Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekend Majowy - Okolice Zadaru czy Krk?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agu_Ro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu_Ro » 18.03.2016 12:56

Dzień dobry bardzo :) Jeśli piszę w złym miejscu, proszę o przeniesienie, ale zależy mi na poradzie, dokładnie jak w temacie. Wątków o pięknych okolicach Zadaru jak i Krk naczytałam się sporo i obie lokalizacje mi się podobają i myślę że warto je odwiedzić, ale proszę o opinię, które z tych miejsc polecacie na weekend majowy?
Zdaję sobie sprawę z tego, że w Zadarze może być ciut cieplej, z wiadomych względów, a różnica w drodze to tylko ok 150 km. Nie wiem natomiast, gdzie będzie się więcej działo? Wiem, że tłumów nie będzie ani na plażach ani wśród zwiedzających, ale też nie chcę trafić na bezludzie i pozamykane np. restauracje :)
Czy jest sens szukać w tym terminie noclegu koło Zadaru np. w Bibinje czy szukać w samym Zadarze? Podobnie, jak będzie na Krk w np Basce? Spotkamy coś ciekawego czy zostaje tylko miasto Krk?
Dodam, że we wrześniu mieszkając w kwaterze w samej Makarskiej i siedząc na plaży przy głównej promenadzie, nie czuliśmy się źle ani szczególnie "ściśnięci" :)
Dodam też, że będę wtedy w 6 miesiącu ciąży i nie nastawiam się na aktywny wypoczynek i dużo zwiedzania, a raczej na spokojny wypoczynek, byczenie się i nic nie robienie, cieszenie pięknymi widokami i spacerowanie, a nie nabijanie kilosów :)
Będę bardzo, bardzo wdzięczna za wszelkie porady, informacje i opinie, bo nigdy nie byliśmy początkiem maja na Chorwacji.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2016 16:32

Cześć.

Jeśli to tylko majowy weekend to polecam Zadar.
To akurat tyle czasu aby w miarę dobrze poznać miasto (bez forsowania w tym przypadku).

Krk polecam na dłuższy pobyt. Tak aby poznać więcej miejscowości na wyspie a nie sam Krk (miejscowość) bo warto.

Pozdrawiam
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 20.03.2016 12:17

Agu_Ro napisał(a):Dzień dobry bardzo :) Jeśli piszę w złym miejscu, proszę o przeniesienie, ale zależy mi na poradzie, dokładnie jak w temacie. Wątków o pięknych okolicach Zadaru jak i Krk naczytałam się sporo i obie lokalizacje mi się podobają i myślę że warto je odwiedzić, ale proszę o opinię, które z tych miejsc polecacie na weekend majowy?
Zdaję sobie sprawę z tego, że w Zadarze może być ciut cieplej, z wiadomych względów, a różnica w drodze to tylko ok 150 km. Nie wiem natomiast, gdzie będzie się więcej działo? Wiem, że tłumów nie będzie ani na plażach ani wśród zwiedzających, ale też nie chcę trafić na bezludzie i pozamykane np. restauracje :)
Czy jest sens szukać w tym terminie noclegu koło Zadaru np. w Bibinje czy szukać w samym Zadarze? Podobnie, jak będzie na Krk w np Basce? Spotkamy coś ciekawego czy zostaje tylko miasto Krk?
Dodam, że we wrześniu mieszkając w kwaterze w samej Makarskiej i siedząc na plaży przy głównej promenadzie, nie czuliśmy się źle ani szczególnie "ściśnięci" :)
Dodam też, że będę wtedy w 6 miesiącu ciąży i nie nastawiam się na aktywny wypoczynek i dużo zwiedzania, a raczej na spokojny wypoczynek, byczenie się i nic nie robienie, cieszenie pięknymi widokami i spacerowanie, a nie nabijanie kilosów :)
Będę bardzo, bardzo wdzięczna za wszelkie porady, informacje i opinie, bo nigdy nie byliśmy początkiem maja na Chorwacji.

W Zadarze nie będzie cieplej tylko dlatego, że leży on ciut "niżej" (czyli bardziej na południe). Jeżeli będzie cieplej, to tylko dlatego że tak się akurat pogoda w tym okresie "ułoży" :) . Tak czy inaczej, też polecam Zadar :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.03.2016 12:38

Zadar to lipa na kilkudniowy pobyt.
To zwykła mieścina typu Trzebnica, Oborniki, Oleśnica, Kłodzko, Świeradów, Duszniki, Zakopane, etc.
Każde bez klimatu.
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 20.03.2016 20:47

FUX napisał(a):Zadar to lipa na kilkudniowy pobyt.
To zwykła mieścina typu Trzebnica, Oborniki, Oleśnica, Kłodzko, Świeradów, Duszniki, Zakopane, etc.
Każde bez klimatu.

Aleś poleciał z tym porównaniem.

Warunek widok na morze :D
1.Pamiętaj, że będąc w ciąży szpital w okolicy jak najbardziej widziany.
2.Kapać się nie będziesz.
3.Urokliwa starówka i do tego czynne kafejki.
4.Organy morskie i pozdrowienia dla słońca warto posłuchać i pooglądać :)
5.Może Sukosan?
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 20.03.2016 21:27

1- KRK(Baska) :D
2- Zadarowo
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.03.2016 21:32

Jacek 206 napisał(a):Może Sukosan?

A tam co ciekawego?
Marina?
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 21.03.2016 06:48

anakin napisał(a):
Jacek 206 napisał(a):Może Sukosan?

A tam co ciekawego?
Marina?

Zaproponuj coś lepszego, a nie tylko ???
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.03.2016 08:12

Jacek 206 napisał(a):
Każde bez klimatu.

Aleś poleciał z tym porównaniem.

Warunek widok na morze :D
1.Pamiętaj, że będąc w ciąży szpital w okolicy jak najbardziej widziany.
2.Kapać się nie będziesz.
3.Urokliwa starówka i do tego czynne kafejki.
4.Organy morskie i pozdrowienia dla słońca warto posłuchać i pooglądać :)
5.Może Sukosan?
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku.

Nie poleciał, tylko był kilka razy po kilka godzin i starczy. Prócz paru uliczek poprzetykanych komunistycznymi budowlami, nie ma czym się na dłuższą metę bronić. To nie mieścina turystyczna.
W Biogradzie także jest przychodnia (byłem), szpitala nie pamiętam.
On również szału nie robi.
Na weekend fajny jest Bol. Przynajmniej jest gdzie spacerować wzdłuż morza. Nawet pod parasolem. Wycieczki także można samochodem zrobić.
Sprawdź promocje w TUI czy innym niemieckim z własnym dojazdem. Oni maja tam sporo pustych hoteli w tym czasie. Full opcje wypoczynku także były.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.03.2016 09:21

Agu_Ro napisał(a):Wątków o pięknych okolicach Zadaru jak i Krk naczytałam się sporo i obie lokalizacje mi się podobają i myślę że warto je odwiedzić, ale proszę o opinię, które z tych miejsc polecacie na weekend majowy?

Zdecydowanie Zadar.
W sam raz na weekend.

Jacek 206 napisał(a): Zaproponuj coś lepszego, a nie tylko ???

Pytam po prostu co jest ciekawego w Sukošanie...
Bo jeśli chodzi o bazę wypadową to zdecydowanie wolałbym takie np. Bibinje czy Pakoštane.
Agu_Ro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu_Ro » 21.03.2016 09:31

Dziękuję wszystkim za opinię :) z Mężem wszystkie weźmiemy pod uwagę (ja kąpać się nie będę, ale jeśli pogoda dopisze to on pewnie tak :hut: ) Gdziekolwiek się zatrzymamy to jeśli zaczną nam doskwierać nudy, to z pewnością wskoczymy w auto i będziemy jechać coś oglądać :)
Mamy jeszcze 3-4 tygodnie do namysłu (i sprawdzania pogody :mrgreen: ), więc wszelkie kolejne opinie i sugestie są bardzo mile widziane :)
Bol bardzo nam się podobał (mam go nawet na avatarze), bo byliśmy w ubiegłym roku, ale na majówkę troszkę za daleko :)
I jeszcze raz powrócę do mojego pytania, jeśli postawiamy na Zadar to szukać noclegu w samym Zadarze czy okolicach lub obrzeżach miasta? Jeśli wybierzemy wyspę Krk to szukać noclegu w Baśce czy w mieście Krk, pamiętając, że to początek maja? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2016 10:47

Agu_Ro napisał(a):I jeszcze raz powrócę do mojego pytania, jeśli postawiamy na Zadar to szukać noclegu w samym Zadarze czy okolicach lub obrzeżach miasta? Jeśli wybierzemy wyspę Krk to szukać noclegu w Baśce czy w mieście Krk, pamiętając, że to początek maja? :)

Jeśli grad Zadar - to ja bym wybrał nocleg w grad Bibinje
Jeśli otok Krk - to ja bym wybrał nocleg w grad Krk
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 21.03.2016 16:43

anakin napisał(a):
Pytam po prostu co jest ciekawego w Sukošanie...
Bo jeśli chodzi o bazę wypadową to zdecydowanie wolałbym takie np. Bibinje czy Pakoštane.

Pytanie było "Czy jest sens szukać w tym terminie noclegu koło Zadaru np. w Bibinje czy szukać w samym Zadarze?"

Nic ciekawego, ale jadąc do Zadaru zjazdem drugim wjeżdżamy do Sukošanu wtedy można podjechać i tu i tam.

Pewnie, że są lepsze miejsca, ale oddalone o 100 km np. urokliwy Primošten .
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2016 14:15

Każde bez klimatu.

Od Trzebnicy to Ty mi się odstosunkuj kurna mać :oczko_usmiech:
namo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) namo » 22.03.2016 14:55

Ja jadę w tym roku na majówkę, to będzie druga w Pagu. Zatrzymujemy się w Apartmani Mary. Daj znać jeśli nie macie jeszcze gdzie spać.

Na poprzedniej majówie nie doskwierało ciepło, słońce było nawet za chmurami ale zostawiło ślady na skórze. Zjarało nas na raki, więc uważaj z brzuchem nawet jak słońca nie będziesz widziała. Było w sam raz na kąpiel i łowienia krabów.
Załączniki:
2013-05-03 11.46.05.jpg
2013-05-01 13.13.09.jpg
2013-04-29 13.30.17.jpg
2013-04-28 17.37.30.jpg
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone