Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędkowanie w Makarskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darello
Turysta
Wędkowanie w Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) darello » 28.06.2002 20:31

Czy ktoś ma doświadczenie co do połowów w tej części Chorwacji, jestem laikiem, ostatni raz wędkę trzymałem 18 lat temu, może ktoś mógłby mi udzielić kilku praktycznych porad.
ww
na ryby?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ww » 01.07.2002 16:24

No i co z tym wędkowaniem? Żadnych informacji na pytanie Darello, a ponoć w Polsce tylu wędkarzy. Czy tam są w ogóle jakeś ryby, bo będąc w Chorwacji 2 lata temu nie widziam targów rybnych...
Realista
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Realista » 01.07.2002 22:00

W Chorwacji łowić z brzegu możecie bezpłatnie (poza Kornatami), ale za łowienie z łodzi trzeba zalacić w kapitanacie portu stosowną opłatę.
Jak coś większego złapiecie to koniecznie dajcie znać bo nie słyszałem od wielu lat by się to komuś udało. Adriatyk u wybrzeży Chorwacji choć piękny jak dawniej jest obecnie niestety jałowy i trudno spotkać w nim wartoścową florę. To wynik rabunkowej gospodarki, ale turyści też się do tego przyczynili w niemałym stopniu. Ubocznym skutkiem tej niemiłej sytuacji są zaporowe ceny na "owoce morza" i mało targów rybnych.
wladek55
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wladek55 » 02.07.2002 18:23

wentkuje w chorwacji juz kilka lat najczesciej z gruntu na filety zestaw jest troche inny,oliwke mocuje sie do zylki glownej a przypony o dlugosci 30cm mocuje 50cm do 1m nad oliwka do zylki glownel.Srednio mocuje od 2 do 4 przyponow. Powodzenia w polowach .

wladek
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 22.07.2002 21:36

Realista napisał(a): Adriatyk u wybrzeży Chorwacji choć piękny jak dawniej jest obecnie niestety jałowy i trudno spotkać w nim wartoścową florę. To wynik rabunkowej gospodarki, ale turyści też się do tego przyczynili w niemałym stopniu. Ubocznym skutkiem tej niemiłej sytuacji są zaporowe ceny na "owoce morza" i mało targów rybnych.

Jaki jałowy. Wsadź głowę pod wodę to zobaczysz co się tam dzieje. Taki ruch, że możesz się o rybę zabić. Oczy Ci wyjdą. 8O
pzdr
jabol

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabol » 23.07.2002 13:30

Mósisz uważać aby w Makarskiej Ci wędki nie wdeptali w kamienie , chyba że jedziesz pod koniec września . POZDR. :D
jabol

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabol » 23.07.2002 13:31

Mósisz uważać aby w Makarskiej Ci wędki nie wdeptali w kamienie , chyba że jedziesz pod koniec września . POZDR. :D
Caster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Caster » 01.03.2005 01:45

Znakomitą przynętą są krewetki, (Niestety są delikatne) oraz omułki.
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 01.03.2005 12:07

Ja łowiłem na ichniejszy kruh. Miejscowy rybak zademonstrował mi jak przygotować dobrą przynętę: bierzemy rybkę wielkości do 15 cm i kroimy ją na plasterki czy kostki. Takie coś na hak i chlup do Jadranu. Pokazałem mu na co jeszcze łowię, a były to takie plackowate małże przyklejone do głazów. Wyglądały jak tarczniki na roślinach w domu. Trzeba było to podważyć nożem, potem obrać z muszli, na hak i chlup do Jadranu. Rybak powiedział że ovo je dobro. Moja dziewczyna wyciągała na to takie jakby śledzie 20-25cm, a raz w łowisko weszła większa sztuka. Niestety po szamotaniu się zerwała. Była zaczepiona za grzbiet. Ważyła jakieś 70, może 80kg. Ciało koloru różowego, zamiast płetw miała ręce i nogi. Nieźle kij się wyginał w rękach mojej dziewczyny.. Hamulec terkotał jak oszalały. Emocje były do czasu gdy ujrzała zaczepioną za skórę na plechach okazałą wczasowiczkę :)
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 01.03.2005 16:28

Tarczniki :twisted: na ktore łowila ryby Twoja zona, a rybak powiedzial ze to samo dobro to
ostrygi.
Faktycznie smaczne tylko małe, mozna znależc wieksze ,ale amatorow :D tego przysmaku jest wielu.
:D
Caster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Caster » 02.03.2005 00:43

Tarczniki na skałach to niestety nie ostrygiu ostrygi które są małżami, a ślimaki z rodziny Patellidae czyli Czaszołki.
Faktycznie dość dobre na hak.
Aby złapać coś większego proponuję zapoznać się z metodą wędkowania zwaną surfcastingiem.
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.03.2005 19:36

Faktycznie ! :!: :!: !nie pomyslalam ze łowia ryby na malenkie tarczniki.myslalam ze na ostrygi,sa wieksze no i mozna zjesc sugerowalam sie wypowiedzia chorwata.trudno mi by bylo zjesc tarcznika.

A ostrygi owszem.

A o łowieniu ryb swietnie wypowiadala sie "grazka "tylko jakos zniknela z FOrum jej rodzinka lowila nawet rekinki.

:D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.03.2005 19:39

Wędkowałem w CRO z różnymi skutkiem, przynętą była skórka
z chleba, bo dłużej trzyma się na haczyku.
Złapane rybki miały 10-20cm, wygłądem podobne do śledzi.
Prawdopodobnie to były takie rybki:
http://ryby.wedkarze.pl/miniaturki.php
(miniaturki: cefal cienkowargi lub cefal wargacz)
A w zeszłym roku udało mi się złapać w Zatonie dwie belony na
40-50 cm, kilka zerwałem, bardzo smaczna ryba - a wyglada tak:
http://www.klasapuck.org/belold.html
a tu jeszcze ładniej: http://www.pzw.pl/imagecatalogue/imagev ... e/list/18/
(to nie ja tym zdjęciu)
Ludziska na molo bili brawo i wielce się dziwowali.
Pozdrawiam i życzę udanych połowów w 2005 r.
Kociak 52
Turysta
wędkowanie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 06.03.2005 12:47

Witam wszytkich,

czy na Chorwacji wędkowanie jest bezpłatne?
Nie jest wymagana żadna karta wędkarska?
Czy nie ma tam żadnych kontroli strazy rybackiej lub np. policji?

czy ktoś coś pewnego wie na ten temat?

Kociak 52

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone