Allora
WIELKANOCNE Tirreno-Adriatico
----------------------------BERGAMO-------------------------------
ciąg dalszy
Bazylika Santa Maria Maggiore - zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz przezentuje się PRZEPIĘKNIE
Tak się zachwycałam szczegółami ... że prawie zamknęli by nam drzwi przed nosem .
Tzn zamknęli nam drzwi, ale jak Zuzia (która wlazła tam sama ) powiedziałam mi, że tam jest przepięknie, zrobiłam ładną minkę do pana, który zamknął mi te drzwi przed nosem ... no i jednak nas jeszcze wpuścił
Najpierw z zewnątrz ...
Na wikipedii można wyczytać, że ... bazylika charakteryzuje się brakiem głównego wejścia i fasady, gdyż ta jest ślepa, ponieważ stanowiła jedną całość z dawnym pałacem biskupim. Wszystkie cztery istniejące wejścia są wejściami bocznymi. Na Piazza del Duomo wychodzi Portal Czerwonych Lwów z portykiem autorstwa Giovanniego da Campione. Na lewo od niej znajduje się wejście podrzędne. Między tymi wejściami wyryte są na murze dawne miary używane w Bergamo przez kupców i tkaczy: Capitium Comunis Pergami (2,63 m) i Brachium (53,1 cm). Na prawo od wejścia znajduje się Cappella Colleoni ze schodami okolonymi ogrodzeniem z kutego żelaza. Jeszcze bardziej na prawo, w głębi placu, oddzielone od bazyliki stoi baptysterium. Od południa na Piazza Rosate wychodzi Portal Białych Lwów, a na lewo od niej Portal Fontanny autorstwa Pietro Isabello.
Portal Czerwonych Lwów
Portal Białych Lwów
Wejdźmy w końcu do środka ...
Chyba już wystarczy ...
W następnym odcinku wejdziemy na wieżę ...
cdn