Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry. Warto zatrzymać się na dłużej? Jeśli tak to gdzie?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 01:50

Witam. Mamy dwa dni wakacji więcej :lol: i postanowiłam uraczyć rodzinkę półtoradobowym pobytem na Węgrzech w drodze do Cro (pierwszy raz ). Nie wiem jaką wybrać trasę. Jedni zachwalają Miskolc, inni twierdzą, że beznadzieja, szkoda czasu...Ze względu na syna chciałam odwiedzic ichniejsze ZOO "wolnowybiegowe" ;) Jaskinia jakaś fajna jest (stalaktyty i kąpiel w jednym),baseny termalne, zamek...A może warto zatrzymać się w Budapeszcie?Poświęcić cały dzień na zwiedzanie? Mam też zakusy na Balaton, tu znowu wątpliwość bo "google mówią" że "bajoro, kupa ludzi i nic ciekawego". Nie spieszymy sie jakoś szczególnie, planujemy nocleg, a może dwa...Ale kompletnie nie wiem co jest "godne polecenia". Syn ma 12 lat (raczej dziecinny jeszcze), mąż dla swiętego spokoju zniesie wszystko ;) Nie dosc, ze boję się Cro, jak to nowicjusz, to jeszcze wątpliwośc związana z Węgrami...

Co polecacie "starym" koło 40-tki i małolatowi? Faktycznie ten Miskolc taki przereklamowany i szkoda kasy? A Balaton to kicha?
Może lepiej gnać do upadłego do Chorwacji i tam dwa dni posiedzieć "gdzieś", nim dotrzemy do naszego gospodarza? (Ribarica)

A moze jest coś fajnego, o czym nie doczytałam jeszcze...

Pomocy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2010 05:07

Miszkolc z Warszawy do CRO lekko nie po drodze.
Spędzanie półtora dnia nad Balatonem zamiast nad Jadranem to faktycznie kiepski pomysł.
Z trzech pomysłów Budapeszt a właściwie Buda wydaje sie najlepszy.
Coś dla ducha(oczu) plus kąpiel w termach Gellerta czy na wyspie św.Małgorzaty to bedzie TO ;)
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 17.08.2010 07:07

Potwierdzam słowa Hepika. Wracając w tym roku z Breli, wdepnęliśmy (dosłownie) nad Balaton - PORAŻKA. Nie mogę do tej pory rozgryźć tłumów niemieckich turystów pędzących nad to bajoro taki kawał. Nie spędziłbym tam nawet dnia. Co do Budapesztu to faktycznie - strzał w dychę. No może gdyby nie ta pogoda (35st) - na ale miało być o Budapeszcie. Zatrzymaliśmy się w Oekotelu, z rana w samochód, navi doprowadziła na parking, potem spacer na wzgórze zamkowe, baszta rybacka, na Św. Małgorzatę i kąpiel nie starcyzło czasu, ale też i pogody - zerwałą się burza. Ale spacerek po centrum (Vaci Utca) no i gulash starczyło. Polecam Budapeszt, choćby na jeden dzień.
Pozdrav
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 08:51

Oj tam, oj tam nie podrodze :P Sie nadrobi sie...;)

Może i pognałabym do Cro, skoro mam dwa dni w zapasie ale kwatera zaczyna się w określonym dniu, a na dwie noce, to się boję gdzie indziej z racji ceny...Jakoś Węgrzy wydają sie tańsi...Może to złudne, ale teraz, w sezonie za noc mozna coś capnąc już za 30 Euro (za 3 osoby)...Wątpie czy u "brata Chorwata" będzie tak słodko...

Balaton faktycznie większość odradza. Skreślam z listy. :D Budapeszt bardzo chętnie, ale mam ochotę na coś jeszcze.... :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 17.08.2010 09:00

Monika72 napisał(a):Oj tam, oj tam nie podrodze :P Sie nadrobi sie...;)

Może i pognałabym do Cro, skoro mam dwa dni w zapasie ale kwatera zaczyna się w określonym dniu, a na dwie noce, to się boję gdzie indziej z racji ceny...Jakoś Węgrzy wydają sie tańsi...Może to złudne, ale teraz, w sezonie za noc mozna coś capnąc już za 30 Euro (za 3 osoby)...Wątpie czy u "brata Chorwata" będzie tak słodko...

Balaton faktycznie większość odradza. Skreślam z listy. :D Budapeszt bardzo chętnie, ale mam ochotę na coś jeszcze.... :)
Jak nie byłaś to może Plitvice :)
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 09:10

Nie byłam. Cro obejrzę pierwszy raz. Węgier tez nie znam i stąd moja upartość i chęć zaczepienia się na dzionek lub dwa.

Plitvice mam w "planie wycieczki" bo z naszj dziury będziemy robić wypady.

Myślałam, że może ktoś jadąc przez Węgry zobaczył coś co mu zaparło ;).Dech oczywiście...Ale widzę, ze większość jest w amoku chorwackim :D
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 17.08.2010 09:13

Monika72 napisał(a):...ale mam ochotę na coś jeszcze.... :)

Proponuję Zalakaros. Niewielka miejscowość na południu Węgier blisko granicy z Chorwacją. Kompleks basenów ze zjeżdżalniami i falą przyciągnie syna. Wieczorem kolacyjka w knajpie "U dziadka" lub przy wieży widokowej z zupką gulaszową i winkiem. W lipcu płaciłem za apartament na 3 osoby 25 euro. Miłego wypoczynku
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 09:35

Dzięki :D Już wpisuję do kapownika ;)
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 11:02

Aaaaaa...masz może namiar na ten apartament?
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 17.08.2010 11:12

Monika72 napisał(a):Aaaaaa...masz może namiar na ten apartament?

Mam w domu, teraz jestem w pracy. Wyślij na e-maila, który znajdziesz w moim profilu, swój adres to prześlę. Inaczej posądzą mnie o reklamę na forum :wink:
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 17.08.2010 11:16

dasuch napisał(a):

Proponuję Zalakaros. Niewielka miejscowość na południu Węgier blisko granicy z Chorwacją. Kompleks basenów ze zjeżdżalniami i falą przyciągnie syna. Wieczorem kolacyjka w knajpie "U dziadka" lub przy wieży widokowej z zupką gulaszową i winkiem. W lipcu płaciłem za apartament na 3 osoby 25 euro. Miłego wypoczynku

popieram , można spędzić ciekawie czas , a syn nie będzie się nudził
duży wybór noclegów na stronie www.karosinfo.hu szukaj pod Szallas
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 13:53

dasuch napisał(a):
Monika72 napisał(a):Aaaaaa...masz może namiar na ten apartament?

Mam w domu, teraz jestem w pracy. Wyślij na e-maila, który znajdziesz w moim profilu, swój adres to prześlę. Inaczej posądzą mnie o reklamę na forum :wink:

Nie wiem jak wejść w Twój profil, podaję tutaj namiar

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 17.08.2010 13:54

Monika72 napisał(a):Nie wiem jak wejść w Twój profil, podaję tutaj namiar

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Masz załatwione, wieczorkiem prześlę,
pozdrawiam
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 13:54

Danka napisał(a):
dasuch napisał(a):

popieram , można spędzić ciekawie czas , a syn nie będzie się nudził
duży wybór noclegów na stronie www.karosinfo.hu szukaj pod Szallas[/quoate]

Już gmeram, co za piekielny język :D
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.08.2010 14:51

No i mam już pokój na 1 noc w samym sercu miasta (dzięki Dance), jeszcze tylko klepnąć nocleg w Zalakaros i migiem do Cro. Już mnie normalnie trzęsie z emocji ;)

Obiecuję, że po powrocie zdam relację, w końcu "czerpię" z tegoż forum, to muszę coś dać z siebie :P
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone