W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Będącym w okolicach Rabki w weekendy polecam przejazd starym zabytkowym pociągiem prowadzonym parowozem. Pociąg kursuje z Chabówki do Mszany Dolnej w każdy weekend wakacji. Pociąg jest uruchamiany przez Skansen Taboru Kolejowego W Chabówce. Szczegółowy rozkład jazdy i cennik na stronie www.skansen.hg.pl - polecam wszystkim !
Interseal napisał(a):według mnie najciekawszy odcinek był pomiędzy Mszaną a Limanową.
Ten przez Kasinę Wielką? Teraz na torach można parkować, a w dawnej stacji działała do niedawna (nie wiem jak teraz) wypożyczalnia sprzętu narciarskiego (przy bardzo popularnej stacji "Śnieżnica").
Tak to ta linia - niestety wyłączona z planowego ruchu Ożyła rok temu podczas powodzi - przez prawie 2 miesiące kursowały tam pociągi towarowe do Sącza, gdy ten został kolejowo odcięty od świata. Od czasu do czasu przejedzie tam drezyna lub pociąg specjalny ze Skansenu w Chabówce. Ale na razie nic nie zapowiada że ta najpiękniejsza i najwyżej położona linia kolejowa w Polsce wróci do łask decydentów ...
...dzieciństwo moje...
Rabka, Raba W/N... Mszana, Kasina...
Fajnie, że trasę uruchomili Jeszcze kilka lat temu dziecię moje regularnie ciągało mnie do skansenu w Chabówce