Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 11:04

Miasto czerpało korzyści szczególnie dzięki swemu położeniu przy "Via Regia".
Ta była droga handlowa należy do najstarszych oraz najważniejszych w Europie i wiodła od Kijowa aż do Santiago de Compostela.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak wspominałem, stara zabudowa Goerlitz nie ucierpiała podczas działań wojennych 1939-1945, ale przynależność do NRD niestety na długie lata zahamowała jego rozwój.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Punktem zwrotnym dla rozwoju miasta było zjednoczenie Niemiec; od tego momentu zaczęto renowację i to nie pojedynczych budynków, a całych rejonów (np. renowację dolnego rynku zakończono w 1994 r.).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjednoczenie spowodowało dużą migrację młodych ludzi w celach zarobkowych do tzw. starych landów Niemiec, a skutkiem tej sytuacji jest bardzo wysoka liczba pustostanów (ok. 7000) w mieście.

Ma to wpływ na ceny mieszkań, które są o wiele niższe niż w Polsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po naszym wkroczenieu do Strefy Schoengen, wielu Polaków ze Zgorzelca i okolic przeniosło się do Goerlitz.
Przy samej nadbrzeżnej Hotherstrasse wiele nazwisk na domofonach jest polskich.
Z okien widać polski brzeg. Kuszą też ceny.
Cena 200 - metrowego domu w okolicach Goerlitz czy Zittau równa się cenie dwupokojowego mieszkania w Krakowie (podobno :)).

Obrazek

Obrazek

W 2006 i 2010 r. miasto startowało w konkursie o miano europejskiej stolicy kultury, a od 1998 r., razem z polskim Zgorzelcem tworzą tzw. Europastadt (Europa-Miasto) i podejmują szereg wspólnych inicjatyw.

Obrazek

Obrazek

Kończymy "swobodne zwiedzanie" i startujemy, dosłownie, do następnego punktu programu.

W biegu udaje mi się zrobić kilka zdjęć ... ;)

cdn.
Ostatnio edytowano 12.06.2012 12:08 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.06.2012 11:12

weldon napisał(a):(Bo nie mogę się zdecydować) :lol:

Na dolnym prawy dół wypalony, fakt.
Ale za to góra fajniejsza.

Może HDR :?: :D

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 11:16

Musiałbym RAF'a strugać, a nie mam :D

Z tych dwóch nic nie zmontuję, bo ustawienia różne.
Chyba dolne lepsze :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.06.2012 11:55

Mam bardzo ograniczoną ilość czasu (a tu u Ciebie trzeba się poskupiać i dłużej przystanąć) i tak od niedzieli po troszkę zaglądam. Ale żeby nie było że wcale się nie odzywam - to proszę bardzo już gadam. :lol:

Bardzo mi się podoba Twój wysoki poziom szczegółowości i wiele fajnych zdjęć w pastelowych barwach (jakby nie z fuuj hs10 :?)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 12:04

Obrazek

Koniki. Nie wziąłem ... Potem żałowałem, że nie wziąłem ;)

Obrazek

O, nasi tu byli :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli się nie mylę, to jakiś znany, luksusowy dom towarowy.
Przejęty przez Herta, czy jakoś tak ... Coś się z nim dzieje, tyle, że ja, teraz, ciągle spóźniałem się na informacje, jakie przekazywała Pani Przewodnik :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachowanie zabytkowej zabudowy, jaka mijaliśmy, to zasługa nadburmistrza Demianiego, który rządził miastem w połowie XIX wieku. W tamtym czasie w Niemczech przebudowywano powszechnie starą zabudowę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Burmistrz Demiani zdecydował inaczej. Zostawił Starówkę w spokoju. Kiedy w odległości półtora kilometra od Starówki wybudowano dworzec kolejowy, wpadł on na pomysł zabudowania kwartału miasta między Starówką a dworcem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasto zaczęło się rozwijać w tamtym kierunku, wcześniej rozebrano jednak mury obronne. Budynki na Starówce jedynie podwyższono o jedną, dwie kondygnacje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.

PS Poziom szczegółowości zapewniały dwie osoby i trzy aparaty :)
Trudno mi tak od razu wyłapać, które zdjęcie jest moje, a które Kaśki i z jakiego aparatu.

Ale to chyba dobrze o HS'ie swiadczy :D

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 12:15

Czasy po Kongresie Wiedeńskim w 1815 roku, po którym miasto przeszło pod rządy Prus, to drugi, po XV i XVI wieku, okres jego rozkwitu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ciągu kilkudziesięciu lat liczba mieszkańców potroiła się, przekraczając 90 tysięcy. Wpływ na ten sukces miała głównie rewolucja przemysłowa, powstawały fabryki tekstylne, zakłady optyczne Zeissa produkujące soczewki, zakłady wagonowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsze zabytkowe centrum pochodzi z okresu średniowiecza, kiedy miasto dynamicznie się rozwijało.

Obrazek

Nawet kwiatki mają ... :D

Obrazek

Obrazek

I koncert "zwiezdy" ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To, że tędy biegła jedna z głównych dróg handlowych ówczesnej Europy - Via Regia, czyli Droga Królewska, która prowadziła z Hiszpanii do Kijowa, już wspominałem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Via Regia, dodatkowo krzyżowała się w Goerlitz ze szlakiem, który prowadził znad Morza Bałtyckiego na południe do Pragi i dalej do Wenecji. Miasto i jego mieszkańcy bogacili się dzięki handlowi i cłom nakładanym na kupców.

Obrazek

cdn.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.06.2012 12:16

weldon napisał(a):Obrazek

Obrazek

(Bo nie mogę się zdecydować) :lol:

cdn. :)

Akurat miałem trochę czasu.

Obrazek

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.06.2012 12:22

weldon napisał(a):Budynki na Starówce jedynie podwyższono o jedną, dwie kondygnacje.

Obrazek

Żeby niektórzy mogli spoglądać z góry.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 12:32

Okres "złotego wieku" przypada na lata 1450-1547. Pod koniec XV wieku, kiedy Wrocław liczył 17 tys. mieszkańców, Goerlitz miało prawie 10 tysięcy obywateli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie pamiętam, czy wspominałem, że się nasza młodzież od tutejszej różni choćby ... kolorem włosów? :D

Obrazek

Obrazek

Dobra, dość puszczania zajączków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsze Goerlitz ma swoje problemy - największe to bezrobocie i związane z nim wyludnienie miasta. Po zjednoczeniu Niemiec wyemigrowała jedna trzecia mieszkańców. Wyjechali za pracą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasto starzeje się. Średnia wieku mieszkańca Goerlitz przekracza 46 lat, po stronie polskiej wynosi około 33 lat. Nic nie wskazuje na to, żeby ten problem się poprawił, bo wyjeżdżają stąd głównie młodzi ludzie. W ostatnich latach odpływ mieszkańców jest równoważony przez przyjazdy emerytów z Niemiec zachodnich. Decydują się przeprowadzić do Goerlitz, bo to jest piękne miasto z bogatą ofertą kulturalną, no i jak na Niemcy bardzo tanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niemcy zachęcają Polaków, aby zamieszkali u nich. Wspólnoty mieszkaniowe reklamują się w polskich mediach, ostatnio pojawiły się oferty wynajmu mieszkań na próbę. Można w nich pomieszkać przez tydzień, opłacając tylko kaucję i media.

Dzisiaj mieszka w Goerlitz około tysiąca osób polskiej narodowości, jest sporo mieszanych małżeństw. Choć to na ogół Polki decydują się na ślub z Niemcem niż odwrotnie.

Pomału docieramy do końca naszego biegu ...

Obrazek

Obrazek

Opowieść o Goerlitz powstała na podstawie artykułu w gazeta.pl wrocław.

Artykuł był pisany w 2010 roku.
W międzyczasie trochę się znów zmieniło, trochę, choćby jak sławna powódź właśnie z wymienionego roku, wydarzyło.

Jak dziś wygląda Goerlitz?

Oceńcie sami. Zdjęć jeszcze trochę się pojawi, bo plener nam się spodobał.

Na razie docieramy do celu.

Obrazek

No to teraz już muszę się wziąć i obrobić fotki choćby z Muzeum ... Bo mi się skończyły :D

Pozdrawiam cdn.

longtom napisał(a):Akurat miałem trochę czasu.

Podrzuciłbym ci ze dwie-trzy, setki ;)

A no i z tym kominem nie mogę sobie poradzić ... Jakaś dystorsja, czy co ... :/

:D

Franz napisał(a):Żeby niektórzy mogli spoglądać z góry.

Co ciekawe, to w pierwszej chwili te różne rzeźby i motywy skojarzyły mi się z monumentalnym budownictwem nazistowskim lub socrealistycznym, ale, jak się okazało, powstawały one dużo wcześniej, na przełomie XIX i XX wieku.

Coś, jakiś duch socjalizmu tkwił tam jak widać od dawna :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.06.2012 12:54

Taaaaaaa.

:lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.06.2012 13:42

Zieloną bramą zajechało :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2012 06:48

Jacek S napisał(a):Taaaaaaa.

:lol:

Nie wiem, robaczek jakiś był, czy co ... :?

Swoją drogą, to jak się patrzy na zdjęcia osób fotografujących, w tym na siebie samego czasami, to jest to doskonały temat na całkowicie odrębny reportaż.

Nie zdawałem sobie sprawy, do czego jestem zdolny, żeby tylko dobry kadr uchwycić :D

kaszubskiexpress napisał(a):Zieloną bramą zajechało :wink:

:oops: Balans bieli szwankował. W cieniu, pod słońce ...

;)

Spotkanie z ...

Muzeum Fotografii

Obrazek

Jesuuu, ile luda ...

Obrazek

... wita nas sympatyczny Pan w czerwonym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pan to Andrzej Słomianowski. Urodzony w Lublinie, w 1943 r. humanista, poeta, prozaik i tłumacz.
Współzałożyciel w 1970 r. jedynego okna gierkowskiego PRL-u na literacki Zachód, czyli miesięcznika "Literatura na Świecie". Od 1973 roku na emigracji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od 1973 roku mieszka za granicą: mieszkał kolejno w Anglii, Danii, Francji - od 1983 roku mieszka w Niemczech.
Od października 2001 r. Słomianowski mieszka w Goerlitz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2012 06:48

Pan Słomianowski jest członkiem Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.
Alternatywnej do reżymowego - od stanu wojennego - ZLP.
Od roku 2006 związany jest ze Stowarzyszeniem SAPOS, w którym realizuje cykliczny projekt "Polska Wiosna", promujący sztukę i kulturę polską w Niemczech.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Polska Wiosna" wpisała się już na stałe w krajobraz kulturalny miasta Görlitz, wschodniej Saksonii i, po polskiej stronie Nysy, miasta Zgorzelec. Słomianowski, jako stały współpracownik związany jest literacko z wydawanym w Sopocie dwumiesięcznikiem TOPOS .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słomianowski jest autorem tomów poezji (wydanych i niewydanych): Alchemia (1998), Święci na co dzień i od święta (?), Zniewolone słowo, albo trzy krucjaty (2006), Słona sztuka (2010), powieści Jak Misia umierała (1992), W dwa ognie (?), Komu milion, komu sto (?).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Osobiście czekam na, niewydana jeszcze, poetycką biografię Rotmistrza Pileckiego "Odwaga Pileckiego", której fragmenty, podobno, prezentowane były w formie widowiska przez młodzież szkolną w Sulikowie i przez uczennice i uczniów Liceum Salezjańskiego w Pile.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słomianowski jest również tłumaczem.
Z przekładów warto wymienić powieść Koniec drogi Johna Bartha (1970), tom wierszy Roberta Lowella Wiersze (1973) oraz niewydany jeszcze tom poezji Dwanaście medytacji, wybitnego norweskiego poety Jana Erika Volda.

Obrazek

Obrazek

Z przekładów na język niemiecki można wymienić dwujęzyczny tom gehen lernen / nauka chodzenia Tadeusza Różewicza, w którym Słomianowski jest jednym z trzech tłumaczy (dwaj inni to K. Dedecius i B. Hartmann) - wyd. Biuro Literackie, Wrocław 2007.

Obrazek

Muzeum obejrzeliśmy ...

Teraz czas na druga część ekspozycji, ale po to, musimy przejść do pomieszczeń znajdujących się z tyłu kamienicy ...

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2012 07:05

Dostaliśmy zaproszenie ...

Obrazek

Po przeczytaniu ... obrazków w regulaminie ;), zostajemy wpuszczeni na podwórko kamienicy.

Ordnung must być :)

Obrazek

Od drugiej połowy XIX w. aż do roku 1991, w Goerlitz znajdował się ważny ośrodek przemysłu fotograficznego.
W roku 1893 przy utrzymanej w stylu historyzmu kamienicy czynszowej przy Loebauer Strasse wybudowano, przylegający do niej, budy­nek przemysłowy, w którym mieścił się „Centralny Magazyn Artykułów Fotograficznych“ oraz „Fabryka Aparatów Foto­graficznych“.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podwórko przypomina mi nieco podwórka z warszawskiej Pragi.

Od momentu powstania budynku magazynu, jego klasycystyczną fasadę od strony ulicy zdobią popiersia wynalazców fotografii: Daguerre’a, Niepcé’a i Talbota.

13 kwietnia b.r. w pomieszczeniach Muzeum otwarto wystawę, "Horyzonty/Nieobecne i obecne", prezentującą dzieła artystów związanych z wrocławską Akademią Sztuk Pięknych.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z otwarcia wystawy, wykonane przez Arka, organizatora naszego pleneru, można obejrzeć na FB tutaj.

Obrazek

Było gorąco ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, ekspozycja nam się strasznie spodobała :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie pytajcie ... I tak nie mam pojęcia, co reprezentowały te różne instalacje :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2012 07:15

Za zgorzelec.onfo:

"Wystawa, która będzie prezentowana w Goerlitz do 30 maja 2012 roku, jest jak dotychczas największą w naszym regionie prezentacją dzieł artystów związanych z wrocławską Akademią Sztuk Pięknych. "

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(Kucze, dobry jestem ;)) :D

Obrazek

Obrazek

"Aby móc ją przedstawić w całej okazałości, jej kuratorzy Erika Lüders oraz prof. Piotr Kielan, w stosunkowo krótkim czasie zmuszeni byli powiększyć przestrzeń ekspozycyjną, którą na co dzień dysponowało Muzeum Fotografii."

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"I choć podołać temu wyzwaniu nie było łatwo, to jednak udało się i od dzisiaj malarstwo, instalacje i obiekty, których autorami są artyści związani z wrocławską uczelnią będzie można podziwiać, często w zaskakujących i niecodziennych kontekstach wynikających z niezwykłej przestrzeni ekspozycyjnej, którą tym razem stał się budynek dawnej Fabryki Aparatów Fotograficznych. "

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo, że nam się tu bardzo podobało, to panujący upał, szybki marsz, powoli zaczęły dawać się nam we znaki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(Przyrząd do czyszczenia matrycy ;))

Obrazek

Plenerowicze, powoli, urywali się i wychodzili na zewnątrz, aby zlec gdzieś w cieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tęsknym wzrokiem zaczęliśmy patrzeć na cud pojazd stojący przed budynkiem ...

Obrazek

Odnalazłem szklaneczkę ;)

Obrazek

Pełna. Po prostu, tu było lepsze światło :)

Obrazek

Przed nami The long way home

Pozdrawiam :)

Acha, cdn. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone