Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry czy Austiria? 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Węgry czy Austria?

Węgry
75
100%

Liczba głosów : 75

paula019
Podróżnik
Węgry czy Austiria? 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) paula019 » 04.11.2009 10:57

Jak w temacie. Którą drogą jest wygodniej, taniej, szybciej?

Pytanie dotyczy oczywiście stanu obecnego, tj. 2009 lub jeśli ktoś ma info o nowo otwartych trasach na 2010.

Dzięki i podrawiam!
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 04.11.2009 11:17

No cóż ... temat rzeka.

Zależy oczywiście skąd i dokąd, czym i z kim, na jak długo i czy lubi się "prawdziwy" gulasz :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 11:36

z mojego miejsca (Lublin) tylko przez Węgry. w ubiegłym roku przez centrum Budapesztu a w tym roku obwodnicą...i nigdy więcej... :wink: W 2010 tnę przez centrum, szybciej i wygodniej .. a zawsze jadę w piątek. W Budapeszcie jesteśmy ok. godz 14, śmiało daję się przejechać bez większych korków a widoki...bezcenne.. pozdrav
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 04.11.2009 13:42

Ja wybieram Węgry. Zdecydowanie z Krakowa najlepiej i najszybciej. W tym roku jechałem ze znajomym z Jastrzębie Zdroju, przejazd w nocy do Makarskiej zajął nam 13 godzin bez szaleństw na drodze. Oczywiście mówię o autostradach, które są bardzo dobre i świetnie się jedzie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.11.2009 14:15

paula019 napisał(a):Jak w temacie.

Poprawiłabyś tę Austirie

paula019 napisał(a):Którą drogą jest wygodniej, taniej, szybciej?

Takie dziwne kryteria - wygodniej i szybciej autostradami.
Taniej - drogami bocznymi, ale czy to zawsze muszą być jedyne kryteria?
A gdzie doznania estetyczne, walory widokowe, kuchnia, nocleg?
W tym roku do przez Słowację i Austrię, a z przez Budapeszt.
W przyszłym chyba Węgry w obie strony, bo dwa dni w ich stolicy to stanowczo za mało,
a Balaton to widziałem tylko przez chwilę.
W następnym - może przez Włochy?
Fajnie byłoby znów odwiedzić Tarvisio.
A w drodze na Krk na przykład, to pasowałoby tak pojechać.

pzdr
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 04.11.2009 14:49

Dla mnie nie ma wyboru, jak się mieszka nad Bałtykiem to droga przez Austrię jest naturalnym kierunkiem. Oczywiście na urlopie wolno wszystko, można przez Węgry albo nawet Litwę w końcu to urlop! :D
Ostatnio edytowano 06.11.2009 07:33 przez termondar, łącznie edytowano 1 raz
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 04.11.2009 15:34

Koleżanka jest nowa i można jej wybaczyć bądź co bądź wg mnie głupiej ankiety.
Ostatnio edytowano 04.11.2009 17:02 przez bzyq74, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2009 16:42

termondar napisał(a):Dla mnie nie ma wyboru, jak się mieszka nad Bałtykiem to droga przez Austrie jest naturalnym kierunkiem. Oczywiście na urlopie wolno wszystko, można przez Węgry albo nawet Litwę w końcu to urlop! :D

Mieszkam nad Bałtykiem i naturalnym kierunkiem są dla mnie Węgry :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 04.11.2009 19:59

Ja z Krakowa jechałam do Chorwacji zawsze przez Węgry (2 x autokarem i 2 x autem).
Pozdrówki!
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 04.11.2009 20:09

JacYamaha napisał(a):
termondar napisał(a):Dla mnie nie ma wyboru, jak się mieszka nad Bałtykiem to droga przez Austrie jest naturalnym kierunkiem. Oczywiście na urlopie wolno wszystko, można przez Węgry albo nawet Litwę w końcu to urlop! :D

To zależy, z której strony wybrzeża. Dla mnie naturalnym kierunkiem jest Austria! A może ty wcale nie mieszkasz nad Bałtykiem, tylko nad zatoka Gdańską :smo:
rafa
Autostopowicz
Zależy skąd się jedzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafa » 04.11.2009 20:36

Jadąc z pólnocnej lub zachodniej Polski nie ma sensu odbijać na Węgry, bo to czysta strata czasu i pieniędzy. Jadąc ze wschodniej lub południowej Polski lepiej przez Węgry bo jest bliżej i taniej, a czasowo wychodzi na to samo. Więc po co przepłacać? Jechałem jedną i drugą trasą i powiem że z Krakowa najlepiej przez Węgry. Słowacja znacznie spowalnia, ale na Węgrzech jest fajna autostrada a przy niej wypasione parkingi, na których można coś zjeść i napić się kawy bez zawału serca na widok rachunku. No i nie płaci się złodziejskiej winiety na słowenii, nie mówię z chytrości tylko nie lubię jak ktoś mnie wykorzystuje. Jadąc z Warszawy dużo szybciej będzie przez Cieszyn, a więc Czechy i Austrię. Wariant Słowacja - Austria uważam za niewypał, wszystko jedno skąd się jedzie.
Pozdrawiam serdecznie
Rafa
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.11.2009 22:10

Jak to mówią u nas, są dwie szkoły. Falenicka i otwocka. Wiadomo, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie gnał ze Zgorzelca przez Węgry i z Rzeszowa przez Niemcy i Austrię. No ale zawsze się znajdzie ktoś, kto obali moją tezę. :oczko_usmiech:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.11.2009 23:34

Zdecydowanie popieram Weldona. Jeżeli ma się w miarę wystarczający budżet i czas, to wakacje powinny zaczynac się z chwilą startu. Jest tyle pięknych miejsc po drodze, że mozna trochę tego "liznąć", a nie gnać na złamanie karku i wstawiać w tyłek sobie i rodzinie. Naprawdę warto wybierać rózne trasy dojazdu i powrotu (walory poznawcze !!!). Niestety, jeżeli ma się ograniczony budżet lub czas, to wybiera się trasę najtańszą, najkrótszą lub najszybszą. I tu na wybór trasy wpływa południkowe położenie miejsca zamieszkania, które determinuje oś dojazdu. Polska zachodnia gna przez CZ i A (niekiedy z wykorzystaniem autostrad niemieckich - np. Szczecin i inne przygraniczne). Środek PL, to trasa CZ, lub SK i dalej A, SLO lub H. Wariant bezpłatny H jest oczywiscie korzystniejszy finansowo w stosunku do alternatywy A, SLO (płatne, lub częściowo płatne), ale wg mnie mało komfortowy (osobiscie go nie lubię, ale to kwestia gustu). Z kolei wschód PL, zdecydowanie przez SK, H. z wjazdem do HR na kierunku Varażdin. Ot i cała filozofia. Oczywiście, to jest schemat ogólny, bo w tym są i szczegółowe kombinacje np. wykorzystanie BiH do dolotu pod Dubrownik, kombinacje, jak ominąć płatną SLO, itp. Dla tych, co niestety mają ograniczony budżet lub przesadnych centusiów rada - uwaga. Na autostrady w CZ lu SK lepiej kupić winietę miesięczną. Zarobek nikły, ale jest. Chyba że chce się obrócić SK w 10, lub w CZ w 7 dni, to wtedy te winiety (na 10, lub 7 dni). W A lepiej kupić winiety dwa razy po 10 dni. To jest finansowo lepsze niz kolejna winieta dwumiesięczna. SLO lekko wymiękła. Od 1.07.br wprowadzili 7-dniowa winietę 15 euro. Można tak, chcąc szybciej dojechać lub wrócić, albo obrócić w tydzień. W przeciwnym razie pozostaje opłata 30 euro (miesięczna), lub kombinacje po niepłatnych. Ale to oddzielny temat. Reasumując: kombinacje środkowej PL z kierunkami CZ, czy SK w sensie finansowym nie dają porażających różnic (różnica ok. 10-12 zł na korzyść SK). Do przemyślenia pozostaje jak i czy w ogóle pokonywać A (1 lub 2 x 7,70 euro i SLO (15, lub 30 euro lub w sumie dość prosty gratis - czasowo niezbyt większy) z alternatywą H (gratis). Kierunek z wschodniej PL, to tylko SK, H. Pardon, ale to wszystko zagmatwałem, hahaha. Aleee, najważniejsze..., nie dać się zwariować !!! w tych kalkulacjach, kombinacjach, które suma sumarum nic zasadniczego nie wnoszą. Czy tak, czy siak, do miejsca docelowego dojedzie się mniej wiecej w tym samym czasie. Dlatego też, polecam luz w podróży.
PS. Rozważania o finansowym aspekcie sprawy wg danych z 2009 r. A co będzie w 2010 r ???? :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2009 07:50

termondar napisał(a):
JacYamaha napisał(a):

To zależy, z której strony wybrzeża. Dla mnie naturalnym kierunkiem jest Austria! A może ty wcale nie mieszkasz nad Bałtykiem, tylko nad zatoka Gdańską :smo:

Kurcze, wydało się... :wink: :lol:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 05.11.2009 09:15

JacYamaha napisał(a):
termondar napisał(a):
JacYamaha napisał(a):

Kurcze, wydało się... :wink: :lol:

Coś tak czułem! :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone