Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja? Czemu nie!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2022 16:09

Wenecja? Czemu nie! :hearts:

Dzielnica San Polo, po drugiej stronie kanału, kusi, woła do mnie :mrgreen: , chciałabym odkryć uliczki jeszcze mi nieznane.
- Ale co tam jest? - Pada pytanie?
- Jeszcze nie wiem, jeszcze tam nie byłam. Mam zaznaczoną chorągiewkę, to znaczy, że z jakiegoś powodu ją zaznaczyłam. Widziałam zdjęcia w relacji. Jest ładnie i bardzo klimatycznie :) .
- Musimy jeszcze zrobić zakupy na obiadokolację i wieczór.
(Fakt, wyleciało mi z głowy, że warto by coś zjeść, a przecież uzgodniliśmy, że dzisiaj w zamian za wejściówki do pałacu Dożów, nie jemy w restauracji.)
- Dobrze, w takim razie idziemy w kierunku mieszkania, a po drodze odwiedźmy Market. I …. wyznaczyłam taką trasę, żeby jednak coś zobaczyć :mrgreen: .

W pewnym momencie słyszę:
- Chyba twoje gogle cię wyprowadziło w pole, źle idziemy trzeba iść tędy, jest bliżej.
Pomyślałam sobie: przecież wiem :twisted:. Ok, idziemy tędy.

Kolorowe wystawy przyciągają wzrok

ulica (5).jpg

ulica (6).jpg
ulica (9).jpg

Pamiątki można również zakupić na tego typu straganach.

ulica (7).jpg

W Coopie zrobiliśmy bardzo owocne i ciężkie zakupy i zabraliśmy się za przygotowywanie kolacji.

Podczas kolacji wypłynął pomysł wieczornego spaceru na plac Św. Marka.

Bez nawigacji, bez aparatu, pozwoliliśmy się poprowadzić uliczkom i mostkom. A ,że wszyscy odzyskali siły, to zatoczyliśmy większe kółko.
Wieczorna Wenecja jest piękna, tylko sprzęt którym dysponowałem, nie dawał rady, dlatego zdjęcia są takie jakie są.

wieczór (1).jpg

wieczór (1a).jpg

Bazylika dei Santi Giovanni e Paolo.

wieczór (2a).jpg

wieczór (3).jpg

wieczór (4).jpg

wieczór (7a).jpg

Pomnik Bartolomeo Colleoni

wieczór (6).jpg

Obok stoliki z ristorante, wszystkie wolne :idea:

wieczór (5).jpg

Spojrzenie za kanał

wieczór (7).jpg

Tutaj, na placu Campo Santa Maria Formosa i w jego okolicach bardzo mi się podoba. Jest mnóstwo restauracyjek i barów, panuje fajny klimat, jest gwarnie i wesoło, ceny na naszą kieszeń :mrgreen:

wieczór (8).jpg

wieczór (8a).jpg

wieczór (9).jpg

wieczór (9a).jpg

wieczór (9b).jpg

wieczór (9c).jpg

Plac Św. Marka tuż , tuż

wieczór (10).jpg

Taki, wieczorny widziałam często na kamerce

wieczór (26).jpg

wieczór (16).jpg

wieczór (27).jpg

Po wyjściu mijamy mnóstwo wystaw sklepowych. Nie sposób przejść obojętnie obok takich cudności.

wieczór (23).jpg

wieczór (24).jpg

wieczór (24a).jpg

wieczór (25).jpg

wieczór (25a).jpg

wieczór (25b).jpg

Jest już dosyć późno, więc nie wiem czy wszyscy goście już się rozeszli, czy tutaj również nikt nie przyszedł :idea:

wieczór (29).jpg

Kończymy wieczorny spacer, gdyż zaczyna padać.

wieczór (32).jpg

Do jutra :papa:
Ostatnio edytowano 12.05.2022 09:07 przez wiola2012, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.05.2022 20:19

wiola2012 napisał(a):Wieczorna Wenecja jest piękna, tylko sprzęt którym dysponowałem, nie dawał rady, dlatego zdjęcia są takie jakie są.

Bardzo mi się podoba to wieczorne wędrowanie bez pośpiechu. To jest plus posiadania kwatery w odpowiednim miejscu.
Szkoda, że zrezygnowałaś z zabrania na ten spacer aparatu, ale i tak fotki (robione zapewne komórką) oddają klimat ukrytej w półmroku Wenecji.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.05.2022 22:01

Wieczorny spacer przez Wenecję :hearts: . Kolejny punkt obowiązkowy 8) .

megidh napisał(a):Bardzo mi się podoba to wieczorne wędrowanie bez pośpiechu. To jest plus posiadania kwatery w odpowiednim miejscu.

Zdecydowanie tak. Od dawna celujemy wyłącznie w centro storico.
Chociaż w przypadku Wenecji można pokusić się o tańszy nocleg w Mestre bo pociągi z Venezia S. Lucia jeżdżą aż do północy.

wiola2012 napisał(a):W Coopie zrobiliśmy bardzo owocne i ciężkie zakupy i zabraliśmy się za przygotowywanie kolacji.

Co upichciliście :?: :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.05.2022 22:12

Wenecja nocą - wspaniała :hearts: i sprzęt tu nie jest najważniejszy , liczy się klimat 8)

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.05.2022 06:18

megidh napisał(a):Bardzo mi się podoba to wieczorne wędrowanie bez pośpiechu. To jest plus posiadania kwatery w odpowiednim miejscu.

Zdecydowanie tak. Będąc w miejscach ze starówką, staram się znaleźć nocleg w odległości krótszego lub dłuższego spaceru. Przekonaliśmy się na własnej skórze, że tak jest lepiej :) . Wolę gorsze, mniejsze mieszkanie , ale jednak na miejscu.
megidh napisał(a): Szkoda, że zrezygnowałaś z zabrania na ten spacer aparatu, ale i tak fotki (robione zapewne komórką) oddają klimat ukrytej w półmroku Wenecji.

Mój aparat jest dość ciężki. Już mi się nie chciało go nosić zważywszy, że byliśmy zmuszeni na każdy spacer zabierać parasol :lol:. Tak, robiłam dość wiekową komórką, niektóre z męża nowszego telefonu są lepszej jakości.
Wstyd się przyznać, ale ja nie umiem robić zdjęć komorka. Aparatem robię przez wizjer, a te z komórki wychodzą mi dziwne. :oops:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.05.2022 06:35

marze_na napisał(a):Wieczorny spacer przez Wenecję :hearts: . Kolejny punkt obowiązkowy 8) .

Przy bezchmurnym, rozgwieżdżonym niebie musi być jeszcze przyjemniej :)
Lektura forumowych relacji przekonała mnie, że starówki wyglądają pięknie wieczorem, np. ta w Asyżu :D
marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):W Coopie zrobiliśmy bardzo owocne i ciężkie zakupy i zabraliśmy się za przygotowywanie kolacji.

Co upichciliście :?: :D

No popis sztuki kulinarnej to to nie był :D
Spagetti :mrgreen: . Zimne dodatki uzupełniły menu.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.05.2022 06:41

piotrf napisał(a):Wenecja nocą - wspaniała :hearts: i sprzęt tu nie jest najważniejszy , liczy się klimat 8)

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję Piotrze :)
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 12.05.2022 07:27

wiola2012 napisał(a):
Pomnik nagrobny Doży Pietro Mocenigo

wieczór (6).jpg

Jeśli mogę... To jest Bartolomeo Colleoni - kondotier z XV wieku w służbie mediolańskiej i weneckiej...
Zabytkowa kopia tego pomnika z 1909r stoi w Szczecinie :D
Wenecja wieczorem pusta jest magiczna!!! Zazdraszczam :D
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 12.05.2022 08:03

Mocno wyludniona Wenecja nocą - to chyba również tworzy specyficzny klimat.
Plac Św. Marka na nocnych zdjęciach wygląda zupełnie inaczej niż w ciągu dnia.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.05.2022 08:51

Bartek1977 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Pomnik nagrobny Doży Pietro Mocenigo

wieczór (6).jpg

Jeśli mogę... To jest Bartolomeo Colleoni - kondotier z XV wieku w służbie mediolańskiej i weneckiej...
Zabytkowa kopia tego pomnika z 1909r stoi w Szczecinie :D
Wenecja wieczorem pusta jest magiczna!!! Zazdraszczam :D

Fakt
pomyliłam zdjęcia. Tabliczka przecież na tym jest. Już poprawiam :oops:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.05.2022 14:37

p_majer napisał(a):Mocno wyludniona Wenecja nocą - to chyba również tworzy specyficzny klimat.
Plac Św. Marka na nocnych zdjęciach wygląda zupełnie inaczej niż w ciągu dnia.

Bartek1977 napisał(a):Wenecja wieczorem pusta jest magiczna!!! Zazdraszczam :D

Mniej więcej 3 tygodnie przed wylotem „zaglądałam” na plac, żeby popatrzeć jaka jest pogoda, czy liczba turystów się zwiększa wraz z nadejściem wiosny itp. Bardzo mi się nocny plac podobał. Bez względu na godzinę, tam zawsze ktoś się kręcił. Po północy nie sprawdzałam :wink:.
Ale najbardziej nam się podobało w zaułkach słabo oświetlonych, na kamiennych mostkach, przy których niewielkie lampy dawały lekką poświatę na wodę. Brzydkie za dnia kamienice nabierały w blasku latarni uroku , pary, które co i rusz chowały się w wąska uliczkę…
Polecam :D
wiola2012
Cromaniak
Wenecja? Czemu nie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2022 21:42

Świetnie nam się dzisiaj spało. Okolica, w której znajduje się mieszkanie jest spokojna. Od czasu do czasu ktoś przeszedł pod oknami, ale nie było to uciążliwe. Jemy wcale nie włoskie śniadanie, mój mąż doszedł już do perfekcji w przyrządzaniu jajecznicy. Dodatkowo paróweczki, twarożek, sałatka, kawka, herbatka jak w pięciogwiazdkowym hotelu :) .

Jest sobota, dzień zapowiada się pogodny. Idziemy na przystanek FT Nove. Będziemy płynąć linią fioletową 4.2. Jest to bardzo uniwersalny tramwaj. Można się nim dostać na dworzec i dalej na Piazzale Roma, w przeciwną stronę w okolice Bazyliki czy popłynąć na Murano. Wszystko zależy od tego na którym przystanku wsiądziemy. Są oznaczone literkami A, B, C, D.

sobota-33.jpg

Dla pewności trzeba sprawdzać, ale rozkłady są bardzo czytelne.
Nasz przystanek to C, cel - dworzec Santa Lucia.

Tramwaje poruszają się po trasie wyznaczonej przez wyrastające gęsto z wody drewniane pale.

sobota-35.jpg

Ktoś przygotowuje się do zawodów

sobota-37.jpg

Skręcamy w Kanał Cannaregio, jest on jedną z głównych dróg wodnych Wenecji. Łączy lagunę z Canal Grande .

sobota-38.jpg

sobota-39.jpg

sobota-40.jpg

sobota-42.jpg

Palazzo Labia

sobota-43.jpg

Tu już byliśmy

sobota-45.jpg

sobota-47.jpg
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2022 21:53

Wysiadamy na przystanku Ferrovia.

Rzut oka na drugą stronę. Nie ostatni podczas tego wyjazdu :mrgreen:

sobota-48.jpg

Figura Niepokalanej Marii Panny

sobota-50.jpg

Idziemy na pociąg, który zawiezie nas do Werony :hearts: .

sobota-51.jpg

Zdałam sobie sprawę, że pociągiem jeżdżę tylko we Włoszech. Nie pamiętam, kiedy ostatnio w Polsce jakimś podróżowałam. Te tutaj są świetne: czyste, nowoczesne, niedrogie …. i wg mnie punktualne, ale to pewnie kwestia szczęścia :wink:
Jest mnóstwo bezpośrednich połączeń między Wenecja a Weroną. Wybraliśmy to połączenie.

sobota-1.jpg

Bilety kupujemy w kasie. Dlaczego nie w automacie? Bo mam złe wspomnienia z Mediolanu. Kupiłam bilet w automacie, pieniądze mi zabrało, a biletu nie dostałam. Na szczęście płaciłam kartą więc zareklamowałam transakcję i po trzech tygodniach bank oddał pieniążki. Z biletami idziemy na peron.
W poradnikach dla podróżujących włoską koleją było napisane, że przed wejściem do pociągu trzeba skasować bilet. Szukaliśmy więc kasownika, ale go nigdzie nie było :idea: . W Weronie były.

Opuszczamy Wenecję na kilka godzin. Za oknem dawno niewidziany pojazd :lol:

sobota-56.jpg

A tu "rośnie" pyszne winko:

sobota-61.jpg

Po 30 min jesteśmy w Padwie a po kolejnych 60 wjeżdżamy do Werony.
anielkak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielkak » 14.05.2022 05:46

Hej, melduję się w relacji. Wiem, :oops: trochę późno.
Wenecja jest interesująca, Werona to moje marzenie.
Jemy wcale nie włoskie śniadanie, mój mąż doszedł już do perfekcji w przyrządzaniu jajecznicy.

Jajecznica w Italii 8O , można tak?
A męża zazdraszczam. Przygarnelabym na sobotnie poranki :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.05.2022 16:00

anielkak napisał(a):Hej, melduję się w relacji. Wiem, :oops: trochę późno.

Witaj :) , nic nie szkodzi, że późno. Werona dopiero przed nami.
Jemy wcale nie włoskie śniadanie, mój mąż doszedł już do perfekcji w przyrządzaniu jajecznicy.

anielkak napisał(a): Jajecznica w Italii 8O , można tak?
A męża zazdraszczam. Przygarnelabym na sobotnie poranki :wink:

O nie moja droga, taki mąż to skarb :D . Trzeba sobie znaleźć albo nauczyć :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Wenecja? Czemu nie! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone