Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry czy Austiria? 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Węgry czy Austria?

Węgry
75
100%

Liczba głosów : 75

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.11.2009 10:15

skywalker_01 napisał(a):Podejmowałem już ten temat "Dojazd do Cro od strony Triestu"

A mógłbym prosić o linka?
W wyszukiwarce wyskakuje 221 stron do przejrzenia, więc tak miałbym szybciej,
a byłbym zainteresowany.

pzdr
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 07.11.2009 10:36

weldon napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):Podejmowałem już ten temat "Dojazd do Cro od strony Triestu"

A mógłbym prosić o linka?
W wyszukiwarce wyskakuje 221 stron do przejrzenia, więc tak miałbym szybciej,
a byłbym zainteresowany.

pzdr

A bardzo proszę: tutaj jest link.

Pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.11.2009 14:46

Tak, tak, popieram ww kolegów Fatamorganę i Skywalker'a_01. Ciągle, też lansuję taki swobodny styl poróżowania. Pierwszy warunek - przede wszystkim musi być osobista, a najwazniejsze, wspólna,wsród wszystkich uczestników eskapady CHĘĆ DO POZNAWANIA. Drugi warunek (szczególnie dla początkujących w podróżach) - przełamanie barier mentalnych (typu: za daleko, niemożliwe, nie znam na tyle języka, a co się stanie, gdy ...). Kochani. nie obawiać się ! Europa zmalała, granice otwarte, ceny wyrównane - NAPRZÓD. Jak warunki spełnione, to kształtuje się wtedy trasę w stosunku do mozliwości czasowych, zainteresowań oraz budżetu. Jakie to proste !!! Każdy jednak powinien robić to co uważa za najlepsze dla siebie. Ale też proponuję rozwijać się i zdobywać "kolejne szczyty".
PS. Czy ktoś dojezdżał do HR z odwiedzeniem Toskanii, któą chciał zabaczyć, potem przez I, prom w Bari, wysiadka w Durres (Albania), potem odwiedziny Montenegro i ostatecznie kwaterka pod Dubrownikiem. Są i takie manewry dojazdu do CRO.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.11.2009 15:56

skywalker_01 napisał(a):A bardzo proszę:

Dzięki.
Rozpatrywałem podobną trasę, ale wcześniej myślałem bardziej o Wenecji.
Planowałem zatrzymać się nad Nuesiedler See, przez Alpy dotrzeć do Włoch i potem promem do Chorwacji,
ale wariant przez Triest byłby chyba równie sensowny.
Jeżeli nie bardziej, bo prom to, zdaje się dopiero z Ancony.

pzdr
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.11.2009 16:36

Przepraszam, że się wtrącę. Jak nie trzeba, to umykać od przepraw promowych z I do HR. To jest jednak droga sprawa. Zresztą z północnych Włoch mozliwości promowe są raczej ograniczone (patrz: promy.pl ). A drogami, to tylko w dni powszednie i w środku tygodnia (umkniesz korkom). Pozdr.
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 16.02.2010 14:34

I tu z moim przedmowca sie nie zgadzam bo... bo przecwiczylem to na wlasnej skorze, a mianowicie wyjechalem w piatek o godz. 14.00 (mialo byc o 12.00 - te kobiety :) ) i jechalem sobie przez Czechy, Slowacje, Wegry, Slowenie no i Chorwacje :D. Jedyny korek jakiego doswiadczylismy byl niestety spowodowany wypadkiem, ale objazd byl takze ewentualna strata wyniosla 15 min. Nadmienie, ze jechalem w sezonie. Drugi raz jakbym mial jechac tez wybiore piatek i wyjazd najpozniej o godz. 14.00.

Jechalem oczywiscie przepisowo - trasa byla najezona radarami i policja !!!
Ostatnio edytowano 17.02.2010 10:13 przez m.kulczycki, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 16.02.2010 17:36

Dawno, dawno temu (2002 r.) jechałem do CRO z piatku na sobotę. No i ... w Wiedniu stałem ok. 4 godziny w korku (Austriacy rozpoczynali weekend). A nastepnego dnia (sobota), już w CRO to był horror. Tym bardziej, że wtedy nie było jeszcze autostrady do Splitu, a głowna nitka na południe szła przez Plitwice i Knin. Od tego czasu do CRO jezdżę w środku tygodnia. To są luksusowe przeloty. A patrząc w horwackiej TV na infa z wakacyjnej zmiany gości (newsy z autostrad sobota-niedziela), to z reguły pokazują niekończące sie korki na głownych arteriach do Rijeki i Splitu. Ale to sa tylko moje spostrzeżenia. Nie wiem, może nie ma w tym reguły :wink: Pozdrawiam.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 18.02.2010 11:53

A ja w tamtym roku byłem pierwszy raz w Chorwacji i jechałem autostradami z Dąbrowy Górniczej -Źilina-Bratysława-Wiedeń-objazd Słowenii- i potem aż do Igrane.
Wyjazd w sobotę godz. 18 - przyjazd 9 rano - bez żadnego korka (koniec czerwca).
Do domku wyjazd coś koło 9 w piątek - zwiedzanie Plitvic - i na drugi dzień rano 7 w domku - bez korków (coś koło 10 lipca) - ale tu już w piątek pod wieczór (coś koło 19-20) na granicy była długa kolejka.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2010 13:06

Jasne. Bywa różnie. W informatorach (broszurkach) o CRO, których tam pełno i które Chorwaci rozdają m.in. na granicy, jako gratisy na dzień dobry w CRO są takie tabele o natężeniu ruchu w poszczególnych miesiącach i dniach tygodnia. To są rzetelne informacje i mimo wszystko radzę je brać pod uwagę. dziasiaj tak, jutro siak :wink: Pozdr.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Węgry czy Austiria? 2010 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone