Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekendowe wędrówki myszy: RZYM

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mysza73
Weteran
Re: Weekendowe wędrówki myszy: WIELKANOCNE Tireno-Adriatico

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.04.2016 18:20

Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

----------------------------BOLONIA-------------------------------

Wracając z Ferrary wstąpiliśmy jeszcze do marketu, coby zakupy śniadaniowo-kolacyje na nadchodzące świąteczne dni poczynić ...
Obawiałam się, że jak Włosi zaczną świętować w sobotę, to skończą we wtorek albo środę ... :roll: :wink:
I tu mnie zaskoczyli, bo w poniedziałek wiele sklepów było otwartych ... 8O
Robiąc te zakupy, raz jeden pomyślałam, że w Radomiu u babciów takie pyszności świąteczne na stołach są ... :oops: 8O .
Ale szybko stuknęłam się w łepetynę, w myślach oczywiście :wink: , i stwierdziłam, że włoskie słoneczko mi zaszkodziło ... :lool: :boss:

Robiąc te zakupy zauważamy też fajny "wynalazek zakupowy" ... 8O .
Prawie każdy chodził ze swoim czytnikiem cen (były przy wejściu, ale my nie wiedzieliśmy o co z tym chodzi 8O ), skanował sobie każdy kupowany produkt i potem przy kasie płacił, również "samoobsługowo" kartą ...
Ale myślę, że u nas by się to nie sprawdziło ... znalazło by się wielu cwaniaczków, którzy co drugą rzecz by skanowali ... :? :roll:

Zakupy zrobione ...
Do Bolonii wracamy na tyle późno, że do Modeny już nie było sensu jechać (a początkowo taki był plan ...), ale na tyle wcześnie, że grzechem byłoby siedzieć w apartmanie :wink: .
No a skoro mieszkamy w apartmanie Under San Luca, to wstydem byłoby tam nie pójść ... :mrgreen:

Idziemy więc zatem najdłuższą arkadową ulicą Bolonii :mrgreen: , podobno tych arkad jest 666 8O i mają 3,5 km :oczko_usmiech:

Idąc na górę, wkraczamy mniej więcej w połowie, ale wracając przejdziemy całą Via di San Luca :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Troszkę się "zdyszałyśmy" ... 8O :wink:
Obrazek

Gdy wracamy arkady są już ładnie podświetlone ... :P
Obrazek

Jest miły, ciepły wieczór ... idziemy więc jeszcze raz do centrum Bolonii ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zaś do apartmana wracamy późną nocą ... :wink:
Jutro Modena :D

cdn :papa:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 17.04.2016 18:27

Oświetlona Bolonia ma swój urok, szczególnie te boczne uliczki. 8O
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 17.04.2016 19:04

Całkiem niezłą mieliście pogodę jak na marzec, ale widać, że dzień jeszcze zbyt krótki...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2016 19:16

mysza73 napisał(a):Robiąc te zakupy zauważamy też fajny "wynalazek zakupowy" ... 8O .
Prawie każdy chodził ze swoim czytnikiem cen (były przy wejściu, ale my nie wiedzieliśmy o co z tym chodzi 8O ), skanował sobie każdy kupowany produkt i potem przy kasie płacił, również "samoobsługowo" kartą ...
Ale myślę, że u nas by się to nie sprawdziło ... znalazło by się wielu cwaniaczków, którzy co drugą rzecz by skanowali ... :? :roll:

Miałam o tym pisać w swojej relacji, ale skoro już napisałaś to dam już we właściwym miejscu odnośnik.
Jako, że staliśmy w kolejce do zwykłej kasy dłuższy czas, to mieliśmy dość czasu, aby zaobserwować jak to działało. Po zapłaceniu osoby przepychały wózek (lub koszyk stawiały we wskazanym miejscu) przez określony kołowrotek i tam była waga, która sprawdzała "poprawność" koszyka. I zapewne jak odczyt z wagi nie zgadzał się z odczytem w kasie produktów to obsługa interweniowała (bo ochrona kręciła się obok tych kołowrotków). Niektórzy mieli także karty klienta (a nie mieli koszykowych scanerów) i je także scanowali przy zakupach i potem odczyt karta - koszyk i mogli wyjść ze strefy zakupów.
Te scanery przy dużych koszykach to także fajna sprawa, bo od razu na monitorze wyświetla wartość zakupów i już wiesz, że przeholowałaś z ilością zakupów...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.04.2016 20:18

... piękna ta podświetlona Bolonia ... 8O ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2016 08:00

Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

----------------------------MODENA-------------------------------

Droga do Modeny była prosta i puściutka :mrgreen:
Dlatego też przed godziną 10 parkujemy na gratisowym parkingu, 5 minut od Duomo ( o tu: 44.650066, 10.916799)

Idziemy ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

I już po kilku minutach jesteśmy ...
Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e San Geminiano - katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Geminiana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bez zbędnej zwłoki wchodzimy do środka - póki jeszcze jest otwarte :roll: :wink:

W środku trwają przygotowania do jutrzejszego święta (tak mi się wydaje :? ) i wszędzie mnie delikatnie, ale przeganiają :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzimy, coby już nie przeszkadzać ... :wink:

Przechodzimy na Piazza Grande ... który cały zastawiony jest straganami ... :roll: :evil:
Po wczorajszej Ferrarze, dziś znowu targ ... a to nie ostatni targ na głównym piazza podczas tego wyjazdu :roll:
No ale nic nie poradzimy ... i tak się troszkę porozglądamy, choć całą katedrę ciążko objąć przez te stragany ... :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn :papa:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.04.2016 08:16

piekara114 napisał(a):Toskania też Cię interesuje?

Książek o Toskanii jest mnóstwo, sam mam 2 :wink:

marze_na napisał(a):praktyczny był chyba italia-by-natalia.pl

Też to czytałem, fajne opisy i fotki są też tutaj

:hut:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 18.04.2016 13:34

Mysza, a Ty się znów gdzieś wybierasz, że tak lecisz z relacją?
nie zdążyłam jednego odcinka obejrzeć 150 razy, a już dwa następne :D :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2016 14:47

kkra napisał(a):Mysza, a Ty się znów gdzieś wybierasz, że tak lecisz z relacją?
nie zdążyłam jednego odcinka obejrzeć 150 razy, a już dwa następne :D :D

No nie mogę ... :roll: ,
jedne jątrzą, że za wolno :roll: , Ty że za szybko lecę ... :roll: ,
następny odcinek będzie w maju :evil:

:wink:

A czy ja się gdzieś wybieram?
Oczywiście ... do Italii ofkors :oczko_usmiech: :smo:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 18.04.2016 18:49

Dokończ relacje przed wyjazdem bo trzech już nie ogarnę :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.04.2016 19:04

mysza73 napisał(a):
Obrazek

Ile ludzi w tej Modenie :roll:

:oczko_usmiech:

mysza73 napisał(a):Obrazek

Kupiłaś coś :lol: :?:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.04.2016 19:08

słoma79 napisał(a):Dokończ relacje przed wyjazdem bo trzech już nie ogarnę :mrgreen:

Ja to w ogóle mam takie zaległości na forum, że jeżeli powstanie kolejna relacja, to się chyba załamię... ale nie ma co, biorę się do roboty i nadrabiam, nadrabiam :oczko_usmiech:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 18.04.2016 19:15

Roxi napisał(a):
słoma79 napisał(a):Dokończ relacje przed wyjazdem bo trzech już nie ogarnę :mrgreen:

Ja to w ogóle mam takie zaległości na forum, że jeżeli powstanie kolejna relacja, to się chyba załamię... ale nie ma co, biorę się do roboty i nadrabiam, nadrabiam :oczko_usmiech:

A czy Twoja narciarska relacja została skończona Roxi? Bo nie było Cię całe wieki na forum i się pogubiłam... a jak się ma Twoja noga?
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 18.04.2016 20:08

Mysza, ja się bardzo cieszę, że tak lecisz z relacją, ale staram się dokładnie ją czytać, ogladać, zapamiętac miejsca warte zobaczenia,
a tu juz do pracy trza chodzić :twisted: :twisted: :twisted: i kiedy tu mieć czas na czytanie :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.04.2016 07:19

Dokończę, dokończę ... bo do Italii dopiero w lipcu jadę :cry: :wink:

marze_na napisał(a):Ile ludzi w tej Modenie :roll:

:oczko_usmiech:

No całkiem tłoczno było ... ale pogoda sprzyjała spacerom :mrgreen:

Roxi napisał(a):

Tylko uważaj na kolanko :smo: ,
właśnie ... jak kolanko?

kkra napisał(a):Mysza, ja się bardzo cieszę, że tak lecisz z relacją, ale staram się dokładnie ją czytać, ogladać, zapamiętac miejsca warte zobaczenia,
a tu juz do pracy trza chodzić :twisted: :twisted: :twisted: i kiedy tu mieć czas na czytanie :?:

:smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe