Re: Weekendowe wędrówki myszy: WIELKANOCNE Tireno-Adriatico
napisał(a) mysza73 » 08.04.2016 11:17
Allora
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico ----------------------------MEDIOLAN-------------------------------ciąg dalszyPrzed wyjazdem sporo czytałam o dzielnicy
Navigli di Milano i oczywiście chciałam tam iść ...
Ale w ciągu jednego dnia wszystkiego zobaczyć nie można ...
Navigli (Navigli di Milano) to jedna z najbardziej fascynujących dzielnic Mediolanu. Ze swoimi uroczymi restauracjami i klubami nocnymi dzielnica Navigli jest jednym z głównych obszarów nocnego życia miasta. Każdego dnia przybywają tu liczni turyści, aby spacerować wzdłuż licznych kanałów, odwiedzać przeróżne restauracje i rozkoszować się nocnym życiem Mediolanu. Nazwa dzielnicy pochodzi od sieci kanałów, którą wybudowano jeszcze w czasach antyku.
Cała sieć składa się z pięciu kanałów: Naviglio Grande, Naviglio Pavese, Naviglio Martesana, Naviglio di Paderno i Naviglio di Bereguardo. Budowa sieci wodnej trwała około siedem wieków (od końca XII wieku do końca XIX wieku). Nadzorców budowy było wielu, w tym postaci, które zapisały się w historii, takie jak Leonardo da Vinci czy Napoleon. Kanały służyły wtedy do transportowania towarów i zaopatrzenia w wodę Mediolanu, a dzisiaj cieszą oko niejednego turysty.
Do dzielnicy Navigli warto zajrzeć przede wszystkim po południu. Tuż nad wodą rozstawiane są tu wtedy niezliczone stoliki, przy których każdego wieczora odbywa się prawdziwa uczta, przeciągana nieraz do późnych godzin nocnych. Pięknie oświetlone kanały i gwar wesołych rozmów tworzą razem niepowtarzalną atmosferę.Muszę tam kiedyś wpaść wieczorkiem ... może jest ktoś chętny żeby się przyłączyć?
Ledwie udało nam się rzucić okiem ...
Dochodzimy do
Porta Ticinese ...
A tuż obok
Basilica di Sant'Eustorgio (zamknięta ofkors
)
Colonne di San Lorenzo - Rzym mi się od razu przypomniał ...
No i wreszcie jesteśmy ...
Piazza del DuomoDuomo-
katedra najwspanialej wygląda w słoneczny dzień. Jej sto trzydzieści białych strzelistych wież zdaje się rozcinać błękit nieba. Budowa katedry rozpoczęła się w 1386 roku i trwała prawie pięć wieków. Oko znawcy architektury wyłowi m.in. barokową fasadę i neogotyckie ostrołukowe okna. Fasadę Duomo zdobi około 3500 rzeźb. Niesamowite wrażenie robią też środkowe drzwi bogato zdobione płaskorzeźbami z brązu, przedstawiającymi sceny z Nowego Testamentu. Nam trafił się taki baaaardzo słoneczny dzień ...
Pomnik Vittorio Emanuele IIO uciętych nogach będzie na końcu
(jakbym zapomniała, to przypomnijcie mi proszę
)
Galeria Vittorio Emanuele IIKilka zdjęć zrobionych w czasie stania w kolejce po bilety ... o cenach można poczytać
TUKolejka nie była długa, jakieś 10 minut staliśmy ...
Potem do wejścia to już prawie "z marszu"
Lżejsza o 33 euro (3 x 11 euro
) wchodzimy ... najpierw do katedry ... a potem na dach ...
ale o tym w kolejnym odcinku
Allora
cdn
Ostatnio edytowano 28.06.2018 15:23 przez
mysza73, łącznie edytowano 1 raz