wąskim długim korytarzem idziemy do drugiej części pałacu.

234.jpg

Jestem na Moście Westchnień. Biedni więźniowie. Stad prawie nic nie widać.

237.jpg

Więzienie jest przerażające. Miejsce ludzkiej kaźni w sąsiedztwie przepychu. :(

238.jpg

239.jpg

Szybko przechodzę obok kolejnych cel. Wyobraźnia działa na wysokich obrotach.
Jeszcze jedna sala, którą bardzo szybko oglądam.

240.jpg

Wychodzimy do kawiarni i sklepu z pamiątkami, a następnie na dziedziniec.

Jeszcze kilka ujęć w słonecznej odsłonie. O takiej pogodzie w Wenecji marzyłam 8)

241.jpg

247.jpg

Schody Gigantów, biorące swą nazwę od dwóch olbrzymich posągów - Marsa i Neptuna.

243 schody Gigantów, biorące swą nazwę od dwóch olbrzymich posągów - Marsa i Neptuna..jpg

244.jpg

Wychodzimy wprost na dzwonnice, bramą Porta della Carta.

248.jpg

251.jpg

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.05.2022 10:00

Straszne sa te ceny typu 25 Euro za łebka. To mnie właśnie odstraszyło od wejścia do Dożów (choc wtedy cena była nieco niższa - ale wartość nabywcza pieniądza też inna)
Żałuję natomiast (i widzę, że jest czego) widoku z dzwonnicy :(

pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 02.05.2022 11:43

Aaaaaa, się na chwilkę wproszę na gondolę :wink:
https://www.krajoznawcy.info.pl/wenecja-gondole-i-gondolierzy-78136
Ot, taka ciekawostka :D
Idę sprawdzić, czy moje wiosło ma 4m i waży 4kg :mrgreen: :oczko_usmiech:
Może by tak robotę zmienić ???? :mrgreen: :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.05.2022 19:18

tony montana napisał(a):Straszne sa te ceny typu 25 Euro za łebka. To mnie właśnie odstraszyło od wejścia do Dożów (choc wtedy cena była nieco niższa - ale wartość nabywcza pieniądza też inna)
Żałuję natomiast (i widzę, że jest czego) widoku z dzwonnicy :(

Nie jestem pewna, ale kiedyś był wybór: sam pałac lub palac plus 3 muzea. Teraz takiej opcji nie ma. Dostaje się 2 bilety: do pałacu za 25 euro i muzea 0€. Ważne na ten sam dzień. Wejściówki nam przepadły. No ile czasu można spędzać w muzeach :mrgreen: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.05.2022 19:30

pavlo napisał(a):Aaaaaa, się na chwilkę wproszę na gondolę :wink:

Witaj Pavlo :)

Tez trafiłam wcześniej na tę stronę, a później nie mogłam znaleźć :D .
Ooo i widzisz, ten Polak gondolier to Jakub Rekwirowicz. Nie mam pamięci do nazwisk :oops:

pavlo napisał(a): Idę sprawdzić, czy moje wiosło ma 4m i waży 4kg :mrgreen: :oczko_usmiech:
Może by tak robotę zmienić ???? :mrgreen: :oczko_usmiech:

Jakbym była taka mądra jak gondolierzy ), to bym została kontrolerem :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.05.2022 08:04

wiola2012 napisał(a):Dostaje się 2 bilety: do pałacu za 25 euro i muzea 0€. Ważne na ten sam dzień. Wejściówki nam przepadły. No ile czasu można spędzać w muzeach :mrgreen: .
Dokładnie. Potem większość zlewa się w całość, bo to, wg mnie, za dużo na jeden dzień.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia