Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekendowe wędrówki myszy: RZYM

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mysza73
Weteran
Re: Weekendowe wędrówki myszy: PORTUGALIA

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 08:44

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):...ale w tajemnicy Wam powiem, że Potter też cichutko podczytuje :lool:

NIEPRAWDA, niesprawdzone pogłoski :evil: .

:smo:

ajdadi napisał(a):Bojkoty...prysznice... :wink:
Ja tam na relacji się skupię. :papa:
Niedługo powinno coś się pojawić :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 09:16

PORTUGALIA - jednak tam jest bardzo ładnie ... ;-)

4 maja 2017

No i nastał długo wyczekiwany przeze mnie dzień wyjazdu - 4 maja :mrgreen: .
Samolot mamy o 14.10 z Modlina.
Około godziny 12 zostawimy naszego Ssangyonga (padało, więc Jeep musiał zostać w domu :wink: ) na parkingu Alcatraz, płacimy 50 pln.
Na lotnisku ludziów jak mrówków 8O 8O 8O
Najpierw bramki bezpieczeństwa ...
Trzeba wyjąć płyny i elektronikę (mamy tego trochę :evil: )
Potem trzeba było to wszystko popakować do walizek :roll: ... nie cierpię tego etapu :evil:
Ale udało się, wszystko się zmieściło :roll:
Jakimś cudem udało nam się znaleźć trzy krzesełka obok siebie i to tuż przy naszej bramce :oczko_usmiech:
Mieliśmy chwilę więc idę z Zuzią do kibelka ... tam też kolejka :roll:

No ale w końcu wchodzimy do samolotu :oczko_usmiech:
Ja oczywiście zajmuję miejsce przy oknie :oczko_usmiech:
Choć widoków fajnych nie było ... :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu jest jakaś woda - chyba ocean :mrgreen:

Obrazek

A tu już nad Faro ... :)

Obrazek

Wychodzimy ... jest pochmurno, ale cieplutko :D
Busikiem jedziemy do wypożyczalni Centauro, po zarezerwowane wcześniej auto.
Cena za tydzień to 44 euro :oczko_usmiech: , wykupiliśmy dodatkowe ubezpieczenie "od wszystkiego", które podwoiło koszty.
Ale w Portugalii byliśmy pierwszy raz i nie wiedzieliśmy czego się spodziewać.
I tu muszę napisać, że byliśmy bardzo zaskoczeni kulturą jazdy tam - w porównaniu z Italią to duża odmiana 8O
Nikt się nie spieszył, nie było bezsensownego wyprzedzania.
Stając przy przejściu dla pieszych samochody natychmiast się zatrzymywały.
Normalnie szok :lol: :lol: :lol:
No dobra, wracamy do Centauro ...
Pan koniecznie chce nam wcisnąć swoje ubezpieczenie :evil: i patrzy na nas jak na wariatów, gdy konsekwentnie odmawiamy :oczko_usmiech:
W końcu daje nam samochód, choć jeszcze pyta czy nie chcemy większego (mieliśmy zarezerwowany najmniejszy możliwy :wink: ).
Kiedy i za to stanowczo dziękujemy daje nam kluczyki i prowadzi na parking.
Tym razem nic szczególnego nam się nie dostało :? , ot zwykły Opel Corsa ...W miarę nowy, bo z grudnia 2016 roku.
W Portugalii wszystkie samochody mają datę pierwszej rejestracji obok numeru rejestracyjnego - fajnie.
Oglądamy auto dokładnie, ale wielu uszkodzeń jeszcze nie zdążyło się dorobić :lol: .
Pakujemy nasze manatki, do bagażnika zmieściły się bez problemu wszystkie 3 walizeczki i jeszcze było trochę luzu.
To dużo lepiej w porównaniu z Fatem 500 czy Pandą :mrgreen:
Podłączamy naszą nawi i zapodajemy jej adres apartmana w Albufeirze :oczko_usmiech:
Mieszkamy na Rua Camilio Castelo Branco 20

Obrazek

Dojeżdżamy bez problemów, dzwonimy do właścicielki apartmana, która po kilku minutach się zjawia i wręcza nam klucze :oczko_usmiech:
Apartman taki jak miał być, uffff :oczko_usmiech:
Choć można by go było dokładniej posprzątać, bo blaty w kuchni się lepiły, o czym wspomniałam wystawiając opinię :wink: .
No ale reszta, czyli łazienka i sypialnia były bez zarzutów :oczko_usmiech:

Mieszkamy w typowym bloku mieszkalnym, choć 3/4 mieszkań a może i więcej, to apartmany wynajmowane turystom.
Mieszkamy pod numerem 121, o tu :oczko_usmiech:

Obrazek

W środku dużo miejsca, które oczywiście od razu zawaliliśmy naszymi manelami ... :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na terenie obiektu bardzo zadbane trawniczki i basenik (nie mieliśmy kiedy skorzystać :wink: )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Apartman rezerwowałam pod koniec stycznia na książkingu, za tydzień zapłaciłam 350 euro.
To jeszcze od razu napiszę, że za bilety na samolot zapłaciłam 1205pln (za wszystkich, w obie mańki :wink: )
Czyli wszystkie koszty stałe już znacie, wydaje mnie się, że całkiem niedroga wycieczka nam wyszła :oczko_usmiech:

W następnym odcinku będzie Praia do Castelo i Praia da Coelha ...
:devil: :papa:
Ostatnio edytowano 09.07.2018 14:22 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 16.05.2017 09:29

Przez przypadek wątek mnie się otworzył oczywiście ....
Jak można było nie skorzystać z takiego FAJNEGO basenu ?!?!?!?!

I kafelki w łazience krzywo położone ...

Ogólnie - NĘDZA, Panie !
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 10:42

Potter napisał(a):Przez przypadek wątek mnie się otworzył oczywiście ....
Jak można było nie skorzystać z takiego FAJNEGO basenu ?!?!?!?!

I kafelki w łazience krzywo położone ...

Ogólnie - NĘDZA, Panie !

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2017 10:43

Jeśli chodzi o zdjęcia to wiadomo, wieczorem, ale 44 eur za auto z pełnym ubezpieczeniem za 7 dni8O 8O Czy jeszcze drugie 44 eur?? I ile benzynka w Portug?? Jeśli takie są ceny to dziwię się, że mało osób samochód wypożycza woląc się tłuc ich pekaesami czy innymi busami...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 10:49

piekara114 napisał(a):Jeśli chodzi o zdjęcia to wiadomo, wieczorem, ale 44 eur za auto z pełnym ubezpieczeniem za 7 dni8O 8O Czy jeszcze drugie 44 eur?? I ile benzynka w Portug?? Jeśli takie są ceny to dziwię się, że mało osób samochód wypożycza woląc się tłuc ich pekaesami czy innymi busami...

Nieeee no kochana, aż tak miło to nie jest :wink: , za ubezpieczenie trzeba dopłacić 8 euro za dzień, czyli u nas 56 euro, czyli razem 100 euro, z karty zeszło 430 pln, bo wtedy jeszcze kurs euro był słaby, zresztą w bankach zawsze jest słaby :evil:
Benzyna +/- 1,5 euro/litr, diesel trochę tańszy, chyba 1,35 euro/litr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2017 10:56

Ale samo wypożyczenie ma fajną cenę (my na Cyprze nic nie dokupowaliśmy z ubezpieczenia).
Na reklamuj tą wypożyczalnię, aby namiar na wsze czasy pozostał....chyba, że potem coś nie tak poszło....
Blokowali coś na karcie?

Właśnie te bank i ich przeliczenia... jak zawsze chwaliłam pod tym względem PKO BP i przeliczenie z kun (zawsze wychodziło po 0,58) to we wrześniu wyszło nam 0,63 - nie było to miłego jak zalogowałam się na stronę banku... Teraz myślę, że chyba trzeba konto walutowe założyć... Tylko w naszym oddziale, to będę musiała najpierw sama wysztkiego się dowiedzieć, a potem panią poinstruować co i jak ma zrobić... :? :?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 11:01

piekara114 napisał(a):Ale samo wypożyczenie ma fajną cenę (my na Cyprze nic nie dokupowaliśmy z ubezpieczenia).
Na reklamuj tą wypożyczalnię, aby namiar na wsze czasy pozostał....chyba, że potem coś nie tak poszło....
Blokowali coś na karcie?

Wypożyczalnia zwie się Centauro, u nas wszystko było ok, więc raczej mogę polecić.
Blokowali na karcie 1050 euro, następnego dnia po powrocie blokada już był zdjęta.
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 16.05.2017 11:21

Ja już odliczam dni do wyjazdu do Portugalii (8 czerwca) więc z wielką ciekawością będę podglądać Twoją relację, jak zwykle fantastyczną:)
Ewa
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2017 11:53

mysza73 napisał(a):Blokowali na karcie 1050 euro, następnego dnia po powrocie blokada już był zdjęta.

8O 8O Duża blokada. Na cyprze max. zawołali 900 eur, to i tak uważam za przesadę i znalazłam taką co nie blokuje nic :mrgreen:
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 16.05.2017 11:59

czyli jednak są wypożyczalnie które nie muszą mieć zabezpieczeń? super, bo też myślimy żeby wynająć auto w PT.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2017 12:38

ewwwa napisał(a):czyli jednak są wypożyczalnie które nie muszą mieć zabezpieczeń? super, bo też myślimy żeby wynająć auto w PT.

Na Cyprze była i to polecana (nawet nr karty nie spisywała), inne blokowały od 150-900 eur. Warto szukać wśród miejscowych wypożyczalni (może mieliśmy fuksa, bo pierwszy raz wypożyczaliśmy auto)
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 16.05.2017 13:34

Jestem :D :D chętna na zwiedzanie Portugalii
Ten kierunek jeszcze mi obcy... ale zachęta jest :D :D
Ceny też atrakcyjne 8O (jakoś mi loty do Portugalii wychodziły znacznie drożej jak sprawdzałam...)

Mieszkanie fajne, basen nieużywany :( aż szkoda...
Pozdrawiam
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2017 13:58

ewwwa napisał(a):Ja już odliczam dni do wyjazdu do Portugalii (8 czerwca) więc z wielką ciekawością będę podglądać Twoją relację, jak zwykle fantastyczną:)
Ewa
A gdzie jedziesz?
A zresztą gdzie byś nie jechała i tak masz super :!:

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Blokowali na karcie 1050 euro, następnego dnia po powrocie blokada już był zdjęta.

8O 8O Duża blokada. Na cyprze max. zawołali 900 eur, to i tak uważam za przesadę i znalazłam taką co nie blokuje nic :mrgreen:
Dlatego wykupiliśmy to ubezpieczenie.

trinity napisał(a):Jestem :D :D chętna na zwiedzanie Portugalii
Ten kierunek jeszcze mi obcy... ale zachęta jest :D :D
Ceny też atrakcyjne 8O (jakoś mi loty do Portugalii wychodziły znacznie drożej jak sprawdzałam...)

Mieszkanie fajne, basen nieużywany :( aż szkoda...
Pozdrawiam
Zapraszam 8) ,

biorę się za te praie, więc może niedługo coś się pojawi :wink:
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 16.05.2017 14:01

Jedziemy do Albufeiry, pierwszy raz samolotem i pierwszy raz na zorganizowane wakacje:) Planujemy Lisbonę pociągiem, zobaczymy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe