Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.06.2012 08:02

Czisss ... :wink:

:D

A jednak:

Kościół św. Mikołaja ma odległą metrykę średniowieczną, gdyż jego początki sięgają przełomu XI i XII w. Pierwsza wzmianka o świątyni (wtedy jeszcze drewnianej) pochodzi jednak dopiero z 1298 r. W dokumencie z 1298 r. określa się kościół jako parafialny (do 1372 r. jedyny kościół parafialny w Zgorzelcu).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak, jak myślałem, rok 1372 był rokiem rozpoczęcia budowy kościoła na miejscu starszego.

W roku 1452 zapoczątkowano budowę murowanego, w stylu późnogotyckim zaprojektowanego, kościoła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budowa ta została wstrzymana ze względu na priorytetowy charakter prac prowadzonych wówczas w kościele Św.Piotra.

Na zakończenie prac budowlanych i konsekrację świątyni trzeba było czekać aż do 1520 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1582 r. budowlę nakryto nowym dachem. W latach 1642 i 1717 świątynię trawiły pożary.
W odbudowanym w latach 1717-1722 kościele do 1925 r. nie przeprowadzono żadnych poważniejszych zmian, jedynie w 1786 r. dostawiono charakterystyczną sygnaturkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół od wieków pełni rolę kaplicy cmentarnej cmentarza, który zwiedziliśmy przed chwilą.

O zasłużonych, leżących tam, zgorzeleckich mieszczanach wspomniałem. O Jakubie Boehme również, a więc warto by wspomnieć jeszcze o ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn. :)

PS kurcze, obrazki raz są, raz ich nie ma :/

Póki co ... są ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.06.2012 08:40

Spośród grona osób spoczywających na cmentarzu obok Boehme warto wspomnieć o takich osobach, jak astronom i kartograf Bartłomiej Scultetus (1540-1614),
sekretarz Górnołużyckiego Towarzystwa Naukowego Karol Gottlob von Anton (1751-1818), znany lekarz zgorzelecki Krystian August Struve (1767-1807), a także o Minny Herzlieb (1789-1865), przyjaciółce wielkiego Goethego, która w Zgorzelcu spędziła ostatni rok życia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przebudowie, jaka w 1925 roku przeprowadził Martin Elsasser, kościół zyskał styl ekspresjonistyczny (cokolwiek to nie znaczy ;)).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od tamtego też czasu stał się miejscem pamięci ofiar I Wojny Światowej.
Nie jestem pewien, czy dalej pełni rolę sakralną, natomiast na pewno odbywają się w w nim różne wystawy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomału opuszczamy kościół. Szkoda, bo i toaleta na miejscu była ;) i chłód przyjemny panował, a na dworze ukrop straszny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed kościołem stał rower.

Obrazek

Tak sobie myślę, teraz, z perspektywy czasu, kiedy wiem, co z nami później zrobiono, że szkoda, że go nie pożyczyłem na trochę :)

Ale o tym ...

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2012 08:45

weldon napisał(a):Obrazek

Bardzo ładna.
Cmentarz też urokliwy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.06.2012 09:09

Pojechać, zobaczyć... a szczegóły oglądać u Ciebie :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.06.2012 11:40

weldon napisał(a):Tak sobie myślę, teraz, z perspektywy czasu, kiedy wiem, co z nami później zrobiono, że szkoda, że go nie pożyczyłem na trochę :)

Marszobieg do Bogatyni był :?: :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 10:37

Roxi napisał(a):Pojechać, zobaczyć... a szczegóły oglądać u Ciebie :)

Nie chwaląc się, zdarzyło mi się od autochtonów usłyszeć, że o kilku miejscach nie mieli pojęcia :D
longtom napisał(a):Marszobieg do Bogatyni był :?: :)

Marszobieg, co prawda nie do Bogatyni, bo bliżej, ale za to dość konfliktowy, ponieważ z jednej strony byliśmy umówieni na odwiedzenie pewnego miejsca, z drugiej strony byliśmy na plenerze foto - a po drodze tyle ciekawych rzeczy było ... :roll:

Zbliżał się czas wolny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrze, że sobie przypomnieliśmy rano, że Niemcy są za granicą złotego i kupiliśmy trochę euro, bo głupio by było.

Dzieciak poleciał coś zjeść i kupić coś do picia, a ja poleciałem zwiedzić najbliższą okolicę.

Na jakiś czas, nasze drogi się rozeszły ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz, patrząc na zdjęcia, widzę, że mało udało mi się informacji o Goerlitz.
W sumie, to w ogóle nie wiem, co o nim napisać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnia wojna obeszła się z nim dość łagodnie, widać sporo budynków z przekroju wieków.
Widać też, że jest to miasto turystyczne dziś bardziej, niż przemysłowe - tak mi się w każdym razie wydaje, jak patrze na te pozamykane fabryki kondensatorów itp.

Czasami dziwne rzeczy można spotkać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobno, dziś, Goerlitz jest miastem bardziej polskim, niż niemieckim.

Co prawda nie doświadczyłem tego, że "bardziej tu słychać język polski na ulicy, niż niemiecki", ale podobno tak jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Faktem jest, że zarówno tu, jak i po stronie polskiej, w pobliżu granicy zwłaszcza, przeważali Niemcy w wieku ... nieprodukcyjnym bardziej.
Aczkolwiek, młodzież tez było widać.

I, co ciekawe, wyróżniała się często od polskiej ... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomału robię koło i wracam w miejsce, gdzie zacząłem wędrówkę.

Zdaje się, że to, gdzie dochodzę, to nazywa się Mały Rynek.
To by się zgadzało. Podobno są tu dwa rynki ...

Obrazek

Obrazek

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.06.2012 10:45

weldon napisał(a):Dobrze, że sobie przypomnieliśmy rano, że Niemcy są za granicą złotego i kupiliśmy trochę euro, bo głupio by było.

Jeszcze nie spełnili kryteriów przyjęcia do strefy złotego.

Pozdrtawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 11:03

Franz napisał(a):Jeszcze nie spełnili kryteriów przyjęcia do strefy złotego.

Ostatnio, wg badań CBOS, znów większość nas się na to nie zgadza :D

Mordki ...

Obrazek

Obrazek

Nie jestem pewien, ale to chyba jest Dom Kata ... Jakiś znany w każdym razie :D

A to apteka - Kaśka ma chyba lepsze ujęcie, ale to będzie później, bo, jak wspominałem, różnymi drogami się przemieszczaliśmy.

Obrazek

Nagle spotykam .. .Neptuna :)

Obrazek

Wrócimy jeszcze do niego. Na razie za dużo rzeczy mnie rozprasza.

Trzeba przyznać, że pozazdrościć trzeba Niemcom ich części tego podwójnego miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schody. Dokądś, tylko nie pamiętam dokąd i w dodatku w remoncie :/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tych remontów trochę tu było.

Drzwi. Tego trochę będzie, bo niektóre robiły wrażenie ozdobami, a niektóre ... po prostu - podobały się :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporo knajpek, sporo ogródków wystawionych na ulice.
W tej części miasta jest zakaz jazdy samochodami i, co dziwne niby, ale przyjemne, zakaz jazdy rowerami.

Za to są ... konie :)

Obrazek

Obrazek

Wspominałem o szczególe, odróżniającym naszych od młodych Niemców?

Kaśka na to zwróciła uwagę - Niemcy lubią sobie włosy pomalować na jakiś jaskrawy kolor :)

Czasami się sprawdzało.

Obrazek

Spotykam nasza grupę ... Trochę się już przyzwyczaiłem do tego, że się ... dziwnie zachowują :)

Obrazek

Kaśka też jest.

Obrazek

W takim razie pozostały czas wolny spędzimy razem.

Dlaczego się nie załapałem? Jeszcze mogłem ;)

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 11:18

Dzieciak ... znaczy Goerlitz oczami dziecka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzeba przyznać, ze momentami spotykaliśmy się w kadrach, ale równie często wypatrywała rzeczy które mi umknęły :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale to dobrze. Mam z czego teraz wybierać. Poza tym - uzupełniliśmy się :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można by rzec, że spotkaliśmy się przy autobusie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy jeszcze trochę czasu. Tym razem przejdziemy się wspólnie.

Ale o tym, już, chyba, w przyszłym tygodniu ... Weekend się zaczyna :D

Obrazek

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.06.2012 08:41

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):Obrazek

Ale my oczekujemy nowych niebios i nowej ziemi, obiecał, świat pełen sprawiedliwości Bożej.

Dostałem jeszcze jedną wersję :)

Oczekujemy jednak, według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi, w których będzie mieszkała sprawiedliwość.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.06.2012 10:24

weldon napisał(a):Dostałem jeszcze jedną wersję :)

Oczekujemy jednak, według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi, w których będzie mieszkała sprawiedliwość.

To tłumaczenie według Biblii Tysiąclecia.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.06.2012 12:14

Informator podpowiada, że to zasługa: "zespołu tłumaczy i redaktorów Biblii Warszawskiej" :)

Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.06.2012 09:33

"Pracowity" i owocny długi weekend !

Dzięki tej (i tej drugiej ;)) relacji - okolice te mimo że tam kiedyś bywałem zupełnie na nowo odkrywam. 8)

Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.06.2012 09:54

weldon napisał(a):
A to apteka -
Obrazek

Jakiś geodezyjno-kartograficzny bardziej by tam pasował.

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2012 10:48

mariusz-w napisał(a):Dzięki tej (i tej drugiej ;)) relacji - okolice te mimo że tam kiedyś bywałem zupełnie na nowo odkrywam. 8)

No to nie wypada coś nie wrzucić.

Chociaż koncepcja treści mi się skończyła, ale spróbuję coś opowiedzieć przy okazji ...

longtom napisał(a):Jakiś geodezyjno-kartograficzny bardziej by tam pasował

A jednak apteka :)

Apteka Ratuszowa dokładnie - Ratsapotheke - z zegarem słonecznym Zachariasza Scultetusa, wybudowana w 1558 r..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ;)

Goerlitz, polsko-niemieckie Miasto Europejskie nad Nysą Łużycką, należy do najpiękniejszych miast w całych Niemczech.
Ponieważ pożoga drugiej wojny światowej oszczędziła miasto, prezentuje się ono obecnie niczym fascynujący podręcznik, ilustrujący 800 lat historii kultury, pełen wspaniałych budowli począwszy od gotyku, aż po styl secesji.

Nie dziwcie się więc, że zdjęć sporo ... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Większość liczących prawie 4 tys. budowli zabytkowych została w ostatnich latach pieczołowicie i z wielkim nakładem pracy odrestaurowana.

Ponieważ nie łapię się za bardzo w ulicach i obiektach miasta, opowieść pewnie będzie się mijała mocno z tym, co będzie widać na zdjęciach, aczkolwiek, jeżeli czegoś będę pewien, to napiszę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W mieście można podziwiać, obok średniowiecznych baszt, późnogotyckie arkady przy pl. Untermarkt i imponujące renesansowe domy mieszczańskie nieopodal Nysy, ale także barokowy pałac miejski przy pl. Obermarkt lub rozległe dzielnice mieszkaniowe w stylu lat założycielskich 2. połowy XIX w.

Znaleźliśmy telefon "dla dziewczynek" ;)

Ciekawe, jak długo ta firma utrzymałaby te telefony u nas i w ogóle, czy ktoś by z nich korzystał ;)

Obrazek

Obrazek

Ciekawe, ale w budce można sobie poczytać książki :D

Obrazek

Obrazek

To, zdaje się, jest Ratusz.

Obrazek

Od okresu średniowiecza Goerlitz jest ważnym centrum handlowym i kulturalnym.
Tutaj działał mistyk Jakob Boehme, który swymi pracami o tematyce teozoficznej inspirował tak wielkich myślicieli, jak Goethego, Leibnitza lub Lessinga.

Również tutaj wpływowi sukiennicy stworzyli istniejące do dziś architektoniczne wspaniałości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(Bo nie mogę się zdecydować) :lol:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone