PORTUGALIA - jednak tam jest bardzo ładnie ...
7 maja 2017
CABO de SÃO VICENTE - Przylądek Ciepłych Gaci
Zanim dojedziemy na koniec Europy zatrzymujemy się na chwilkę ... wiatraczek był po drodze
A i krajobrazy sielskie bardzo ...
Domek taki mogłabym mieć
Albo taki ...
A teraz już na Cabo de Sao Vincente - dokładnie tu: 37°01'23.7"N 8°59'44.7"W
Przylądek św. Wincentego. Koniec Europy. Albo początek; zależy od punktu widzenia;) Cabo de Sao Vincente to najdalej wysunięty na południowy zachód skrawek Europy, położony kilka kilometrów od miasta Sagres, niedaleko twierdzy Fortaleza de Sagres. Miejsce bardzo popularne wśród turystów, autokary dojeżdżają tam jeden za drugim. Jest to też bardzo wietrzne miejsce, jadąc tam nawet w środku lata warto zabrać coś ciepłego do okrycia. Na cyplu stoi jedna z najdalej widocznych latarni morskich w Europie. Większy zasięg ma jedynie francuska latarnia Phare du Créac'h na wyspie Ouessant strzegąca wejścia do kanału La Manche.
Wśród żeglarzy miejsce to jest znane jako przylądek "ciepłych gaci", bo umownie przyjmują się, że w tym miejscu kończą się zimne wiatry i zaczynają ciepłe.
W Portugalii jest jeszcze jedno miejsce "najbardziej wysunięte": Cabo da Roca to najbardziej, tym razem na zachód wysunięty skrawek Europy. Jest położony ok. 20 kilometrów na zachód od Lizbony.
algarve.net.pl
Widoki - GENIALNE
Ani chłodu, ani wiatru nie stwierdzam, a wręcz przeciwnie - upał nieźle daje się we znaki
Moje ramionka i nie tylko, po wczorajszych szaleństwach, deczko mnie pieką - dziś już bez przyśpieszacza , co dwie godzinki smarujemy kremem z filtrem najbardziej narażone na działanie słońca części ciała
Krzesełka tam jakieś wielkie mają ...
No to Przylądek Ciepłych Gaci zaliczony, a Cabo da Roca jeszcze przed nami ... ale to już innym razem ...
Tym bardziej, że mąż nie protestuje, kiedy ja już planuję kolejną wizytę w Portugalii
Nabywam jeszcze kilka magnesików (łącznie kupiłam 16 , Zuzia stwierdza, że trzeba ograniczyć liczbę rodziny i przyjaciół ) ... i możemy ruszać dalej
Teraz kierujemy się do Fortaleza de Sagres ... ale po drodze ... Fortaleza de Belixe - stało tam kilka samochodów, więc zajrzeliśmy i my, mimo że nie miałam w planie
Wejście ukryte troszeczkę ...
Niestety dalej zamknięta brama ... a za nią ...
No nic, trudno ... oblukamy tylko "z wierzchu"
A teraz już do Fortaleza de Sagres ... ale to już w kolejnym odcinku