Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

weekend majowy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniekwawa
Odkrywca
weekend majowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 12.05.2012 17:03

Witajcie cro maniacy,
Czytając forum nie trafiłem nigdzie na opis wyjazdu na początku maja.
Do Biogradu na moru wybraliśmy się na weekend majowy 29.04-06.05.
Temperatura wody 20 stopni, powietrza w cieniu 20 stopni(i o dziwo w nocy nie spadała) w słońcu 35 stopni, pogoda była super cały tydzień.
Trasa Warszawa- Biograd na moru – 1450km, czas przejazdu 15 godzin, średnie zużycie paliwa 5,9, średnia prędkość 98km/h. Jechaliśmy prawie przepisowo. Trasa podobno luksusowa przez Czechy, Austrię i Słowenię wszystko autostradami. Ropa w Austrii 1,65€, Słowenia 1,35€, Chorwacja 10,10 Kuna.
Ostatnie 8 razy jeździłem przez Słowację i Węgry i moim zdaniem ta trasa jest DUŻO lepsza niż przez Austrię, Czechy i Słowenię. W Czechach autostrada z płyt jest naprawdę wkur… a na granicy Chorwackiej mimo nietypowego terminu korki.
Samochod – Ford Fokus 1,8 tdci 115km skład załogi to 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci. Bagaże pod sufit.
Jeśli czegoś nie dopisałem to pytajcie.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 12.05.2012 17:37

Pustki?

Restauracje otwarte?

Pozdrawiam.

madzia1981
tomuś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomuś » 12.05.2012 17:42

A mogę spytać jaki był koszt paliwa w obie strony i winiet za całą drogę do Cro? Z góry dziękuje!
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 12.05.2012 18:13

Jesli chodzi o restauracje to część była otwarta. W Trogirze wszystko otwarte, ale w mniejszych miejscowościach słabiej. Ceny normalne czyli wakacyjne. Na czteroosobowy objad 2 pizze, jakieś spagetti, lasania(nie wiem czy tak to sie pisze) i 2 sałatki + napoje to wydatek ~ 250-300 Kuna.
Ludzi mało, wiele atrakcji(wypożyczalnia łudek, promy) zamknietych.
Więcej w na początku maja nie pojadę.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 12.05.2012 18:14

No to mnie nie pocieszyłeś/łaś...
maniekwawa
Odkrywca
Tomuś

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 12.05.2012 18:17

Ceny paliwa podałem, średnie zużycie również, koszt winiet przeczytaj na forum. Polecam trasę przez "zachodnie Węgry" moim zdaniem najlepsza. A trasa "DeLux" to dla mnie Słowacja, Węgry i dalej Chorwacja. Od Ziliny piękna autostrada. Czechy i Austria to pomyłka. I jeszcze raz pisze to jest moja ocena, a jeździłem chyba już wszystkimi możliwymi drogami.
tomuś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomuś » 12.05.2012 19:52

Nam najbardziej pasuje jazda przez Niemcy.
Franciszka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franciszka » 12.05.2012 21:01

Cena paliwa - z Łodzi do Kasteli ( droga powrotna przez Postojną ) 1348 zł w obie strony, viniety - Austria + Czechy 114 zł, Słowenia 15Euro, autostrada w Chorwacji -188 kun, a w drodze powrotnej 100 kun ( zjechaliśmy z autostrady w Senj )
pozdrawiam :)
tomuś
Globtroter
do Franciszki

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomuś » 13.05.2012 09:17

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!Byliśmy w Chorwacji dwa razy,zakochaliśmy się w tym kraju! Chcielibyśmy pojechać tam i w tym roku.Różnie bywa u nas z pieniążkami, więc przeliczam czy możemy w tym roku sobie pozwolić na wyjazd. Pozdrawiam !!!
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.05.2012 10:42

maniekwawa napisał(a):Witajcie cro maniacy,
Czytając forum nie trafiłem nigdzie na opis wyjazdu na początku maja.
Do Biogradu na moru wybraliśmy się na weekend majowy 29.04-06.05.
Temperatura wody 20 stopni, powietrza w cieniu 20 stopni(i o dziwo w nocy nie spadała) w słońcu 35 stopni, pogoda była super cały tydzień.Trasa Warszawa- Biograd na moru – 1450km, czas przejazdu 15 godzin, średnie zużycie paliwa 5,9, średnia prędkość 98km/h. Jechaliśmy prawie przepisowo. Trasa podobno luksusowa przez Czechy, Austrię i Słowenię wszystko autostradami. Ropa w Austrii 1,65€, Słowenia 1,35€, Chorwacja 10,10 Kuna.
Ostatnie 8 razy jeździłem przez Słowację i Węgry i moim zdaniem ta trasa jest DUŻO lepsza niż przez Austrię, Czechy i Słowenię. W Czechach autostrada z płyt jest naprawdę wkur… a na granicy Chorwackiej mimo nietypowego terminu korki.
Samochod – Ford Fokus 1,8 tdci 115km skład załogi to 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci. Bagaże pod sufit.
Jeśli czegoś nie dopisałem to pytajcie.

Dobry czas przejazdu. Chyba nie za wiele przystanków mieliście. Ciekawe o której godzinie wyjechałeś z Warszawy. Czy jeden był kierowca czy dwóch. jeśli jeden to było to duże wyzwanie. Wiem po sobie, że można zsnąć ze zmęczenia. ???
Franciszka
Podróżnik
Re: do Franciszki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franciszka » 13.05.2012 12:43

My byliśmy czwarty raz - w tym roku pierwszy raz na jachcie.Jedzenie drogie!!!!! najlepiej wziąć co się da z Polski. Jednak przepiękne krajobrazy Chorwacji oraz pogoda ( nawet w maju!) warte są każdych pieniędzy!!!!!!!!!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2012 13:35

maniekwawa napisał(a):Jesli chodzi o restauracje to część była otwarta. W Trogirze wszystko otwarte, ale w mniejszych miejscowościach słabiej. Ceny normalne czyli wakacyjne. Na czteroosobowy objad 2 pizze, jakieś spagetti, lasania(nie wiem czy tak to sie pisze) i 2 sałatki + napoje to wydatek ~ 250-300 Kuna.
Ludzi mało, wiele atrakcji(wypożyczalnia łudek, promy) zamknietych.
Więcej w na początku maja nie pojadę.
Dlaczego?

Co do korków na granicy.. Długi weekend majowy mają nie tylko Polacy, ale i Chorwaci i Słoweńcy.. trzeba unikać jazdy w sobotę.....

P.S. łódka
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 13.05.2012 14:19

Witam
Majówkę spędziłem objazdem Karlobag, Pag, Metajna,Trogir, Split, Omiś
Karlobag - wyludniony
Pag - lekki ruch
Matajna - tylko my
Trogir, Split - wiadomo, ale nie jak latem
Omiś - spokój
Poruszałem się z Omiśu do Splitu autobusami i busami przewoźnika ze Splitu
Dla mnie pora super na pobyt.
Było krótko i treściwie a ceny - wiadomo
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 13.05.2012 14:33

Spokojny Karlobag
Obrazek

Wyludniona Metajna
Obrazek

Spokojny Omiś
Obrazek

Dla leczenia nerwów idealnie.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 13.05.2012 14:39

Dla mnie I liga
Točeno pivo na vidilicy u Splitu
Sącząc piwko i patrząc w dół. Mógłbym tak długo ................... :D

Obrazek

Jednak,że tutaj o cenach to
Pivo 0,5 l z nalewaka
Riva - od 20 do 25 KN
Na górze skąd fotka - 18KN
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone