napisał(a) MateuszS » 28.04.2012 21:23
Rysio napisał(a):Nie, ten odcinek dla osobówek jest bezpłatny.
Dziękuje za informacje.
Wczoraj przetrenowałem drogę osobiście. I jest bazpłatny, ale oznakowanie jest kijowe i wprowadza w błąd i stresy (mieszkam w Gliwicach, mamy węzły autostradowe, jeżdże autostradami ale tam oznakowanie jest naprawdę kiepskie).
Więc jest tak.
Wjeżdżam od strony granicy Słoweńskiej na M70 i jest znak winieta dla samochodów +3,5tony.
Jadę więc spokojnie w stonę M7 Lentye.
Dojeżdżam do węzła w Lentye i jest znak: Lentye - zoll dla samochodów ciężarowych w prawo - prosto Budapest i HR - Matrica wymaga (napisany kierunek i obrazek winiety).
Zjechałem więc w prawo bo winiety nie miałem - na granicy dowiedziałem się że granica na zwykłej drodze (stara 7) tylko dla obywateli Węgier i Chorwacji.
Węgier skierował mnie spowrotem na węzeł autostradowy (nie spodziewałem się że mam wrócić na węzeł z którego zjechałem, więc pobłądziłem troche w Lentye). Wracając na węzeł też oznakowanie nie za bardzo - duża tablica na kierunek Lubljana, duża tablica na kierunek Budapest - matrica, a w środku mała tablica HR.
Ale rzeczywiście wjazd na M70 i dojazd do przejścia granicznego autostradowego jest bezpłaty (innego przejścia niż autostradowe tam nie ma dla nas)
Pozdrawiam
MS