Część IIITrasa dojazdu do
Hajduszoboszlo przebiegała jak w części II
czyli i tym razem dane nam było odwiedzić piękne krajobrazowo okolice Górnego śląska
aż do Cieszyna,ponieważ A1 dalej nieukończona
Meta to węgierski "kurort"Hajduszoboszlo
A oto kilka fotek z podróży ,głównie Słowacja i miasteczko na Węgrzech
Na podstawie hisorycznych faktów
Hajduszoboszlo isnieje już przeszło 1000lat.
Książe siedmiogrodu ( niestety nie Drakula
) Bocskai Istvan w Koszycach w dokumencie darowizny 700 hajdukom za oddaną służbę,podarował te tereny.
W naszych czasach rozkwit miasta związany jest z nazwiskiem geologa Pavai Vajna Ferenc.
Poszukując gazu ziemnego
26 pażdziernika 1925r natrafił na wydobywającą się z gazem ziemnym wodę o temperaturze 73stopni Celciusza,która w krótkim czasie okazała się wodą leczniczą
Kąpielisko istnieje przeszło 86lat ,od kilku lat nazywa się
Hungarospa i ciągle się rozwija !
Ciekawostka:Jest to największy kompleks kąpielowy w Europie
Teraz dwa słowa o tym sięgającym 30ha kompleksie
Godziny otwarcia od 7.00 do 19.00
Kąpilele nocne (sobota) 21.00-24.00
Wewnątrz "ośrodka" znajduje się budynek o nazwie Aqua Palace (prawie jak w Egipcie
)
a w nim baseny tematyczne :
basen kinowy
basen a la ganges
basen w jaskini
Trochę to brzmi jak folder reklamowy ,ale cóż można napisać innego ? Jeśli przynudzam to sorki ,może ktos skorzysta w przyszłości
Dodam jeszcze tylko o nauce pływania na desce serfingowej
Na całym obiekcie znajdują sie różnorodne obiekty gastronomiczne,więc każdy znajdzie coś dla siebie
Od langosza przez słodkie "pączki" po obiad z dwóch dań
Sport
Jest basen olimpijski 50m i to głównie w nim się pluskałem
Miłośnicy aktywnego wypoczynku nie mogą marudzić, ponieważ na wolnym powietrzu jest boisko do:
Jak również piłka nożna,tenis ziemny i stołowy oraz.......
jak kto lubi
Na środku kompleksu znajduje się wyspa a pośród drzew i krzewów mała plaża dla naturystów
jeżeli kogokolwiek to interesuje
My nie korzystaliśmy
Basen nie ma wody,ponieważ była sobota i wieczorem będzie :
Ta fotka przedstawia basen z borowinami,stąd kilka osób w starszym wieku
Jeśli chodzi o stronę ekonomiczną to sprawa wygląda tak :
Ceny biletów wstępu do HungarospaObiekt zabezpieczony jest 2m siatką ogrodzeniową
.....,ale w kilku miejscach nie monitorowaną i wtedy jest FREE
Nie polecamy ! Jednak widziałem osoby tak korzystające z gościnności naszych bratanków
Jeśli chodzi o miejscowość to dużo nie odbiega od miejsc znanych z wyjazdów wakacyjnych nad polskie morze
Pełno kramów z mydłem i powidłem,restauracji,wypożyczlnia rowerów czterokołowych,różni się jedenie ilością dni słonecznych na wakacjach w odróżnieniu do polskiego morza
My odwiedziliśmy to miejsce kierując się stosunkiem jakości zakwaterowania ,kuchni,i słońca do ceny jakie obowiązują nad Bałtykiem.Myśle ,że oczykiwania zostały spełnione
Ciekawostka Co roku,w weekend drugiego tygodnia września organizowany jest festiwal na którym są przygotowywane
potrawy BIO,jak również najsłynniesi producenci
win przedstawiają swoje wyroby ! Można degustować
Teraz to co wszyscy lubimy najbardziej czyli zdjęcia z Hajduszoboszlo
Ostanie zdjęcie wymaga komntarza
Jakim cudem domek w stylu chińskim bądż japońskim znalazł się pośród bloków z wielkiej płyty
Może jest na forum jakiś architekt i mi to wytłumaczy
DebreczynSymbolem tego drugiego co do ilości mieszkańców miasta Węgier jest zbudowany w stylu klasycystycznym,kosciół reformacki
Nagytemplom(prawda ,że ładnie a język można połamać
) z dwoma wieżami,który wśród kościołów reformackich na Węgrzech szczyci się największą powierzchnią i największym dzwonem.Ten okazały budynek znajduje się.....kto zgadnie ?.....na placu
Kossutha rzecz jasna madziarska
Na tym samym placu obok kościoła znajduje się przepiękna fontanna
Na przeciwko fontanny stoi dumnie
Hotel Aranybika(Złoty byk)
W roku 1690-tym od żyjącej w XVI wieku rodziny Bika miasto zakupiło działke i kamienny dom,gdzie stworzono zajazd.Do roku 1915 wybudowano w stylu eklektycznym stary budynek dzisiejszego hotelu.
Ciekawostka 20 sierpnia odbywa się
Festiwal kwiatów impreza o światowej sławie organizowana jest od wielu lat.W dniu karnawału całe miasto "pokrywa się kwiatami" o długości 5 kilometrów
Do wykonania tych kompozycji corocznie kwiaciarze zużywają około 3 milionów kwiatów
Niestety my załapaliśmy się TYLKO na przygotownia ,kwiaciarze dopiero się zjeżdżali
Ale i tak bylo warto ,ponieważ zakupy były udane
Pogoda dopisywała ,więc udaliśmy się jeszcze do sklepu firmowego na zakup wina prosto z beki
Tym winiarskim akcentem zakończyliśmy przygodę z
DebreczynemJeszcze tylko fotka z powrotu do domu
Mam nadzieje,że się podobalo
Napisy końcowe: Wystąpili:
Piotr i Magda Zdjęcia:
GOLDEN Scenariusz:
GOLDEN + informacje żródłowe Produkcja:
CRO.pl Reżyseria:
Forum CRO.pl