ZAMEK ALNWICK
Zamek Alnwick jest rodową siedzibą książąt Northumberland. Budowla ta góruje majestatycznie nad średniowiecznym miasteczkiem Alnwick. Położony nad brzegami rzeki Aln zamek jest jednym z najbardziej imponujących obiektów tego rodzaju w Anglii. Przez wieki pokolenia miejscowych książąt i hrabiów tworzyły wspaniały wizerunek zamku, który można w całej okazałości podziwiać do dziś dnia. Alnwick to, drugi co do wielkości zamek w Wielkiej Brytanii, ustępujący swym ogromem jedynie królewskiej rezydencji w Windsorze, która w obecnych czasach należy do dynastii Windsorów. Zamek w Alnwick był domem rodu Percy, Hrabiów i Książąt Northumrii od 1309 roku.Historia zamku w Alnwick jest bardzo ciekawa. Najwcześniejsze historyczne zapiski dotyczące posiadłości Alnwick pojawiają się w 1096 r., kiedy to Yves de Vescy został baronem miasteczka Alnwick i wzniósł pierwszą część zamku. Zbudowano go, aby bronić granicy północnej Anglii przeciw najazdom szkockim. Z biegiem wieków zamek był wciąż rozbudowywany, szczególnie w wieku XVI i XVIII. Po licznych zniszczeniach zamek zostaje odrestaurowany przez Pana Percy w 1300 roku i w takim mniej więcej kształcie znajduje się do dziś. Zbudowano go, aby bronić granicy północnej Anglii przeciw najazdom szkockim. Z biegiem wieków zamek był wciąż rozbudowywany, szczególnie w wieku XVI i XVIII Od roku 1309 (jak wyżej wspomniałem) zamek pozostaje aż po dzień dzisiejszy w rękach rodziny Percy - książąt Northumberland, jest w bardzo dobrym stanie i służy nie tylko za siedzibę rodzinną książąt, ale i spełnia wiele funkcji społecznych. Między innymi, we wieżach, znajdują się muzea - jedno z nich to kolekcja rożnych starożytności, fresków z Pompeii, obiektów ze starożytnego Egiptu, czy tez czasów brytyjsko-romańskich - a to wszystko dlatego, ze książęta Northumberland tradycyjnie zajmowali się archeologia. W innej wieży z kolei znajduje się wystawa militariów. Zamek otwarty jest w lecie dla publiczności.
Dla zainteresowanych historią rodu właścicieli zamku odsyłam do wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%85% ... humberland
Obecnym właścicielem zamku Alnwick jest Ralph Percy, 12. książę Northumberland Ralph George Algernon Percy (ur. 16 listopada 1956), młodszy syn Hugh Percy'ego, 10. księcia Northumberland i lady Elisabeth Montagu-Douglas-Scott, córki 8. księcia Buccleuch. Tytuł księcia Northumberland przejął po śmierci swojego starszego brata Henry'ego.Jego posiadłości zajmują 80 tysięcy akrów powierzchni, co czyni księcia największym posiadaczem ziemskim w Anglii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spisek_prochowy
Oficjalna angielska strona zamku:
http://www.alnwickcastle.com/index.php
Jako ciekawostkę podam, na terenach zamku kręcono wiele scen do filmów, miedzy innymi w tych z Harry Potterem.
Wykaz scen filmowych nakręconych w plenerach zamku w Alnwick oraz aktorów grających główne role w tych filmach:
2002 - Harry Potter and the Chamber of Secrets
Starring Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint;
2001 - Harry Potter and the Philosopher's Stone
Starring Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint;
1998 - Monk Dawson
Starring Martin Kemp and Rhona Mitra,
1998 - Elizabeth
Starring Cate Blanchett, Geoffrey Rush, and Christopher Eccleston
1991 - Robin Hood Prince of Thieves
Starring Kevin Costner and Alan Rickman
1982 - Ivanhoe
Starring Anthony Andrews and James Mason
1979 - The Spaceman and King Arthur
Starring Kenneth More and Jim Dale
1971 - Mary Queen of Scots
Starring Vanessa Redgrave and Glenda Jackson
1964 - Becket
Starring Richard Burton and Peter O'Toole
A teraz mały pokaz zamku (reżyser i fotooperator - Belonovy Ribolovac)
Niestety nie mam zdjęć z komnat zamkowych, bo tam był zakaz fotografowania, kilka zdjęć ze środka jest dostępnych na stronie zamku w galerii.
http://www.alnwickcastle.com/history_photogallery.php
Rodzina Percych zamieszkuje swój zamek, zimą a lato pewnie spędza gdzieś w świecie. Komnaty są tam przepiękne, na ścianach wisi dużo obrazów i portretów rodzinnych, w kredensach śliczna porcelana, jadalnia ze stołem zastawionym pozłacaną zastawą ,w bibliotece mnóstwo starych książek, ale też w jednej jej części - telewizor LCD firmy LG, co świadczy o zamieszkaniu zamku przez obecnych właścicieli, były też na stołach ich obecne zdjęcia.
A teraz odcinek filmowy dla ludzi o mocnych nerwach, w jednym z pomieszczeń tego zamku urządzono komnatę strachów.
Chodzi się w tej komnacie w labiryncie z luster i co krok spotyka się jakiś kościotrupy
Jeśli się z nimi przywita, to krzywdy nie robią
Chodząc po innej części tej komnaty
niespodziewanie natknąłem się na Smoka - całe szczęście, że był za kratami i krzywdy nie zrobił
Ten Smok to mały pikuś z stosunku do tego co mnie spotkało na dziedzińcu zamku.
Tam z karocy
wysiadła jakaś księżniczka Anna
i z uśmiechem na ustach wsadziła mnie w dyby
ledwo uszedłem z życiem, bo jęzor i oczy miałem już prawie na wierzchu
Uwolniono mnie pod warunkiem stoczenia bitwy z trzema przeciwnikami, którą zakończyłem zwycięsko
I tak skończył się nasz pierwszy dzień zwiedzania. CDN.