Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 10:23

twister07 napisał(a):Weldon na tym kazałeś mi usiąść wygodnie i poczytać??

W sumie, stać by było niewygodnie ;)

twister07 napisał(a):a tak swoją drogą to ciekawa wyprawa :lol: szkoda tylko, że we 2

Z jednej strony szkoda, z drugiej my się z Kaśką lepiej dogadujemy na takich wyprawach.

Ładna pogoda była, więc Bożena wypoczęła sobie w domu.

Od nas też :D

twister07 napisał(a):ps. fotki fajne ;P

Dzięki. Duża w tym zasługa też i Kaśki :)

Lidia K napisał(a):I to on rozszerzył mocno stronę. Jakoś mi się jeszcze zmieściła bo mam duży monitor.

Ale wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami :D

Przesiadłem się na google ze zdjęciami i on robi takie hopki, że raz pionowe zdjęcia mają ok. 600 px wysokości, a raz 800.

W pierwszej wersji takie dwa pionowe obok siebie wyglądają fajnie - w drugiej - zbijają się w jedno wielkie :/

Tutaj pasowało mi zrobić dyptyk, tylko ... wielkie się zrobiło :oops:

Przepraszam. Nie będę eksperymentował :)

longtom napisał(a):Ja bym napisał ... przez jednego człowieka.
W sumie to by tych winnych się więcej uzbierało, ale masz rację :D

longtom napisał(a):Widać, że dobrze się czujesz w miejskiej rzeczywistości, dużo fajnych zdjęć.

Dzięki. Bo miasto jest fajne :)

Jeszcze nie potrafię pokazać tego, co najważniejsze w mieście, ale pracuję nad tym.

Franz napisał(a):
weldon napisał(a):
longtom napisał(a):Gdzieś już to wdzianko widziałem. 8O

Pewnie u Wojtka ;)

Ale na innej półkuli. ;)

Ha, no i na głowie pewnie innej ;)

Franz napisał(a):"Cholera, antyfaszyści".
Gdzie 8O

Znaczy się, tu też się boją, że im płytki chodnikowe pozrywają? :D

Przejdziemy się teraz do grobu ... Ale to za chwilę ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 11:33

W końcu się zebraliśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótka lekcja historii, zarówno tej bliższej, jaki tej dalszej.
Słup pocztowy, od którego plac wziął swoją nazwę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamienice, które widać na zdjęciach odbudowywane są na tzw. Wzgórzu Garncarskim. Słup pocztowy jest kopią słupa dystansowego poczty polsko-saskiej, który stał na dachu Domu Studziennego na terenie Placu Pocztowego i powrócił na swoje miejsce w 2003 roku.
Wyglądało to wówczas tak:

2002
Obrazek

2003
Obrazek

Natomiast na początku ub. wieku tak:

Obrazek

Obrazek

Pod koniec 2004 roku gotowa była koncepcja odbudowy. Odbudowa Placu Pocztowego rozpoczęła się na dobre w 2009 roku. Grunt zakupił i inwestycję rozpoczął lokalny biznesmen. Budowany kompleks ma mieć charakter usługowo-mieszkalny.
Źródło: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1203843

Dodatkowo Historia słupa dystansowego w Zgorzelcu.

W międzyczasie przyszła Pani Przewodnik.

Obrazek

Ruszamy na druga stronę rzeki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charakterystyczna wieża to wybudowany w 1938 r. spichlerz przy młynie „trójkołowym” (Dreiradenmühle). Historia młyna jest znacznie dłuższa (pierwsza wzmianka z 1273 r.).

Obrazek

W połowie lat 90. ubiegłego wieku w dawnym młynie trójkołowym otwarto restaurację „Piwnica Staromiejska".
Na ścianach spichlerza w 1998 r. powstała wielka płaskorzeźba o nazwie „WAZE" (Wizerunek Artystyczny Zjednoczonej Europy), którą wykonali Ormianin Vahan Bego i Michał Bulak, mieszkaniec Gronowa koło Zgorzelca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok szarego budynku Waidhaus wspinamy się na wzgórze, na którym znajduje się kościół farny św. Piotra i Pawła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to największy kościół halowy w Saksonii.

Już ok. 1230 istniała w tym miejscu późnoromańska bazylika, z której zachował się zachodni fragment z bogato zdobionym, uskokowym portalem, zwanym Portalem Narzeczonych.
Nie wiem, pewnie mam go gdzieś na zdjęciu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W latach 1423–1475 zbudowano w tym miejscu nowy, późnogotycki, pięcionawowy pseudobazylikowy kościół halowy. Budowę nad osuwającym się terenie nad Nysą Łużycką rozpoczęto od potężnych fundamentów czteronawowej krypty św. Jerzego, konsekrowanej w 1475.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W wyniku rywalizacji z nową, czteronawową katedrą w Budziszynie zmieniono pierowotny, trzynawowy plan świątyni na pięcionawowy.
W odróżnieniu od klasycznego kościoła halowego zewnętrzne nawy boczne (20 m wysokości) są niższe od nawy środkowej (27 m) i wewnętrznych naw bocznych (25 m), które są niemal równe.
Mając 72 m długości i 39 m szerokości jest kościół św. Piotra i Pawła największym późnogotyckim, halowym kościołem Saksonii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obie wieże, wysokie na 84 m wzniesiono w latach 1889-1891.

Obchodzimy kościół bokiem, prze przykościelne ogrody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pewien problem sprawia fakt, że, jak to na plenerze fotograficznym, my chcemy robić zdjęcia, więc rozłazimy się po kątach i zostajemy ciągle z tyłu, a Pani Przewodnik leci do przodu, umówiona na spotkanie z Panią, która nas oprowadzi po grobie.

W konsekwencji my obiecujemy, ze się postaramy nie zgubić i robimy co chcemy, za to mało co łykamy z opowieści Pani Przewodnik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie trochę szkoda, bo omijają mnie pewnie ciekawe informacje, z drugiej - coś tam uda mi się pewnie znaleźć później, a zdjęć nie powtórzę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzimy z ogrodu.

Teraz czeka nas spacer przez miasto.

Obrazek

Obrazek

Nie da się ukryć, że ładnie wyglądają te kamienice ...

Obrazek

cdn.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.05.2012 12:05

Obrazek

Może się mylę ale z machinery ma coś wspólnego. :?:
Mnie się podoba

weldon napisał(a):Pewien problem sprawia fakt, że, jak to na plenerze fotograficznym, my chcemy robić zdjęcia, więc rozłazimy się po kątach i zostajemy ciągle z tyłu, a Pani Przewodnik leci do przodu, umówiona na spotkanie z Panią, która nas oprowadzi po grobie.

W konsekwencji my obiecujemy, ze się postaramy nie zgubić i robimy co chcemy, za to mało co łykamy z opowieści Pani Przewodnik.

I słuszna decyzja.
Ja już nie byłabym w stanie skupiać się na pilnowaniu wycieczki.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 12:32

Lidia K napisał(a):Może się mylę ale z machinery ma coś wspólnego. :?:
Mnie się podoba.

Nawet, zdaje się, za bardzo nie obrabiałem, oprócz zmniejszenia i wyostrzenia.

Lustro ma większą matrycę, a tutaj, o ile dobrze pamiętam, łaziłem z lustrem, póki się Kaśce akumulator nie wyczerpał i póki mi go nie zabrała, więc łatwiej o większy zakres tonalny, zwłaszcza w takich warunkach :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 14:16

Trzeba przyznać, że Stare Miasto Goerlitz wzbudza zazdrość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta piekarnia z czegoś słynie. Z czego? Nie wiem. Przewodnik poleeeeciał :D

Obrazek

Obrazek

Możliwe, że ktoś dojdzie do tego, czytając te tłumaczenie.

Ja wymiękłem po Ziemia gojenia się piecze ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przede wszystkim Goerlitz jest o wiele większe niż Zgorzelec, który, swego czasu, był bardziej przedmieściem Goerlitz, niż równorzędnym miastem.
Podobno nie zostało zniszczone w czasie ostatniej wojny, no i miejscowi, mieszkający "na swoim", bardziej dbali o zachowanie kamieniczek i różnych zabytków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie odwiedziłem kawałek położony nad Nysą, teraz, poruszaliśmy się, jak się później okazało, niejako obrzeżem głównej części okalającej rynki.

Rynki, bo, podobno, są tu dwa.

Dla odmiany, w Zgorzelcu - żadnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego, co nam się udało wychwycić po drodze, to naszym celem była replika grobu Chrystusa w Jerozolimie, czyli tzw. Święty Grób w Goerlitz.

Obrazek

Dochodzimy na miejsce.

Obrazek

Po drodze spotykamy miejscowego Stiga.

Obrazek

Czas zagłębić się w nieznane ...

Obrazek

Przydały się zakupione (jednak) euro :)

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2012 14:47

weldon napisał(a):Obrazek

Musiałbym sobie na swojej skrzynce powiesić...

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 14:58

Dość popularny, jak zauważyłem, napis w tamtych rejonach :)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 24.05.2012 16:10

weldonie, u Ciebie, jak zwykle milusio :D .
Byłam kiedyś w Gorlitz/Zgorzelcu kilka godzin i niestety, albo stety, niemiecka część zdecydowanie bardziej mi się spodobała.

Na Twoich zdjęciach obie nader ładne.

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2012 07:01

Aguha napisał(a):weldonie, u Ciebie, jak zwykle milusio :D

A dziękuję :)

Niestety, Niemcom dostała się starsza i większa część Goerlitz.

Zgorzelec jest dawnym przedmieściem tego miasta, pozbawionym nawet rynku, tak naprawdę.
Nawet budynek zajmowany przez miejskie władze, który nazwałem ratuszem, jak mnie poprawili miejscowi - tym ratuszem nie jest.

Po prostu - urząd.

No i ten wieloletni strach przed "powrotem", jaki był utrzymywany za komuny, źle wpływał na utrzymanie budynków w jakimś przyzwoitym stanie.

Przyszedł czas na Święty Grób.

Obrazek

Obrazek

Niefotogeniczna, jak sama się zarekomendowała, miejscowa Pani Przewodnik:
Obrazek

Kaplica Namaszczenia
Obrazek

Obrazek

Święty Grób w Goerlitz jest to zespół trzech kaplic, stanowiących kopię grobu Chrystusa w Jerozolimie.
Kaplice wzniesiono przy drodze prowadzącej ze Starego Miasta i Przedmieścia Mikołajskiego w kierunku wsi Girbigsdorf.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1325 stał w tym miejscu krzyż, a w 1453 jest wzmiankowana drewniana kaplica Świętego Krzyża. Aż do 1581 istniał tu cmentarz dla skazanych na śmierć i nieochrzczonych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powstanie budowli murowanych wiąże się z osobą Georga Emericha, syna bogatego kupca i wielokrotnego burmistrza Görlitz Urbana Emericha. W 1464, liczący wówczas 42 lata i ciągle nieżonaty Georg Emerich nawiązał romans z Benigną Horschel, córką Mikołaja, kupca, radnego, dowódcy miejskich wojsk i przeciwnika politycznego swojego ojca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Benigna Horschel zaszła w ciążę, a Georg Emerich odmówił zawarcia z nią małżeństwa, czym wywołał wielki skandal. W tej sytuacji ojciec wysłał go na pielgrzymkę do Jerozolimy, licząc na załagodzenie napięć podczas jego nieobecności. Georg wyruszył w drogę w kwietniu 1465. Otrzymał od proboszcza pieniądze na zakup w Wenecji materiału na ornat do nowej kaplicy Świętego Krzyża, którą planowano wznieść na miejscu istniejącej drewnianej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Jerozolimie Georg otrzymał godność rycerza Świętego Grobu; powrócił jesienią tego samego roku. W 1470 został po raz pierwszy radnym miejskim, a następnie był kilkakrotnie burmistrzem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1473 rada miejska zakupiła ogród w celu poszerzenia terenu budowy. Zezwolenie na rozpoczęcie inwestycji wydał 1 października 1480 oficjał biskupa z Miśni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prace budowlane trwały ponad 20 lat. Biskup poświęcił kaplicę Świętego Krzyża 28 maja 1504; oprócz niej powstały także Kaplica Namaszczenia i Kaplica Świętego Grobu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwie pierwsze budowle ufundowała rada miejska, trzecią – Georg Emerich. Po reformacji całe założenie stało się własnością rodziny Emerichów. Ostatnia wzmianka o przynależności zespołu kaplic do rodu Emerichów pochodzi z 1670.

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2012 07:18

Zespół Świętego Grobu składa się z trzech kaplic. Dwupoziomowa Kaplica Świętego Krzyża, wzorowana na Bazylice Grobu Świętego w Jerozolimie.

Znajdują się tu liczne napisy, wykonane przez wieki, znajduje się wiele symboli, takich, jak pęknięty mur w kaplicy Adama - dolnej, krzyż zamknięty za kratą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W górnej części kaplicy, zwanej Kaplica Golgoty, w ołtarzu zamknięte są kości, takie same, jak te, którymi umilali sobie czas rzymscy strażnicy.

Ołtarz posadowiony jest w rogu kaplicy, na wprost schodów, a to po to, żeby ludzie zgromadzeni na zewnątrz również mogli brać udział w modlitwie.

Obrazek

Obrazek

Obok znajduje się Kaplica Namaszczenia, która jest obudowaną wnęką zawierającą późnogotycką piaskowcową pietę.
Jej nazwa nawiązuje do znajdującego się w Bazylice Grobu Świętego Kamienia Namaszczenia, na którym położono zwłoki Chrystusa w celu ich namaszczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzecim elementem zespołu jest kaplica Świętego Grobu, która jest wierną pomniejszoną kopią oryginału w Jerozolimie, w jego formie przed przebudową dokonaną w 1555. Wewnątrz znajdował się rodzaj sarkofagu, w którym w Wielki Piątek składano rzeźbę martwego Chrystusa. Do 1525 w Wielkanoc rano przenoszono ją procesyjnie przez całe miasto, a następnie odnoszono do zakrystii kaplicy Świętego Krzyża, gdzie była przechowywana przez cały rok.

Obrazek

Obrazek

W 1537 w Boże Ciało rzeźbę zniszczył piorun, co uznano za znak gniewu bożego i zaniechano wystawiania zwłok w Wielki Piątek. W 1915 wykonano w kaplicy ławę grobową na wzór istniejącej w Jerozolimie.

Obrazek

Obrazek

W tej ostatniej stoi rzeźba przedstawiająca anioła.
Z jakiegoś powodu ma strasznie zdeformowaną rękę, nieproporcjonalną głowę ...

Jakoś umknęło mi - dlaczego :)

Za całym kompleksem, po otwarciu furtki, wspinamy się wśród drzew w kierunku znajdującej się na wzgórzu kaplicy.

Nie dojdziemy tam. Rzut oka na panoramę Goerlitz i przechodzimy bramą z drugiej strony wzgórza na teren znajdującego się tam barokowego cmentarza.

Obrazek

cdn.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.06.2012 07:52

weldon napisał(a):Rynki, bo, podobno, są tu dwa.

Dla odmiany, w Zgorzelcu - żadnego.

No tak :roll:

Zachęcające zdjęcia uliczek, tam naprawdę jest ładnie :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2012 08:40

Jeszcze coś z dziecka pozostało. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.06.2012 06:54

Roxi napisał(a):Zachęcające zdjęcia uliczek, tam naprawdę jest ładnie :)

Ładnie. Miesza się przeszłość dalsza z tą nowszą.

Za dużo nie zwiedziliśmy. Tyle, co się udało nogami dojść, trochę z okien samochodu, kiedy przejeżdżaliśmy kilka razy przez miasto.

Bardzo mało widziałem takich nowszych budynków, jakichś blokowisk, czy czegoś w tym stylu.

Możliwe, że gdzieś bardziej w bok od granicy coś takiego by się znalazło, ale tu, przy granicy jest całkiem sympatycznie.

Franz napisał(a):Jeszcze coś z dziecka pozostało. ;)

Jak "pozostało"?

Dzieciak i tyle ;)

:D

Cmentarz

Barokowy, jak go Pani Przewodnik nazwała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cmentarz położony jest obok kościoła św. Mikołaja.
Podobno budowę kościoła rozpoczęto około 1100 roku, a więc, chyba, w okresie, kiedy, po śmierci Bolesława I Chrobrego, gród Serbołużyczan, na przełomie X i XI w. włączony do Polski, przeszedł pod panowanie margrabiów brandenburskich, następnie Czech.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tym 1100 rokiem spotkałem się raz, bo zazwyczaj wspomina się o 1372 roku, jako roku rozpoczęcia najstarszego w Goerlitz kościoła, ale możliwe, że późniejszy, murowany, kościół, powstał na podwalinach starszego, drewnianego na przykład, lub istniejącej tu kaplicy?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cmentarz był czynny do 1874 roku. Jest najstarszym cmentarzem w mieście Goerlitz. Jego początki sięgają zarani historii miasta. W roku 1633 roku cmentarz poszerzono w kierunku zachodnim aby stworzyć miejsca pochówku ofiarom zarazy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.06.2012 07:05

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na cmentarzu znajdują się groby najznamienitszych obywateli Goerlitz.
Najbardziej znanym z nich, był Jakub Boehme.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O, tam ... ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

O tym szewcu-filozofie jeszcze będzie. Pomału schodzimy coraz niżej, do bramy wyjściowej z cmentarza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj właśnie znajduje się kościół św. Mikołaja - najstarszy kościół Goerlitz.

Zajrzymy tam. Dopiero w domu okazało się, że mam, a w zasadzie, nie mam, zdjęć tego kościoła wykonanych z zewnątrz :D

W każdym razie, jakoś mało i bardziej tak, fragmentarycznie, przy jakiejś innej okazji zrobione były ...

Obrazek

Za to w środku mam dużo :)

cdn.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.06.2012 07:17

Powiedz: "czissss"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

WeldOn the Run ... Majówka u zbiegu trzech granic. Zgorzelec - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone