Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry czy Austiria? 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Węgry czy Austria?

Węgry
75
100%

Liczba głosów : 75

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.11.2009 09:24

W obie strony przez Cieszyn

Do z pierwszym noclegiem w Plitvickich przez Wegry

Z wyjezdzawszy z Istrii przez Austrie

Na tak postawione pytania jak w ankiecie niestety nie idzie odpowiedziec ...
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 05.11.2009 09:33

po co wogóle ta ankieta.....a może dla statystyki :?:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 05.11.2009 12:10

Wniosek o dodanie jeszcze jednej opcji w ankiecie. "Jest mi to obojętne"

Ta ankieta miała by sens gdyby brani byli pod uwagę forumowicze mieszkający na osi trasy 3miasto, Łódź, Katowice. Dla nich to jest prawdziwy dylemat jaką trasę wybrać. W lewo ? w prawo? Dla mnie jest to obojętne. Ważna jest dobra zabawa i przyjemność z podróży. Dlatego nie brałem udziału w ankiecie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2009 12:12

skywalker_01 napisał(a):Ta ankieta miała by sens gdyby brani byli pod uwagę forumowicze mieszkający na osi trasy 3miasto, Łódź, Katowice. Dla nich to jest prawdziwy dylemat jaką trasę wybrać...

Święte słowa.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.11.2009 12:30

skywalker_01 napisał(a):Ta ankieta miała by sens gdyby brani byli pod uwagę forumowicze mieszkający na osi trasy 3miasto, Łódź, Katowice. Dla nich to jest prawdziwy dylemat jaką trasę wybrać

Nie tylko oni mają taki kłopot :lol: Ci ze wschodu też :wink:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 05.11.2009 12:43

jorgus111 napisał(a):
Nie tylko oni mają taki kłopot :lol: Ci ze wschodu też :wink:

Tak, tak.... niezły ubaw jak się czyta takie posty. Trzeba mieć "anielską" cierpliwość.... :devil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2009 16:59

Myślę że to prowokacja polityczna CBA, CBŚ lub ABW :!:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.11.2009 18:30

Ankieta, ankietą. Faktycznie, prymitywna i nie wiadomo jakie kryteria jej przyświecają. Ale ..., zauważcie, że problem dojazdu jest jednym z kluczowych tematów o CRO. Dla nas (zakładam), starych wyjadaczy jest to nic. Ale dla tzw nowicjuszy w wyjazdach, sam dojazd jest wydarzeniem. Nie dziwmy się więc, że pytają się o rzeczy dla nas proste i oczywiste, a niekiedy śmieszne. Pomagajmy im. Niech czerpią całą frajdę z wyjazdów do CRO. Ot, apel. Specjalne pozdrowienia dla początkujących.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2009 20:20

paula019 napisał(a):Którą drogą jest wygodniej, taniej, szybciej?

I o to chodzi :D Tak na skuśkę, byle jak, byle tanio, szusem przez Europę to to jest opisane w kilkuset postach.

A ważne przecież że:
AdamSz napisał(a):... sam dojazd jest wydarzeniem. (...) Niech czerpią całą frajdę z wyjazdów do CRO.

I tu warto by było pomóc poczatkującym.

PS Tak w zasadzie - mnie też - bo strasznie mi brak takich informacji na forum.
W drodze rewanżu mogę opisać, jak znajomi "tanio i omijając autostrady",
przejeżdżając granicę węgiersko-chorwacką, zahaczając o autostrady w Słowenii pokonali
w dwadzieścia sześć godzin drogę pomiędzy Sucurajem a Bielsko-Białą.
Oczywiście w zakresie, który mi się udało od nich wyciągnąć :wink:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 06.11.2009 07:36

Wyjazd na urlop to wydarzenie, i jak zamykam drzwi w samochodzie przed domem jestem na urlopie! Planując trasę oczywiście zwracam uwagę da odległość, jaka jakość dróg, ceny paliw, i inne nazwijmy je techniczne sprawy. Ale przede wszystkim studiuje przewodniki i jeżeli po drodze jest jakaś ciekawa miejscowość lub coś ciekawego do odwiedzenia to żeby potem nie żałować jedziemy tam, bo nigdy przecież nie wiadomo czy okazja się powtórzy.
Nie raz nadrabiałem po 100 i więcej km, i zawsze było warto. Przyłączam się do tych, co uważają, że ta ankieta jest głupia.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 06.11.2009 08:10

termondar napisał(a): Przyłączam się do tych, co uważają, że ta ankieta jest głupia.

Może nie tyle głupia, co nie...rozwinięta.

:mrgreen:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 06.11.2009 08:55

skywalker_01 napisał(a):
termondar napisał(a): Przyłączam się do tych, co uważają, że ta ankieta jest głupia.

Może nie tyle głupia, co nie...rozwinięta.

:mrgreen:

Właśnie, to miałem na myśli :idea:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 06.11.2009 12:14

Jeździłem przez Austrię i przez Węgry, każda droga ma plusy i minusy. W tym roku z nawigacją przez Budapeszt przejechałem bardzo szybko, ale którędy będę jechał następnym razem jeszcze nie wiem.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.11.2009 22:05

Najprościej mówiąc, to dzisiaj - w dobie internetu i uginających się półek w księgarniach (od ilości przewodników turystycznych)- wypadałoby umieć samemu zaplanować coś tak nieskomplikowanego jak zwykła wakacyjna podróż do cywilizowanego i słowiańskiego kraju jakim jest Chorwacja...
To przecież nie wyprawa do półdzikiej Azji, ale zwykła jazda dobrze oznakowanymi i wygodnymi drogami/autostradami. Do tego nawet GPS niepotrzebny.

Bez większego sensu jest sugerowanie komuś tego, co sam bez problemu może przeczytać w dowolnym przewodniku, a ponieważ tematem nie jest gdzie i jak spędzić urlop, ale gdzie przejechać "po drodze", więc i tak nie ma czasu na szczegółowe zwiedzanie, zaliczanie muzeów itp rzeczy.

Moim zdaniem problemem nie jest to, co zwiedzać po drodze, ale to że ludzie nie potrafią sobie z takimi łatwymi i dostępnymi sprawami radzić sami.
Prawda jest taka, że do tego wcale nie trzeba być podróżnikiem ani językoznawcą. Przecież wszystkie miasta, rzeki, drogi, zamki itd. są od lat cały czas w tych samych miejscach. W dodatku są od dawna na mapach, atlasach.
Jeżeli z samej obserwacji zwykłego atlasu Europy można wywnioskować co po drodze jest i ile ma gwiazdek (stopień atrakcyjności), to najlepiej się samemu zastanowić co z tego będzie nas interesowało, zamiast liczyć na czyjeś upodobania, które mogą być całkiem różne.
Poza tym, teraz zwiedzanie Europy i przeróżnych atrakcji stało się łatwiejsze niż kiedykolwiek. Więcej dróg, parkingów, sklepów, bankomatów, oznakowań, ksiązek, mnóstwo darmowych mapek, ulotek, folderów itp. Kiedyś do celu trzeba było zasuwać kawał na nogach a dzisiaj wygodnie podjeżdża się na parking pod daną atrakcję, mając do dyspozycji infrastrukturę turystyczną.
W czym więc problem??? :roll:
Wybór drogi i postojów po drodze zależy od tego, co nas interesuje, co lubimy a czego nie lubimy itd. i ile mamy czasu.
A czy warto lub nie warto zobaczyć to a tamto?
To się wie najlepiej dopiero wtedy, jak się samemu na własne oczy ujrzy i przeżyje.
Wiele razy słyszałem że coś tam gdzieś jest "przereklamowane", tymczasem okazywało się potem, że tacy "podobno turyści" nie zadali sobie nawet trudu żeby porządnie coś zobaczyć, ale podjechali, spojrzeli i już doszli do wniosku, że to jest dla nich "nic takiego". Dla innych może to być coś całkiem niezwykłego. :wink:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 07.11.2009 08:20

Fatamorgana napisał(a):Wiele razy słyszałem że coś tam gdzieś jest "przereklamowane", tymczasem okazywało się potem, że tacy "podobno turyści" nie zadali sobie nawet trudu żeby porządnie coś zobaczyć, ale podjechali, spojrzeli i już doszli do wniosku, że to jest dla nich "nic takiego". Dla innych może to być coś całkiem niezwykłego. :wink:

Święte słowa.
Polecam wyskok do "przereklamowanej" Przepięknej Wenecji. Podejmowałem już ten temat "Dojazd do Cro od strony Triestu" lecz nie było żadnego zainteresowania. Może teraz w okresie planowania przyszłorocznych wakacji ten temat rozgorzeje na forum.

Kochani forumowicze. Zaplanujcie wyjazd tak, aby wyjechać 1 dzień wcześniej. Jadąc przez Austrię, nie skręcajcie na Maribor tylko prosto przed siebie. Podziwiajcie Alpy i Dolomity zobaczcie piękne Udine (przy okazji zakupcie dobre wina w cenie ok 2 ojro) i zajrzyjcie do Wenecji.
Kilka godzin spędzonych w tym mieście przyniesie wam wiele radości, a następnego dnia ze spokojem będziecie mogli wylegiwać się na słonecznych plażach Chorwacji. :hut: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Węgry czy Austiria? 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone