Re: WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorz
Mimo solidnie wyglądającej drabiny i średnicy otworu w dachu, sugerującej, że bym się przepchnął
, na szczęście zauważyłem solidną, stalową linkę, nie pozwalającą na otwarcie tego włazu
A co do zamku, to, ciekawostka taka, jeden z jego właścicieli, Kaspar von Nostiz, wziął udział w Wojnie 13-letniej, gdzie walcząc po stronie krzyżackiej dn. 17 września 1462 jako jeden z dwóch dowódców pięciotysięcznego oddziału uległ wojskom polskim Piotra Dunina w bitwie pod Świecinem.
Bitwę tę i dowódców wojska krzyżackiego Fritza von Raveneck oraz - wspomnianego wcześniej von Nostiza - opisał Stefan Żeromski w powieści "Wiatr od morza".
Przyszła pani przewodnik - ruszamy wraz z nią. Coś tam mówiła, ale i tłum się spory za nią pałętał i ja miałem ciekawsze zajęcia, więc tylko domyślać się mogę, o czym opowiadała.
Na przykład, może mówiła o ... gościach na zamku?
Mała dygresja - kominek. Wielki kominek. Możliwe, że to właśnie do niego wrócę przy okazji opowieści na która przyjdzie jeszcze czas
A na razie miało być o gościach ... Na przykład: von Braun.
Podczas drugiej wojny światowej zamek Czocha odwiedzał Werhner von Braun, jedna z największych postaci naukowych XX wieku i bohater narodowy nazistowskich Niemiec, a potem dwulicowej Ameryki, ojciec niemieckiej broni rakietowej, późniejszy twórca rakiet kosmicznych Saturn, które wynosiły na księżyc statki z grupy Apollo.
Odwiedziny te wiąże się z prowadzonymi przypuszczalnie w podziemnych fabrykach pod Leśną badaniami nad bronią V-1 i V-2, eksperymentami z bronią uranową lub nowoczesnymi silnikami. Podczas wojny w pobliżu warowni zlokalizowano silną obronę p-lotniczą, co może oznaczać, że jego właściciel pozwolił, aby von Braun miał tutaj swoje biuro badawcze.
A może to o tym kominku była mowa?
Albo o tym
A wracając do tematu, to wspomniana fabryka nazywała się "Gema Werke" i wytwarzała urządzenia radiolokacyjne FREYA, jednak inne prace, jakie tam prowadzono, dawały efekty w postaci silnego pola elektromagnetycznego, które sprawiało, że w jadących w jej pobliżu samochodach gasły silniki!
Gdy eksperymenty przerywano, pojazdy ruszały dalej, jak gdyby nigdy nic.
Wchodzimy w ścianę - w zamku jest ukrytych sporo tajemniczych przejść i właśnie jednym z nich przemieszczamy się dalej.
To może teraz o tym tajemniczym kominku?
Ale to w cd