Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekendowe wędrówki myszy: RZYM

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
renatalato
Cromaniak
Re: Weekendowe wędrówki myszy: WIELKANOCNE Tireno-Adriatico

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.04.2016 11:39

Ale ile tam schodów jest 8O , masakra jakaś :oczko_usmiech: widoki cudne i palmy cudne :smo:
Kotek siwy u Allory :wink: to mocno wypasiony jest, śliczny :D i kaktusy też mnie się podobają :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.04.2016 13:08

renatalato napisał(a):Ale ile tam schodów jest 8O , masakra jakaś :oczko_usmiech: widoki cudne i palmy cudne :smo:
Kotek siwy u Allory :wink: to mocno wypasiony jest, śliczny :D i kaktusy też mnie się podobają :oczko_usmiech:

Pieszczoch był straszny :D ,
była jeszcze ruda kociczka, która lada chwila miała się chyba kocić, bo była tak gruba, że ledwo chodziła ... :D
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.04.2016 13:43

mysza73 napisał(a):...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tych schodach to ludzie nie chodzą że one takie obrośnięte :D koty widać se je upodobały, bo i rudego widzę i łaciatego. Ten łaciaty to ma takie ciekawe plamki nad oczami, jakby miał ciemne okulary podniesione do góry 8O :wink: :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.04.2016 13:56

renatalato napisał(a):Po tych schodach to ludzie nie chodzą że one takie obrośnięte :D koty widać se je upodobały ...

No co Ty 8O , Włosi po schodach 8O , oni wszędzie windy publiczne mają, żeby się za bardzo nie zmęczyć ... :wink: ,
my też na górę wjechaliśmy windą ... :oczko_usmiech: ... ale zeszliśmy schodkami ... :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.04.2016 14:51

Hej.
Ostatnio sporo poczytuję o Włoszech i znalazłem info na całkiem poważnej stronie, że we Włoszech nie można płacić gotówką powyżej 30 euro 8O

To żart ?

Coś wiesz po tym ?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.04.2016 14:56

kaszubskiexpress napisał(a):Hej.
Ostatnio sporo poczytuję o Włoszech i znalazłem info na całkiem poważnej stronie, że we Włoszech nie można płacić gotówką powyżej 30 euro 8O

To żart ?

Coś wiesz po tym ?

Też o tym kiedyś czytałam ... :? ,
ale czy tak jest nie wiem ... "grubsze" rachunki zawsze kartą płacimy :roll: :wink:

Chociaż nie ... bilety na dach w Mediolanie, czy do CT kosztowały powyżej 30 euro i płaciłam gotówką :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.04.2016 15:05

To dobrze.
:hut:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2016 16:22

Tzw. martwy, lecz ponoć nie do końca, przepis.
Bierz w knajpach paragony, bo Guardia di Financa poluje. Restauratorzy twierdzili, że goście wychodzili z knajp bez płacenia rachunków.
To było w Madonna di Campilio.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2016 16:45

To żart ?

To jest kosmiczna bzdura 8) I przykład upadku zawodu dziennikarza 8)

Prawdą jest, że sprzedawca MUSI przyjąć płatność kartą, jak ktoś ma rachunek powyżej 30 euro :!:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2016 16:57

To żart ?

Coś wiesz po tym ?

To nie żart. Rzeczywiście jest taki przepis, ale nie do końca respektowany. Chodzi o to, żeby kasa nie szła bokiem i wszystko nabijać na kasy, a tym samym płacić podatki. We Włoszech sprawa paragonów i podatków mocno kulała. Zakupy powyżej 30 euro powinny być płacone kartą, a powyżej 30 eur dokonać płatności mogą turyści.Oficjalnie w takiej sytuacji powinny być spisane dane z dowodu/paszportu, że płatności dokonał turysta. I sprzedawca nie można odmówić przyjęcia płatności kartą powyżej 30 eur - w każdej sytuacji. W necie jest kilka artykułów, które błędnie podają przy tej okazji informację, że Włochy eliminują paragon, a to nie prawda.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.04.2016 17:15

Mysza, schody absolutnie rewelka :lol: I w ogóle ta La Spezia mi się podoba. Wiedziałam, że to dobry kierunek :papa: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.04.2016 17:19

No to dawaj to Portovenere......

ALLORA

;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2016 20:25

piekara114 napisał(a):

To żart ?

Coś wiesz po tym ?

To nie żart. Rzeczywiście jest taki przepis, ale nie do końca respektowany. Chodzi o to, żeby kasa nie szła bokiem i wszystko nabijać na kasy, a tym samym płacić podatki. We Włoszech sprawa paragonów i podatków mocno kulała. Zakupy powyżej 30 euro powinny być płacone kartą, a powyżej 30 eur dokonać płatności mogą turyści.Oficjalnie w takiej sytuacji powinny być spisane dane z dowodu/paszportu, że płatności dokonał turysta. I sprzedawca nie można odmówić przyjęcia płatności kartą powyżej 30 eur - w każdej sytuacji. W necie jest kilka artykułów, które błędnie podają przy tej okazji informację, że Włochy eliminują paragon, a to nie prawda.

Żebyś się Tony nie denerwował: :D 8) :wink:

zakaz płatności gotówką obowiązuje dla kwot powyżej 1000 (jeden tysiąc) euro i to od kilku lat, tu nic się nie zmieniło
...powyżej 30 (trzydzieści) euro wprowadzono OBOWIĄZEK PRZYJMOWANIA zapłaty kartą płatniczą a nie obowiązek dokonywania zapłaty
http://www.money.pl/forum/wlochy-zegnaj ... 06597.html

Reszta to science-fiction :D
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 25.04.2016 20:48

Ja go nie znam i nie chcę znać...za to chcę wiedzieć co było dalej :oczko_usmiech:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.04.2016 23:42

myszka...widok z hotelu w La Spezia :mrgreen:

20140807090729(1).jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe