Penelopa napisał(a):... ktoś już tam był? ....
Ja byłem
2 lata pod rząd po ok. 2 tygodnie.
Musiałem być gdzieś w miare blisko RP i wybór padł na Balaton.
Penelopa napisał(a):.... co polecacie a czego nie.......
trudne pytanie do odpowiedzi nie znając Ciebie, Twoich preferencji co do wypoczynku itp.
Penelopa napisał(a):...jedzenie,pogoda,woda jaka jest...,opłaty promu,jak drogie jest zycie,co warto zwiedzić itp.
1) z jedzeniem nie ma problemów. Knajp, knajpeczek, barów - do wyboru, do koloru i na każda kieszeń. Jedzenie bardzo dobre, choć też zależy co kto lubi.
Ceny w knajpach mniej więcej jak u nas
2) jaka pogoda to raczej temat dla wróżki
Klimat nam zwariował i dziś nie ma już takiej 100 % pewności jak kiedyś. Ale, póki co pogoda raczej pewniejsza jak u nas.
3) pytasz jaka woda ? Balaton to płytkie bajoro o piaszczystym dnie więc widok wody bywa lekko mulasty. Dla mnie jedynym plusem Balatonu była jego głębokość. Byłem tam z malutkimi dzieciakami, więc nie miałem obaw, że nagle się dno "urwie". Tam możesz iść, iść, iść i woda nawet 300 metrów od brzegu będzie po kolana
4) jedyny prom łaczący południowy brzeg z północnym to trasa: Szantod k. Zamardi - półwysep Tihany. Cen nie pamietam, ale skoro nie pamietam to musiały być to jakieś nieistotne grosze.
5) czy zycie nad Balatonem jest drogie czy nie to też trudno odpowiedzieć na to pytanie - kwestia na ile ktoś sobie może pozwolić.
Ale generalnie uważam, że jak ktoś szuka okazyjnego cenowo miejsca to Balaton niech odpuści.
Największą robotę robią ceny noclegów - generalnie od 10 euro/osoba/dzień. Dodatkowo jak jest duzo Niemców i Austriaków to ceny noclegów jakoś tak dziwnie idą w górę
6) co zwiedzać ? Moim zdaniem poza półwyspem Tihany nic tam nie ma ciekawego. Masa miasteczek z których jedno nie różni sie od drugiego. Najbliższe atrakcyjnie miejsce to (moim zdaniem) Budapest.
Sam Balaton oceniam generalnie jako jedną wielką nudę. Jakby nie to, że byłem tam z maluchami, które nie były ze względu na wiek zainteresowane zwiedzaniem czegokolwiek to byłbym wkurzony, że wybrałem to miejsce jako baze wakacyjną
Dla przykładu namiary na noclegi i ich ceny itp.
www.zamardi.hu
www.siofok.hu
Pozdrav