Wczoraj na jednym z forów związanych z szyciem (handmade) zauważyłam pytanie: jak zorganizować 2 dni w Warszawie? Szybko kukam do swoich zdjęć i opisuję w kilku zdaniach nasz pobyt. I tak postanawiam opisać naszą wycieczkę i nasz spacer.
Przyszła pora, aby naszą latorośl zabrać do stolicy i pokazać jej miejsca związane z historią Polski. I nie tylko. Wyjazd był już planowany ze 2 razy (tak bardzo ogólnie), ale dopiero w zeszłym roku gadanie moje przybrało formę planowania i organizowania Uwielbiam organizowanie
Oczywiście w wielkim stopniu przyspieszenie to zasługa weldona i jego spaceru, który rozbudził chęć wyjazdu. Bo w ostatnich latach Wawa do dla mnie jedynie 2 dniowy służbowy wyjazd na seminaria branżowe i tyle.
Początkiem września plan układał się tak:
Wycieczka jest organizowana pod kontem syna - 10lat, co to w stolicy nie był jeszcze
Plan dla mnie wygląda tak (Pan M. jeszcze go nie zna ) więc ciiiiiii
Piątek:
start ok 5 z gór, więc myślę, że ok. 11 jesteśmy w Wawie i tu Kopernik i spacer po ogrodzie BUW lub Powiślu i może Złota Kaczka jak byłam mała to pamiętam, że wujek miał mi ją pokazać i nie widziałam jej w końcu
Udać się do jakiegoś lokum gdzie ma być nocleg (coś polecacie??? za jakąś normalną cenę, to ma być tylko nocleg).
I myślałam wieczorem Plac Zamkowy, taras widokowy (gdzie on dokładnie jest i ten tajemny tunel?, foldery o stolicy dopiero zaczynam przeglądać i szczegółowo relację weldona ), Bazyliszek (kojarzę, że był mały i muszę to skonfrontować z rzeczywistością) widok na Basen Narodowy (to dla syna piłkarza), Rynek z Syrenką, Barbakan, mury, Mały Powstaniec.
W sobotę:
Pałac Kultury, Ogród Saski, Grób Nieznanego Żołnierza, Krakowskie Przemieście z Pałacem Prezydenckim, serce Chopina i znowu Stare Miasto i może tajnym tunelem do fontann?
Tu coś warto dorzucić?
Niedziela
To Łazienki i powrót w góry
Ja myślałam jeszcze o Muzeum Powst.Warsz., ale syn nie bardzo chce, zobaczymy co wyjdzie... A ile czasu bym na to potrzebowała?
Chciałabym jeszcze pozostałe Syrenki w to wpleść, ale nie wiem jak
Jestem otwarta na wszelkie sugestie: obowiązkowe to Zamek z Kolumną, Mały Powstaniec, Kopernik, Łazienki, Pałac KiN
Kilka pytań na forum do podanego wyżej planu, dające do myślenia odpowiedzi, spostrzeżenia i sugestie. Drukuję wszystkie broszurki o trasach zwiedzania z tej strony http://www.warsawtour.pl/broszury i aż zazdroszczę warszawiakom ilości parków i terenów zieleni - do Kraków to wręcz pustynia.
Drukuję mapkę Starego Miasta na 2 kartkach A4 i zaznaczam najważniejsze Punty „must see”, top10 i te mniej ważne, ale może a nuż…. Pomaga mi to ułożyć spacer.
Kartka urlopowa podpisana, ale na poniedziałek na nie na piątek Trzeba plan przesunąć na sob-pon. Kontaktuję się w sprawie apartamentu przez tą stronę i wpłacam zaliczkę. Rezerwuję wejściówkę do Centrum Kopernik i mój plan znów się sypie, bo w poniedziałek nieczynne Wybieramy niedzielę. Może nie każdy warszawiak z dziećmi zmierza udać się tam, gdzie my
Wszystko ustalone. Czekamy na godzinę W – wyjazdu.