Szybka decyzja.
Lot do Bergamo mamy w GDN a piątek o 20.55 Ryanairem. Powrót Wizzairem - wylot o 20.05 z Bergamo w niedzielę. Dwie noce, dwa prawie pełne dni. Jak żyć, ale co zrobić.
Podróż takim samolotem
Niedługo przed lądowaniem.
Zamówiłem chwalony na b.... BigiStanza - ok.1,3 km od Stazione (dworzec kolejowy w Bergamo)
Cena: 100 Euro za dwie noce za dwójkę, za late check in (już po 24 o czym za chwilę) dopłaciłem przemiłemu Agostino 15 Euro.
Bardzo dobry kontakt z właścicielem, zarówno po rezerwacji od razu odpisywał, potem smsy od wylądowania, tak aby mógł na nas sobie czekać.
Apartmanik z private bathroom (Agostino ma takie dwa, pozostałe trzy są z shared bathroom)
Garść informacji praktycznych, bo ja lubię takie cenne wskazówki w innych relacjach:
Jako, że lotnisko leży prawie w mieście, z lotniska dowozi nas Autobus linii 1 (T1), podróż wieczorem do stacji Stazione lub Porta Nuova (centrum Bergamo Bassa) trwa 10-15 minut (w ciągu dnia pewnie dłużej - korki)
Jak wychodzicie z lotniska, przystanek autobusu jest od razu na wprost, leciutko po lewej.
Można kupić w automacie (osobny na kartę, osobny na contanti) bilety: do centrum jednorazowy (2.30 Euro), 24-godzinny (5 Euro), 72-godzinny (7 Euro)
Można na tych Czasowych biletach jeździć autobusami w mieście, z i na lotnisko, kolejkami Funicolare (są dwie - jedna na Citta Alta, druga na wzgórze San Vigilio nad Citta Alta) - po prostu pokazuje się je w kolejce, nie kasuje się ich
Inne bilety trzeba kasować w kasowniku w autobusie, to samo w pociągach poza Bergamo - ale o tym później.
My kupiliśmy 72-godzinny, bo:
a) z lotniska do Stazione
c) wieczorem funicolare na Citta Alta po powrocie z Como
d) rano w niedzielę do dworca zostawić nasze torebki w deposito bagagli
e) autobusem na Citta Alta
f) funicolare nr 2 na San Vigilio
g) autobusem na lotnisko
Jako, że żadne z nas nie zajrzało wcześniej na mapkę, ile przystanków mamy jechac busem z lotniska (!).......przegapiliśmy i Stazione (tam mielismy wysiąść) i Porta Nuova hahahahah
Dopiero gdy w autobusie zostało nas parę osób, dziewczyny siedzące obok próbowały się czegoś dowiedzieć od kierowcy odgrodzonemu od nas taśmą
Po angielsku bez skutku, zatem ja spróbowałem swojego włoskiego, co zadziałało
Pan odkrzyknął "abiamo passato!!!" i "ancora noi andremo la!" zatem..............objechaliśmy całe Górne miasto, na które szybko wspiął się o przed 24 autobus, po czym zjechaliśmy i wysiedliśmy na naszej Stazione
Arrivederci!!!
Piechotką do BigiStanza, aby poznać Agostino i jesteśmy
Autobusy z lotniska jeżdżą tak do 0.30 - 0.40 i nie wierzcie że tylko do 21.30 na Citta Alta. JEDZIE nawet w nocy (pewnie tylko w lato)
W cenie Bigi było śniadanie (brioche + kawa) w Tabacchi naprzeciwko nas
Potem idziemy sobie do Stazione
naszym celem jest pociąg do Monza o 9.20, skąd pojedziemy z przesiadką tamze do Varenny nad Lago di Como, bilet kupilem przez net na stronie treniitalia.it co każdemu polecam. Cena za jedna osobe 7.90 euro (mozna kupic taniej, ale tez drożej, zależy od połączenia)
Tymczasem jednak idziemy dalej
To miejsce wieczorem i w niedzielę tętniło życiem, teraz pustki
Zapowiada sie ładna pogoda
Torre dei Caduti, w tle Citta Alta
Zoom
No nawet ładnie tu jest
Pociąg do Monza przyjeżdża punktualnie....
....na stacji Monza kupujemy po kanapce i ....łapiemy pociąg do Tirano
Treni Italia są wspaniałe! Nie odkrywam Ameryki, Marzenka wielokrotnie o tyM pisała. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę bardziej na numery pociągów a nie nazwy stacji docelowych (o czym później też)
Czas na jazdę do Varenny
CDN..