Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wenecja? Czemu nie!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2022 15:29

Kapitańska Baba napisał(a):Ufff, nadrobiłam. Tydzień nieobecności a tu tyle się dzieje 8O

Nadrobić tydzień na forum to nie lada wyzwanie :D . Tak sobie pomyślałam, że gdzieś wyjechaliście, bo u Ciebie też przerwa. Czy się pomyliłam?

Kapitańska Baba napisał(a):Pałac obłędny - cudo.
Jednak nabardziej mi się podoba widok z góry - Wenecja jest taka duża 8O Ilość dachów absolutnie wgniata w fotel 8O

Wszędzie pomarańczowo, gdzie się nie obejrzysz to pomarańczowo. Mogli by urozmaicić te dachówki :wink: .

Kapitańska Baba napisał(a):PS - z wodnego tramwaju chyba bym nie wysiadała :mrgreen:

Fajnie jest płynąć takim tramwajem :D ….ale żagli nie ma i silnik głośno pracuje, szczególnie przy manewrach :D .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.05.2022 15:47

wiola2012 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Ufff, nadrobiłam. Tydzień nieobecności a tu tyle się dzieje 8O

Nadrobić tydzień na forum to nie lada wyzwanie :D . Tak sobie pomyślałam, że gdzieś wyjechaliście, bo u Ciebie też przerwa. Czy się pomyliłam?

Nie pomyliłaś się :wink: Byliśmy 9 dni na Mazurach - było bajecznie :hearts: :hearts: :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2022 16:30

Wenecja? Czemu nie!

Nasz rejs po Canal Grande zbliża się do końca. Jeszcze jeden budynek wzbudza moje zainteresowanie. Wyróżnia go zielony, niemały ogród. Mieści się w nim jakiś luksusowy hotel.

334e.jpg

Nie płyniemy jedynką do końca tylko wysiadamy na przystanku Ferrovia, w pobliżu dworca Santa Lucia. Tramwaj powrotny odpływa z innego przystanku, parę kroków dalej. Wykorzystuję te kroki na sfotografowanie jednego z moich ulubionych mostów :)

334f.jpg

Szybciutko przesiadamy się w powrotną jedynkę.

Po Grande pływają gondole ...

334d.jpg
,

tylko czy chciałabym mijać się z takimi jednostkami :idea: Falowanie może być niekomfortowe.

334.jpg

334a.jpg

Niebo robi się granatowe, oby nie skończyło się to ulewą 8O

334c.jpg

Wysiadamy na przystanku Rialto Mercato. Nie zamierzamy iść na targ, zresztą już i tak za późno.
Canal Grande z mostu Rialto:

335.jpg

336.jpg

Po co ten cały pośpiech? Ano biegniemy prawie ku galerii, bo mamy zarezerwowaną wejściówkę na dach :) .
Dzisiaj nikt nam paszportów covidowych nie sprawdzał. Kierujemy się do ruchomych schodów i wjeżdżamy na ostatnie piętro. Musimy okazać e-maila z potwierdzeniem rezerwacji. Wejście na dach jest za darmo, ale czas ograniczony do 15 minut.
Po raz kolejny te same widoczki tylko z innej perspektywy :)

taras (6).jpg

taras (10).jpg

Kolejne palazzo, tym razem del Camerlenghi.

taras (3) Palazzo del Camerlenghi.jpg

Aż trzy wieże - dzwonnice w tak małej odległości 8O

taras (4).jpg

Kolejna wieża należy do Kościoła Świętych Apostołów.

taras (7) Wieża kościoła świętych Apostołów.jpg

Rewelacyjny widok na Bazylikę Santi Giovanni e Paolo.

taras (8)Bazylika Santi Giovanni e Paolo.jpg

Dzwonnica i kopuły Bazyliki Św. Marka

taras (9).jpg

Podglądam most Rialto.

taras (5).jpg

taras (11).jpg

Ptaszki nie muszą się zapisywać, żeby pooglądać widoczki :wink: .

taras (13).jpg

Czas się skończył.
:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.05.2022 19:33

Ten taras też mam na liście obowiązkowych punktów widokowych w Wenecji :D .
Niedawno czytałam o nim u Natalii.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2022 20:42

marze_na napisał(a):Ten taras też mam na liście obowiązkowych punktów widokowych w Wenecji :D .
Niedawno czytałam o nim u Natalii.

Tez tam zaglądam, strona Natalii jest skarbnicą różnych pożytecznych informacji. Taras nie jest wielki, ale widoki są świetne i co najważniejsze bezpłatne :) .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.05.2022 07:51

Tak, z góry jest pięknie :wink:
To granatowe niebo nadało Twoim zdjęciom malowniczych i jednocześnie pełnych emocji klimatów - dobrze, że sie pojawiło :idea:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.05.2022 09:05

To miejsce już zapisuję sobie na liście, Wenecja z tej perspektywy wygląda rewelacyjnie! I może wreszcie uda nam się dostać na campanilę na placu Św. Marka - bo - oceniając po Twoich zdjęciach - naprawdę warto. Nam bardzo przypadły do gustu widoki z San Giorgio Maggiore, trzeba tylko uważać, aby nie znaleźć się na wieży o pełnej godzinie, ponieważ dzwon potrafi nieźle ogłuszyć :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.05.2022 09:26

wiola2012 napisał(a):Po co ten cały pośpiech? Ano biegniemy prawie ku galerii, bo mamy zarezerwowaną wejściówkę na dach :) .
Wejście na dach jest za darmo, ale czas ograniczony do 15 minut.

Widoki z dachu rewelacyjne. Wydaje mi się, że wiele miejsc widać dokładniej niż z Campanili.
Szczególnie spodobał mi się widok na most Rialto.
Ciekawe jak długo wejście będzie bezpłatne ?.

wiola2012 napisał(a):Kolejne palazzo, tym razem del Camerlenghi.

Jaka podobna nazwa do twierdzy Kamerlengo w Trogirze.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 10.05.2022 09:40

wiola2012 napisał(a):Wenecja? Czemu nie!

Po co ten cały pośpiech? Ano biegniemy prawie ku galerii, bo mamy zarezerwowaną wejściówkę na dach :) .
Dzisiaj nikt nam paszportów covidowych nie sprawdzał. Kierujemy się do ruchomych schodów i wjeżdżamy na ostatnie piętro. Musimy okazać e-maila z potwierdzeniem rezerwacji. Wejście na dach jest za darmo, ale czas ograniczony do 15 minut.

:papa:[/b]

Dzięki za informacje o takim miejscu w Wenecji!
Odwiedzone w niedzielę :D
cro_wenecja.jpg

Nie mieliśmy rezerwacji, bo Wenecja odwiedzona była spontanicznie tylko na kilka godzin. Niestety rezerwować trzeba z wyprzedzeniem, bo okazało się, że zapisy na dziś się skończyły i dopiero w następny dzień były miejsca. Na szczęście ubłagaliśmy osobę wpuszczającą i dostaliśmy się ! Poprosiłem, żeby może dał nam szansę jak oceni, że ktoś nie przyszedł mimo rezerwacji i udało się! :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2022 18:22

Kapitańska Baba napisał(a):Tak, z góry jest pięknie :wink:
To granatowe niebo nadało Twoim zdjęciom malowniczych i jednocześnie pełnych emocji klimatów - dobrze, że sie pojawiło :idea:

Teraz, patrząc na zdjęcie, widzę ten urok, ale tam, na dachu, byłam pełna obaw :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2022 18:30

maxredaktor napisał(a):Nam bardzo przypadły do gustu widoki z San Giorgio Maggiore, trzeba tylko uważać, aby nie znaleźć się na wieży o pełnej godzinie, ponieważ dzwon potrafi nieźle ogłuszyć :)

:lol: Masz rację, po co narażać własne bębenki.
A my na tej wieży nie byliśmy. Wogole na wysepce nie byliśmy, nie starczyło nam czasu, a szkoda :( .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2022 18:50

megidh napisał(a):Widoki z dachu rewelacyjne. Wydaje mi się, że wiele miejsc widać dokładniej niż z Campanili.
Szczególnie spodobał mi się widok na most Rialto.
Ciekawe jak długo wejście będzie bezpłatne ? Camerlenghi.

Campanilla jest wyższa, daje szerszy zasięg widzenia, ale z perspektywy dachu wiele miejsc :) widać „ładniej” :) . Myślę, że będzie bezpłatne, bo to najlepsza reklama dla sklepu. Czas pokaże. Trzeba jechać do Wenecji, żeby zdążyć i na dach i przed zapowiadanym zatopieniem tego miasta :wink:
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Kolejne palazzo, tym razem del Camerlenghi.

Jaka podobna nazwa do twierdzy Kamerlengo w Trogirze.

Oj dawno temu byłam w Trogirze, nie pamiętałam nazwy. Rzeczywiście podobna, ciekawe czy są jakieś związki między rodzinami, czy przypadek. Poszukam :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2022 19:05

Bartek1977 napisał(a):Dzięki za informacje o takim miejscu w Wenecji!
Odwiedzone w niedzielę :D
Niestety rezerwować trzeba z wyprzedzeniem, bo okazało się, że zapisy na dziś się skończyły i dopiero w następny dzień były miejsca.
Na szczęście ubłagaliśmy osobę wpuszczającą i dostaliśmy się ! Poprosiłem, żeby może dał nam szansę jak oceni, że ktoś nie przyszedł mimo rezerwacji i udało się! :D

Super! Fajnie, że Wam się udało. Masz siłę przekonywania :D Na zdjęciu widać, że pogoda też sprzyjała . A ja się bardzo cieszę, że na coś się moja relacja przydała :) .
Bartek1977 napisał(a): Nie mieliśmy rezerwacji, bo Wenecja odwiedzona była spontanicznie tylko na kilka godzin.

Byliście w Chorwacji czy gdzieś we Włoszech?
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 11.05.2022 07:18

wiola2012 napisał(a):Byliście w Chorwacji czy gdzieś we Włoszech?

Mieliśmy krótki wyjazd w okolice pięknej Padwy. Z Padwy pociągiem do Wenecji to tylko 30 minutek :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2022 15:19

Bartek1977 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Byliście w Chorwacji czy gdzieś we Włoszech?

Mieliśmy krótki wyjazd w okolice pięknej Padwy. Z Padwy pociągiem do Wenecji to tylko 30 minutek :D

Przejeżdżałam przez Padwę do Verony. Rzeczywiście bardzo szybko się jedzie. Na powrocie kusiło mnie, żeby wyskoczyć, ale rozsądek zwyciężył :mrgreen: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Wenecja? Czemu nie! - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone