Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry nie tylko w drodze do HR

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 18.12.2011 18:22

Wszystko ok, tylko prosimy o zdjęcia troszke mniejsze - 600 x 800, ponieważ nam się forum rozjeżdża :)
Pozdrówka :)
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 18.12.2011 18:38

plessant napisał(a):Wielkie dzięki.
Zagrożenie wodą było duże?

Mieszkaliśmy wtedy w namiocie na campingu Pap-Sziget w Szentendre
W piątek wieczorem wyglądał jak na zdjęciu po lewej a w sobotę w południe jak na zdjęciu po prawej. Na szczęście w piątek wieczorem przeprowadziliśmy się na camping Romai w Budapeszcie

Obrazek
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 18.12.2011 18:47

basiaela napisał(a):Witam serdecznie.

Na Węgry jeździmy od 16 lat, trochę z racji bliskości mieszkamy 120 km od Barwinka a trochę z sentymentu.Nasze wyjazdy obejmowały zarówno wypoczynek jak i zwiedzanie. Przez te wszystkie lata byliśmy wielokrotnie w słynnym Hajduszoboszlo, Eger, Egerszalok, Miszkolc, Mezokowes, Nigerhaza, Satoraley, Sarospatok, Tokaj, Kiszvarda, Cisa i jej piaszczyste plaże, zakola zarośniete sitowiem, wybrzeże Balotonu z bardzo ładną miejscowością Kaszteley, Bogacz, Zalakaros(to już przy wyjazdach do Chorwacji), Buk i Góry Bukowe z najwyższym szczytem Keks( nie wiem czy tak się pisze ale oznacza ciastko)
Nie sposób pominąć pięknej stolicy kraju Budapesztu.

Podoba nam się i było nam bardzo wygodnie szczególnie z małymi dziećmi, nawet takimi kilkumiesięcznymi.
Dodatkowym atutem jest smaczna i niedroga kuchnia z ulubioną zupą gulaszową mojego męża i córki oraz "skórkami''- to jest takie pieczone ciasto na wałku i obsypywane wedle gustu orzechem, kokosem, sezamem a nazwa nasza własna.
Baseny były dla nas wygodne i bezpieczne szczególnie jak już wspomniałam dla maluchów, dzisiaj to już nastolatki ale wracamy tam zawsze z sentymentem.
W ubiegłym roku po wyjeździe trochę się pochorowaliśmy, przypuszczam, że coś z tamtąd przywieźliśmy. Jeździmy w różnych terminach czasami na dłużej czasami tylko na wekend.
W tym roku mielibyśmy ochotę na Esztergon i pogranicze ze Słowacją.

Pozdrawiam wszystkich fanów Węgier.

Witam serdecznie.
Wychodzi na to, że to wy powinniście pisać tą relację. My byliśmy czterokrotnie mniej :oops: :wink:
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 18.12.2011 18:49

mutiaq napisał(a):Wszystko ok, tylko prosimy o zdjęcia troszke mniejsze - 600 x 800, ponieważ nam się forum rozjeżdża :)
Pozdrówka :)

Witam i obiecuję się poprawić :oops:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.12.2011 18:50

plessant napisał(a):...

REGULAMIN napisał(a):Nie wklejaj zdjęcia ani linków szerszych niż 800 pixeli. Konieczność przewijania ekranu w poziomie bardzo utrudnia czytanie.

Proszę to zmienić na poprzedniej stronie, inaczej będę zmuszony zdjęcia zlinkować.
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 18.12.2011 18:51

piotr68 napisał(a):
Mieszkaliśmy wtedy w namiocie na campingu Pap-Sziget w Szentendre
W piątek wieczorem wyglądał jak na zdjęciu po lewej a w sobotę w południe jak na zdjęciu po prawej. Na szczęście w piątek wieczorem przeprowadziliśmy się na camping Romai w Budapeszcie

Obrazek

Widzę, że mieliście niezłe przeżycia. Nie zazdroszczę wam
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 18.12.2011 21:18

Rysio napisał(a):
plessant napisał(a):...

REGULAMIN napisał(a):Nie wklejaj zdjęcia ani linków szerszych niż 800 pixeli. Konieczność przewijania ekranu w poziomie bardzo utrudnia czytanie.

Proszę to zmienić na poprzedniej stronie, inaczej będę zmuszony zdjęcia zlinkować.

Poprawione :!:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.12.2011 11:52

Chętnie sobie o Węgrach poczytam - chociaż dla mnie to mimo wszystko opcja na "po drodze" (ale raczej nie do Cro :lol: ) albo ewentualnie na przedłużony weekend.

Nie podzielam co prawda entuzjazmu co do węgierskiej kuchni (moje wątpliwe przygody opisałam w relacji rumuńskiej) ani cen (ale tu może wyszło moje rozbestwienie dość tanią Rumunią) ale tokajem albo Bikaverem nie pogardzę i uważam, że Węgry mają fajny klimacik.

Trochę o Węgrach (Tokaj + Eger) w mojej rumuńskiej relacji.

forum/viewtopic.php?t=34724
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.12.2011 12:12

Nie wyobrażam sobie tej powodzi - wychodzę na zwiedzanie miasta, wracam i 8O ...makabra.

Ciekawe czy obsługa ostrzegała przed zagrożeniem - coś Wam mówili?
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 19.12.2011 12:56

Jacek S napisał(a):Nie wyobrażam sobie tej powodzi - wychodzę na zwiedzanie miasta, wracam i 8O ...makabra.

Ciekawe czy obsługa ostrzegała przed zagrożeniem - coś Wam mówili?

W piątek wieczorem przyjechała policja. Rozmawiali dość długo z właścicielami campingu i na tej podstawie doszliśmy do wniosku, że lepiej się zwijać. Pani z obsługi jednak do końca twierdziła, że fala kulminacyjna ma przejść dopiero w poniedziałek.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.12.2011 13:02

W Hajduszoboszlo byłam z rodzicami w dzieciństwie. Fajnie było sobie przypomnieć miasteczko, patrząc na Twoje zdjęcia :)

Niestety nie mam nic więcej do wrzucenia w temacie Węgier niż to, co już podlinkowałam - fragmenty relacji, w sumie 6 pobytów po drodze z Cro i nie tylko :)

Czekam na więcej :papa:
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 19.12.2011 20:34

Aglaia napisał(a):Chętnie sobie o Węgrach poczytam - chociaż dla mnie to mimo wszystko opcja na "po drodze" (ale raczej nie do Cro :lol: ) albo ewentualnie na przedłużony weekend.

Nie podzielam co prawda entuzjazmu co do węgierskiej kuchni (moje wątpliwe przygody opisałam w relacji rumuńskiej) ani cen (ale tu może wyszło moje rozbestwienie dość tanią Rumunią) ale tokajem albo Bikaverem nie pogardzę i uważam, że Węgry mają fajny klimacik.

Trochę o Węgrach (Tokaj + Eger) w mojej rumuńskiej relacji.

forum/viewtopic.php?t=34724

Witam i chętnie poczytam o pysznym Tokaju :wink: :D
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 19.12.2011 20:37

maslinka napisał(a):W Hajduszoboszlo byłam z rodzicami w dzieciństwie. Fajnie było sobie przypomnieć miasteczko, patrząc na Twoje zdjęcia :)

Niestety nie mam nic więcej do wrzucenia w temacie Węgier niż to, co już podlinkowałam - fragmenty relacji, w sumie 6 pobytów po drodze z Cro i nie tylko :)

Czekam na więcej :papa:

Będzie jeszcze relacja z kąpieliska, ale niestety dziś się nie wyrobię (późno wróciłemz pracy). :evil:
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 20.12.2011 17:58

Witam.

Jak napisałem wcześniej dziś trochę o kąpielisku.
W 2008 roku kąpielisko reklamowało się jako największe w Europie. Nie wiem ile w tym prawdy i czy dalej tak jest, ale muszę przyznać, że kompleks jest naprawdę spory.
Składa się z basenów z ciepłą i zimną wodą. Są też baseny z wodą leczniczą. Kolory wody także mogą przyprawić o zawrót głowy, od czarnej przez brązowy, zielenie, żółcie po niebieską. Na kąpielisku znajduje się też za dodatkową opłatą część ze zjeżdżalniami i innymi wodnymi atrakcjami. Opłata jest od godziny i potem można szaleć do woli na wszystkich urządzeniach.
Na zarośniętej wysepce, na którą można się dostać przez mostek znajdą też miejsce naturyści.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj budował się ośrodek sportowy z basenami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na napis w języku polskim :D

Obrazek

Ale to właśnie w Hajduszoboszlo trafiliśmy na obsługę w języku polskim i na kąpielisku i na kempingu :!:

Obrazek

swój basenik miały też żółwie

Obrazek

Obrazek

i jeszcze plan kąpieliska

Obrazek

Niestety gdzieś wcięło zdjęcia z części uzdrowiskowej, która jest czynna również w zimie,ale można sobie to pooglądać tutaj
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.12.2011 08:21

plessant napisał(a):Obrazek

Uwaga!

:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe