Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Węgry : 86 czy lepiej autostrada ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 10.05.2010 21:59

Tak jak w temacie ... wiem, że ten temat był juz nie jednokrotnie wałkowany w różnych postach , ale nie kazdy ma czas przeszukiwać forum z kilku lat .

Pozdrawaima
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 10.05.2010 22:07

t.kurzy napisał(a):Tak jak w temacie ... wiem, że ten temat był juz nie jednokrotnie wałkowany w różnych postach , ale nie kazdy ma czas przeszukiwać forum z kilku lat .

Pozdrawaima

Po raz n-ty... Ludzie, jedziecie na wczasy za parę tysiaków, a nie stać Was na autostadę za dwie dychy ? Dla samego bezpieczeństwa własnego i własnej rodziny chyba warto. Gdyby Ci ktos przed wyjazdem zaproponował że na 100% nie będziesz miał "czołówki", dojedziesz szybciej i wygodniej, ale będziesz musiał zapłacić 20 złotych miałbyś dylemat ??? Ja nie.
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 10.05.2010 22:43

Mnie nie chodzi o to , że wygodniej , że trzeba płacić , ale czy szybciej ... jak przyglądam się "temu łuku" to ciężko się zastanawiam . Fakt faktem nie jechałem nigdy cały czas autostradą przez Węgry , aż do granic Chorwacji - ale czytając forum zacząłem się zastanawiać nad tą drogą .
Fakt jest jeden nie zaprzeczany - to jest autostrada - a 86 zwykłą drogą krajową który prawie każdy kierowca TIR-a wybiera ją jako tańszy skrót do Włoch.
Chcę poznać opinie ludzi którzy jechali ta i tą drogą ? - nie obchodzi mnie opinia teoretyków , lecz ludzi którzy przebyli tę trasę jadąc na swoje wakacje , bądź wracając z nich ....
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 10.05.2010 22:58

Ja jechałem w piątek 2 tygodnie temu i bardzo mi się podobało. Spokojna droga, można cały czas jechać w okolicach 90-100km/h, trzeba tylko uważać na zwierzęta i być świadomym że czają się po krzakach :) W ciągu dnia z drogi są fajne widoki, w nocy z kolei nie ma ruchu. Oprócz odcinka za Rajką w stronę Słowacji droga jest o niezłej nawierzchni - na pewno o znacznie lepszej niż kawałki trasy katowickiej. Ja sobie dodatkowo skracałem białymi drogami :) a co do przyczyn takiej jazdy - całą SK przejechałem z tempomatem zapiętym na 150 km/h i taka jazda w piękną jasną noc wśród pól rzepaku jest bardzo przyjemna. Ja pół jechałem w nocy, pół w dzień i byłem b.zadowolony. Wracałem autostradą, ale jechałem przez Osijek. W zeszłym roku, wykupiłem winietkę i też w nocy ściąłem "róg" z Budapesztem. Na Węgrzech autostrady nie są bez ograniczeń i wydaje mi się że 86 wychodzi ciut szybciej i trochę lepiej jeżeli chodzi o samopoczucie kierowcy, potem znów mamy autostradę w HR.
Pozdrawiam
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 10.05.2010 23:04

piter mozesz napisac do mnie na mejla swoja propozycje trasy przez slowacje-wegry

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

jeszcze bede mial pare pytanek odnoscie trasy ;) z gory dzieki za mejla;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 04:52

t.kurzy napisał(a): - a 86 zwykłą drogą krajową który prawie każdy kierowca TIR-a wybiera ją jako tańszy skrót do Włoch.
.

Ciężarówki poruszając się 86-stką muszą mieć identyczną winetę jak na austostradach.
Czyli nie tu tkwi przyczyna.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.05.2010 05:09

t.kurzy napisał(a):Tak jak w temacie ... wiem, że ten temat był juz nie jednokrotnie wałkowany w różnych postach , ale nie kazdy ma czas przeszukiwać forum z kilku lat .

Pozdrawaima

Ilu userow tyle opinii...napisz jeszcze skad startujesz,to ulatwi,pomoze doradzic Ci trase...forum/viewtopic.php?t=26648...w tym watku rozmyslalem o roznych trasach,mozesz cos sobie wybrac...
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 11.05.2010 06:32

t.kurzy napisał(a):Mnie nie chodzi o to , że wygodniej , że trzeba płacić , ale czy szybciej ... jak przyglądam się "temu łuku" to ciężko się zastanawiam . Fakt faktem nie jechałem nigdy cały czas autostradą przez Węgry , aż do granic Chorwacji - ale czytając forum zacząłem się zastanawiać nad tą drogą .
Fakt jest jeden nie zaprzeczany - to jest autostrada - a 86 zwykłą drogą krajową który prawie każdy kierowca TIR-a wybiera ją jako tańszy skrót do Włoch.
Chcę poznać opinie ludzi którzy jechali ta i tą drogą ? - nie obchodzi mnie opinia teoretyków , lecz ludzi którzy przebyli tę trasę jadąc na swoje wakacje , bądź wracając z nich ....

Ja jechałem autostradą prez calutkie Węgry. Szybko, ekspresowo, bezpiecznie, spokojnie, warto. Nie ma co kombinować. Takie jest moje zdanie. Jeśli tylko jest możliwość jazdy autostradą- zawsze wybieram ten wariant, choćby tylko ze względu bezpieczeństwa.
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 11.05.2010 07:14

Pepe12345 napisał(a):Ja jechałem autostradą prez calutkie Węgry. Szybko, ekspresowo, bezpiecznie, spokojnie, warto. Nie ma co kombinować. Takie jest moje zdanie. Jeśli tylko jest możliwość jazdy autostradą- zawsze wybieram ten wariant, choćby tylko ze względu bezpieczeństwa.

Raczej nie jest szybciej skoro dokładasz 150 km (jadąc od Bratysławy)chyba że zasuwasz 180km/h wtedy wyjdzie na to samo ale już nie jest zbyt bezpiecznie.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 11.05.2010 07:49

Ja również wybrałem autostradę - szybko i bezpiecznie.
Choć przez ten czas można poczuć przyjemność jazdy po dobrej drodze :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 07:50

Kilkanaście godzin po autostradach -słowackiej,węgierskiej a potem chorwackiej też niesie śmiertelne niebezpieczeństwo-można umrzeć z nudów ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 07:58

Jechałem słynną 86-tką i już nikt mnie na to powtórnie nie namówi (powody ogólnie znane) . Jak miałbym jechać przez Węgry to autostradą.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 11.05.2010 13:45

piotr68 napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Ja jechałem autostradą prez calutkie Węgry. Szybko, ekspresowo, bezpiecznie, spokojnie, warto. Nie ma co kombinować. Takie jest moje zdanie. Jeśli tylko jest możliwość jazdy autostradą- zawsze wybieram ten wariant, choćby tylko ze względu bezpieczeństwa.

Raczej nie jest szybciej skoro dokładasz 150 km (jadąc od Bratysławy)chyba że zasuwasz 180km/h wtedy wyjdzie na to samo ale już nie jest zbyt bezpiecznie.

Tak, tylko ja przez prawie całą autostradę plus "te 150 km" będę pomykał 130-140 , a Ty na 86 o takiej prędkości sobie tylko będziesz mógł pomarzyć. Niby skrócisz sobie drogę o 150km, a i tak przyjedziesz ze 2 godziny za mną. Taka prawda. Wybierz autodtradę, nie pchaj się na 86. Bez sensu.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 11.05.2010 14:16

Nie uważam że jest to bez sensu. Autostrady są monotonne, co z tego że teoretycznie mogę jechać ze stałą prędkością nawet 220km/h jak na Węgrzech jest to nie wykonalne, ze względu na niechęć wylądowania w więzieniu i z obawy o własne życie. Moim zdaniem droga 86 jest całkiem ok, do tego w dzień są urokliwe widoki. Jeżeli oczywiście ktoś nie czuje się na siłach to niech lepiej jedzie autostradą, bo będzie bezpieczniej ale dla tych którzy lubią poznawać nowe miejsca 86 będzie ciekawym przejazdem.
Pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.05.2010 14:24

piter83pl napisał(a):Nie uważam że jest to bez sensu. Autostrady są monotonne, co z tego że teoretycznie mogę jechać ze stałą prędkością nawet 220km/h jak na Węgrzech jest to nie wykonalne, ze względu na niechęć wylądowania w więzieniu i z obawy o własne życie. Moim zdaniem droga 86 jest całkiem ok, do tego w dzień są urokliwe widoki. Jeżeli oczywiście ktoś nie czuje się na siłach to niech lepiej jedzie autostradą, bo będzie bezpieczniej ale dla tych którzy lubią poznawać nowe miejsca 86 będzie ciekawym przejazdem.
Pozdrawiam

Poznawac nowe miejsca za szyby samochodu....dobre...nie rozgladaj sie na boki,bo jestes kierowca i odpowiadasz za rodzine w samochodzie,a zagapic sie mozna i bec na pupe...jak chcesz poznawac nowe miejsca na 86,nie tylko przez okno samochodu,to przeznacz na jazde tydzien czasu...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone