Re: Weekend w Palermo (luty 2018) - San Cataldo
napisał(a) dangol » 06.04.2018 18:29
Kościół San Cataldo przy Piazza Bellini to jedna z tych palermitańskich perełek, którą naprawdę
warto zobaczyć na własne oczy.
Że tak chciałam zrobić, wiedziałam oczywiście
dzięki Marzenie . Gdy wylot do Palermo był już blisko, ponownie dokładnie prześledziłam Jej relację, na listę „must see” wpisując katedrę w Monreale, Kaplicę Palatyńską, a tuż za nimi ulokował się właśnie kościół San Cataldo (chociaż bez napinania się, żeby do niego wejść zamiast realizacji gastronomicznego planu
).
Gdyby program weekendu był nastawiony bardziej na zwiedzanie, niż na jedzenie, to z pewnością ta lista byłaby dłuższa.
W sumie i tak zobaczyliśmy więcej (nawet jeśli niedokładnie
), niż pierwotnie zakładałam.
Bilet wstępu to wydatek 2,5 euro - jak najbardziej warto, bo miejsce absolutnie wspaniałe
!
Budowę świątyni rozpoczęto w 1154 r. na zlecenie wielkiego kanclerza normańskiego króla Sycylii Wilhelma I Złego, a że w tym okresie styl romańsko-arabski był na topie, toteż San Cataldo również go zyskał.
Gdy fundator kościoła zmarł w 1160 r., przerwano dekorację wnętrza, skromny wystrój pozostał takim przez wieki sakralnego funkcjonowania świątyni. Nagie ściany nigdy nie były pokryte mozaikami, arabscy XII-wieczni rzemieślnicy zdążyli jednak ułożyć geometryczne wzory na posadzce.
Ostatnio edytowano 14.11.2019 09:10 przez
dangol, łącznie edytowano 1 raz