Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekendowe wędrówki myszy: RZYM

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
GOLDEN
Cromaniak
Re: Weekendowe wędrówki myszy: WIELKANOCNE Tireno-Adriatico

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 06.04.2016 11:03

Po fotce widać,że łyżki i widelca nie trzeba zabierać z domu. :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 06.04.2016 12:23

Mysza, chapeau bas, jak mawiają Rosjanie. Za tempo wypadów do Włoch, plan zwiedzania i w ogóle :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.04.2016 12:28

GOLDEN napisał(a):Po fotce widać,że łyżki i widelca nie trzeba zabierać z domu. :D

Apartman był spoko ...nawet jak dla blondynki ... :evil: :wink:

maxredaktor napisał(a):Mysza, chapeau bas, jak mawiają Rosjanie. Za tempo wypadów do Włoch, plan zwiedzania i w ogóle :)

Dzięki 8) ,
ale nie powiedziałam jeszcze w tym roku ostatniego słowa :lool: :sm:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.04.2016 14:05

Ty lepiej dalej pisz relację ... Na mecz szkoda Twojego zdrowia ... Z zaufanych źródeł wiem, że La .....era w pierwszym składzie wychodzi :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.04.2016 14:46

Potter napisał(a):Ty lepiej dalej pisz relację ... Na mecz szkoda Twojego zdrowia ... Z zaufanych źródeł wiem, że La .....era w pierwszym składzie wychodzi :mrgreen: .

Ty wypluj te słowa ... :!: :evil:
Ale Raul już się na nas wypiął i poleciał do Persów, więc może Prygiel będzie bardziej ogarnięty :roll:
A na La Caverę u nas mówią "As przestworzy" :roll: , ale moje La Cipera lepiej oddaje jego zdolności siatkarskie :wink:

A na mecz i tak pójdę, nie opuściłam w tym sezonie nawet jednego meczu, baaaa ... nawet jednego seta nie opuściłam :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.04.2016 14:50

mysza73 napisał(a):............... i noclegach tranzytowych nie wspominając :roll:

No nie przesadzaj, przecież to całkiem blisko, bez noclegu to jazda na luzie na jeden raz.....
Co do kosztu: Wasz gulgotek to na trasę się nie opłaca.... Nie obrażając Pana Gulgotka
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.04.2016 14:54

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):............... i noclegach tranzytowych nie wspominając :roll:

No nie przesadzaj, przecież to całkiem blisko, bez noclegu to jazda na luzie na jeden raz.....
Co do kosztu: Wasz gulgotek to na trasę się nie opłaca.... Nie obrażając Pana Gulgotka

Na luzie i na raz, to od Ciebie, z tej "Bez Kicka" :smo: ,
my zanim dojedziemy do Katowic, to nam się ze 3-4 godziny schodzi :roll: :evil: .
Do Bergamo na raz dalibyśmy radę :wink: , ale powrót z La Spezii na raz odpada :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.04.2016 16:23

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Na luzie i na raz, to od Ciebie, z tej "Bez Kicka" :smo: ,
my zanim dojedziemy do Katowic, to nam się ze 3-4 godziny schodzi :roll: :evil: .
Do Bergamo na raz dalibyśmy radę :wink: , ale powrót z La Spezii na raz odpada :roll:

To Wy na Katowice? Jakoś założyłam, że Chyżne...
Ja właśnie powinnam dopakowywać walizkę, ale dobre mi się siadło, więc jeszcze chwilkę posiedzę, może jeszcze coś wrzucisz, zanim będę miała mniej czasu na neta :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.04.2016 16:32

mysza73 napisał(a):Nasz wiosenny rajd po Italii rozpoczął się 22 marca ... a więc w dniu zamachów terrorystycznych w Brukseli ...

Czyli zdjęć z zamachu nie będzie.

Pozdrawiam,
Wojtek
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 06.04.2016 19:55

Mysza, dla mnie jesteś ekspertem jesli chodzi o rękawki, więc zakupię dwukomorowe :D dzięki!
fiacik wyglada fajnie!
podoba mi się łyżka i widelec na ścianie!
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 06.04.2016 21:35

mysza73 napisał(a):

mervik napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Ja TU zaglądać nie będę :oczko_usmiech: ... Dopiero jak dojedziesz do CT :evil: .

A łyżeczkę i inne mapki chcesz dostać? :evil: :nice:

...to jakieś prezenciki rozdajesz :oczko_usmiech:

Rozdaję ... :mrgreen: ,
ale najpierw trzeba zapracować na te prezenciki :smo: ,
trzeba ze mną do Italii jechać, kawę ze mną wypić i do conajmniej trzech kościoł ze mną wejść :sm: ,
to jak, piszesz się :?: :oczko_usmiech:

..wszystko jest do przełknięcia ...Italia jest OK ...kawa z dużą ilością śmietanki....a z tych kościołów da radę wyjść samemu ..no bo wiesz....kiedyś sam wszedłem ...a wyszedłem z taką jedną i do dziś nie chce się odczepić :oczko_usmiech:
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 06.04.2016 22:38

mysza73 napisał(a):Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

Nasz wiosenny rajd po Italii rozpoczął się 22 marca ...

cdn :papa:

ja tu sobie spokojnie czytam o Rzymie, podziwiam fontanny w kształcie willi z basenem,
delektuje się pastą, a tu z zaskoczenia, z nienacka zaczynasz nową relację italiańską :evil:
........tak tak to mi się podoba :mrgreen: :wink:
coś nowego, coś starego - zapoznam się i przypomnę sobie, a jeśli nie kłopot dla Ciebie
to przy wzmiankach o jedzeniu jakbyś mogła podać co, jak, gdzie i za ile byłoby superaśnie.

(bo wiesz powiem Ci w tajemnicy, że dla mnie strona kulinarna podróży jest równie ważna i ciekawa)
kiedyś w restauracji piłem espresso z kielonka do wódki, z dość brazową pianką, na pytanie dlaczego piana jest brazowa (zwykle spotykałem się z białawą) odpowiedź - to wynik mieszanki kaw i większego udziału robusty.

pzdr f
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.04.2016 07:16

piekara114 napisał(a):Ja właśnie powinnam dopakowywać walizkę, ale dobre mi się siadło, więc jeszcze chwilkę posiedzę, może jeszcze coś wrzucisz, zanim będę miała mniej czasu na neta :D

Aaaa no właśnie ... przecież Ty dziś do Luksemburga śmigasz, fajnie masz :mrgreen: ,
uważajcie tam na siebie ...

Ps. A o Toskanii pamiętasz, mam nadzieję :roll: :smo:

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nasz wiosenny rajd po Italii rozpoczął się 22 marca ... a więc w dniu zamachów terrorystycznych w Brukseli ...

Czyli zdjęć z zamachu nie będzie.

Pozdrawiam,
Wojtek

Przez cały nasz wyjad w tv o tym gadali :roll: , dlatego jak już włączałam telewizornie, to na Rai Sport :oczko_usmiech:

kkra napisał(a):Mysza, dla mnie jesteś ekspertem jesli chodzi o rękawki, więc zakupię dwukomorowe :D dzięki!
fiacik wyglada fajnie!
podoba mi się łyżka i widelec na ścianie!

Koniecznie dwukomorowe :!: :!: :!: :smo:

mervik napisał(a):
..wszystko jest do przełknięcia ...Italia jest OK ...kawa z dużą ilością śmietanki....a z tych kościołów da radę wyjść samemu ..no bo wiesz....kiedyś sam wszedłem ...a wyszedłem z taką jedną i do dziś nie chce się odczepić :oczko_usmiech:

Znaczy od tamtej pory do kościołów nie wchodzisz :?: :roll: :wink:

feniks7 napisał(a): a jeśli nie kłopot dla Ciebie
to przy wzmiankach o jedzeniu jakbyś mogła podać co, jak, gdzie i za ile byłoby superaśnie.

(bo wiesz powiem Ci w tajemnicy, że dla mnie strona kulinarna podróży jest równie ważna i ciekawa)
kiedyś w restauracji piłem espresso z kielonka do wódki, z dość brazową pianką, na pytanie dlaczego piana jest brazowa (zwykle spotykałem się z białawą) odpowiedź - to wynik mieszanki kaw i większego udziału robusty.

pzdr f

Dla mnie strona kulinarna nie jest aż tak ważna :oops: ... najbardziej mnie wkurza to czekanie na żarełko :wink: , przecież ja w tym czasie magłabym już tyle ciekawych rzeczy zobaczyć ... :mrgreen:
Ale jak już będzie coś do jedzonka, to napiszę co, gdzie i za ile było :lol:

Aaaaaaaaaaaaaaaa ....
mecz wczoraj wygraliśmy 3-0 :!:
Można powiedzieć, że rozbiliśmy Polski Koks w drobny pył :lool:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 07.04.2016 07:54

mysza73 napisał(a):
... najbardziej mnie wkurza to czekanie na żarełko :wink: , przecież ja w tym czasie magłabym już tyle ciekawych rzeczy zobaczyć ... :mrgreen:

Aaaaaaaaaaaaaaaa ....
mecz wczoraj wygraliśmy 3-0 :!:
Można powiedzieć, że rozbiliśmy Polski Koks w drobny pył :lool:
[/quote][/quote]

Z pierwszym się zgadzam w 100%

A w drugom to raczej miał, bo w składzie pyłu nima a miał można dostać
:mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.04.2016 07:54

Allora :!: :mrgreen:
WIELKANOCNE Tireno-Adriatico 8)

----------------------------MEDIOLAN-------------------------------

Wstajemy skoro świt i ... nie, nie jedziemy jeszcze do Mediolanu :roll: .
Najpierw jedziemy kupić coś na śniadanie, bo Simone, choć bardzo miły, zostawił nam tylko kawę i jakieś ciasteczka :roll: :wink:
A że market był blisko, szybko kupujemy co trzeba i wracamy do domu na śniadanie :D .
Najedzeni możemy ruszać :oczko_usmiech:

Dojeżdżamy (podobnie jak Michał :oczko_usmiech: ) do tego parkingu, płacimy 2 euro i ... mamy 10 godzin na zwiedzanie Mediolanu :mrgreen:

Metrem dojeżdżamy do stacji Cadorna i rozpoczynamy spacerek ... całkiem długi to będzie spacerek :oczko_usmiech:

Obrazek

Dochodzimy do Santa Maria delle Grazie
Znajduje się tu malowidło ścienne autorstwa Lonarda da Vinci „Ostatnia wieczerza”. Sam kościół można zwiedzać za darmo(o ile jest otwarty :evil: ), ale za obejrzenie malowidła należy zapłacić. Bilet normalny kosztuje 8 €, ulgowy 4,75 €, a osoby poniżej 18 i powyżej 65 lat płacą jedynie opłatę rezerwacyjną 1,5 €.
Nie lękajcie się :oczko_usmiech: , w Mediolanie zajrzeliśmy tylko do jednego kościoła, tego najgłówniejszego :wink: , choć i tak najfajniej było na jego dachu ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O ile do kościołów nie zaglądałam (z własnej woli lub nie :roll: :wink: ), to w różne ciekawe mysie dziury to i owszem :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijamy całkiem miły budyneczek, z mapy wynika, że jest to Castello Cova

Obrazek

Obrazek

To już Basilica di Sant'Ambrogio

Obrazek

Obrazek

Drzwi do tego kościoła zostały zamknięte nam dosłownie przed nosem ... :? :roll: :wink:

A tuż obok ...

Kolumna Diabła - to rzymska, wolnostojąca kolumna zachowana na lewo od Bazyliki Sant’Ambrogio. Nosi ona ślady dwóch charakterystycznych zagłębień. Legenda mówi jakoby sam diabeł próbował nakłonić biskupa Ambrożego (patrona Mediolanu) do odstąpienia od swojej duchowej misji. Ambroży pokusie nie uległ, a w złości pchnął szatana w stronę kolumny, tak że ów wbił się rogami w monument. Stąd wspomniane wcześniej dziury. Następnego dnia udało się sile nieczystej uwolnić. Uciekł przez jeden z otworów, formując tym samym drogę do piekła.

Ponoć zbliżywszy się do kolumny można poczuć smród wydobywający się z podziemnych otchłani, a w dzień poprzedzający Wielkanoc możliwym staję się dostrzeżenie wozu z duszami skazanymi na wieczne potępienie. W roli woźnicy występuje bohater legendy – szatan.

Obrazek

Obrazek

Ja nijakiego smrodku nie poczułam ... :wink:

Idziemy więc dalej ... :mrgreen:

Obrazek

Tu już jesteśmy na terenie Uniwersytetu ...

Obrazek

Obrazek

Studenci bardzo hucznie świętują obronę prac magisterskich ...

Obrazek

Prawda że całkiem nieźle wtopiłyśmy się grono studentek ... :smo:

Obrazek

Allora :!:
cdn :smo: :papa:
Ostatnio edytowano 28.06.2018 15:08 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe