Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędkowanie w Chorwacji- czy jest sposób ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrzyśN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzyśN » 01.06.2006 19:58

Chciałbym poruszyć temat wędkowania w Chorwacji.W ubiegłym roku koło Orebića próbowaliśmy z kolegą wyłowić z adriatyku jakieś "solidniejsze" rybie okazy. Pomimo róznych sposobów, zanęt, łowiliśmy tylko drobnicę ( w wiekszości takie okazy bez wykształconej płetwy ogonowej).Podczas nurkowania widzieliśmy całe stada "Dorad" oraz innych dużych ryb krecących się koło naszych zarzuconych zestawów. Próbowaliśmy na naturalny pokarm(ślimaki odczepiane ze skał) , bez efektów. W Orebiću widzieliśmy jak łowią na bułkę ( woda się gotuje ) , ale to " Tygrysy nie lubią najbardziej".Gdzie sie podziały duże ryby w Adriatyku? Część napewno będzie na targu rybnym wyłowiona przez Chorwatów. Jezeli ktoś ma sposób jak wyciągnąć przynajmniej kilka większych sztuk zapraszam do dyskusji. W tym roku jedziemy z grupa znajomych na Ciovo. Jeśli ktoś był w tym rejonie i złowił coś "konkretnego" to niech podzieli się z rodakami , którzy kochają rybya nie są skorzy do częstych wizyt na targu rybnym. Za wszelkie informacje z góry dzięki.

Z pozdrowieniami KrzyśN
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.06.2006 20:25

Większe rybki można łowić w zasadzie tylko z łódki lub pontonu.
Ja łapie z pontonu z silnikiem, na głębokościach ok 40- 50m, metoda trolingu, lub na grunt z podczepionym od spodu ciężarkiem, min 80gam.
Ważne wędkuje na plecionkę, bo przy tej głębokości plecionka daje komfort czucia brań.
Przynęta, paski z kalmarów, surowych lub mrożonych+ dodatkowo jakieś swiecidełka.
Na kalmary inna metoda.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.06.2006 12:21

....Noca mozna lowic kongeri Conger conger po chorwacku ugor.
Potrzebni jest mocni sprzent jak na suma. Gruba zylka i duzi chak. Przipon najlepiej z stalowki lub wolframowy (tak jak na szczupaka). Dzwoneczek na szczitowce. Lowic na cala serdinke lub ina rybe ktora w dzien sami zlowicie. Albo na polowe wiekszej rybi. Lowic mozna na skalistim brzegu tilko tam sie mozna w noci i polamac. A duze okazi sa i w portach rybackich przi samim brzegu. W noci wilaza z falochronow. Bestia sylna i sliska jak wegoz - bo kuzin. Obawiaskowo trzeba miec przi sobie kombinerki i noz (prosze palce czimac z daleka od ust kongera. Oraz podbierak bo czasamy sie zlapie osmiornica ktora tylko czima przinente. Kongera sie usmierca jak i wegorza. Czensc ogonowa ma duzo osci. Przizandza sie z kongera brudet. Rybi od 1 do 2 kg naziwamy sznurowkamy. Kiedy i gdzie bendziesz na Ciowie ? Ja mieszkam na Ciovo.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.06.2006 12:34

Leon napisał(a):....Noca mozna lowic kongeri Conger conger po chorwacku ugor.
Potrzebni jest mocni sprzent jak na suma. Gruba zylka i duzi chak. Przipon najlepiej z stalowki lub wolframowy (tak jak na szczupaka). Dzwoneczek na szczitowce. Lowic na cala serdinke lub ina rybe ktora w dzien sami zlowicie. Albo na polowe wiekszej rybi. Lowic mozna na skalistim brzegu tilko tam sie mozna w noci i polamac. A duze okazi sa i w portach rybackich przi samim brzegu. W noci wilaza z falochronow. Bestia sylna i sliska jak wegoz - bo kuzin. Obawiaskowo trzeba miec przi sobie kombinerki i noz (prosze palce czimac z daleka od ust kongera. Oraz podbierak bo czasamy sie zlapie osmiornica ktora tylko czima przinente. Kongera sie usmierca jak i wegorza. Czensc ogonowa ma duzo osci. Przizandza sie z kongera brudet. Rybi od 1 do 2 kg naziwamy sznurowkamy. Kiedy i gdzie bendziesz na Ciowie ? Ja mieszkam na Ciovo.

Ja co roku na Korculi.
W tym roku w miejscowości Zavalatica, u wspaniałych gospodarzy.
Byliśmy tam w zeszłym roku.
Teraz jedziemy koniec sierpnia i wrzesień, ja najbardziej lubie ten okres, w nocy już są nornalne temperatury, morze ciepłe.
W zeszłym roku złapałem w porcie wieczorem kilka tzw, sznurków, na grunt.
Mam kołowrotki z elektronicznym czujnikiem bran, z wolnym biegiem, jak jest branie to szpula piszczy niemiłosiernie, ale o to chodzi.
Poradź mi Leonie co zakładać łapiąc z łódki, ślimaki, kalmary a może coś innego.
Będe zobowiązany za rady!!!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.06.2006 22:35

...ale jaka metode z ludki ? Najlepsza jest swieza sardinka lub swierzo odmrozona. Raki z muselek, mieso omulkow, krawetki zlapane noca w porcie podbierakem przi brzegu. Kalmary sa II lub Czasami III klasa. Prziponi 0,20 fluorokarbonowe. Pozdrawiam Leon
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 05.06.2006 22:43

Leon napisał(a):...ale jaka metode z ludki ? Najlepsza jest swieza sardinka lub swierzo odmrozona. Raki z muselek, mieso omulkow, krawetki zlapane noca w porcie podbierakem przi brzegu. Kalmary sa II lub Czasami III klasa. Prziponi 0,20 fluorokarbonowe. Pozdrawiam Leon

Myślałem o trolingu, ale nie ze sztuczną przynętą, a naturalną
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 05.06.2006 22:45

Acha ja nie używam żyłki, a plecionkę bo na np. 50m nie czujesz brania, a plecionka się nie rozciąga i przenosi super branie.
MarioG
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioG » 07.08.2006 23:02

Do daiksykfa

Widze, że znasz Zavalatica. Wybieram się w sierpniu na Korcule i rozwazam pobyt w Zavalatica. Czy mógłbys napisać kilka słów o tej miejscowości?
Szukam spokojnego miejsca, kameralnej nie zatłoczonej plazy, (najchętniej jakiejś zatoczki ) z miejscem do nurkowania z fajką.. Jadę z zoną i dwójka dzieci, jak zwykle w ciemno. Zaliczyłem już Riviere Makarską, Hvar, Peljesac, kolej na Korcule, może właśnie Zavalatica.
Jeśli nie sprawi ci to kłopotu to napisz mi kilka zdań na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.08.2006 07:57

MarioG napisał(a):Do daiksykfa

Widze, że znasz Zavalatica. Wybieram się w sierpniu na Korcule i rozwazam pobyt w Zavalatica. Czy mógłbys napisać kilka słów o tej miejscowości?
Szukam spokojnego miejsca, kameralnej nie zatłoczonej plazy, (najchętniej jakiejś zatoczki ) z miejscem do nurkowania z fajką.. Jadę z zoną i dwójka dzieci, jak zwykle w ciemno. Zaliczyłem już Riviere Makarską, Hvar, Peljesac, kolej na Korcule, może właśnie Zavalatica.
Jeśli nie sprawi ci to kłopotu to napisz mi kilka zdań na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam.

Bardzo mała niezwykle spokojna miejscowość. 1 sklep spożywczy , 3 małe knajpki, niezwykle gościnni ludzie (bo nie jest to typowy chorwacki kurort). Codziennie podjeżdza przenośny warzywny sklep samochodowy ceny do zaakceptowania, miejscowi u niego też kupują. Mały port w nim kilkanaście łódek, obok przepiękna zatoka opisana w wielu przewodnikach ze względu na kolor piasku i rodzaj dennej roślinności http://www.zavalatica.net/specials.html . Dobre miejsce wypadu do Vela Luki, czy do Korculi. Można płynąć katamaranem na Hvar. Gorąco polecam.
Po 20 sierpnia jedzemy tam 3 raz. Ze znalezieniem apartamenu nie ma wielkiego problemu. Polecam też jeszcze jedno miejsce a mianowicie Babinę jest to naprawdę perła, jeszcze prawie niedkryta, ale tylko dla ludzi którzy chcą spokoju i ciszy a nie zgiełku kurortów.
MarioG
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioG » 08.08.2006 18:29

Daisykf - dziekuje za info.
Może orientujesz sie w cenach apartamentów (2+2)? W zeszłym roku nie byłem w Cro - słyszałem, że podrożało. Pozdrawiam
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.08.2006 21:05

MarioG napisał(a):Daisykf - dziekuje za info.
Może orientujesz sie w cenach apartamentów (2+2)? W zeszłym roku nie byłem w Cro - słyszałem, że podrożało. Pozdrawiam

ale kiedy, w jakim terminie, i na ile dni ????
MarioG
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioG » 08.08.2006 22:22

około 15.08 na tydzien, moze 10 dni
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.08.2006 23:03

MarioG napisał(a):około 15.08 na tydzien, moze 10 dni

To są najgorsze dni masa włochów i niemców , myśle ze ok 12Eur/osoba, za apartament z kuchnią. 10eur w tym okresie to okazja.
Kwatery znajdziesz na 100%.
Powodzenia
Szumo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szumo » 12.08.2006 17:04

Jade na korcule (zavalatica) 17 sierpnia bardzo mala i spokojna miejscowosc bardzo polecam bede jechal juz 3 raz :P
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 12.08.2006 21:26

Szumo napisał(a):Jade na korcule (zavalatica) 17 sierpnia bardzo mala i spokojna miejscowosc bardzo polecam bede jechal juz 3 raz :P

Ja planuje dojechać po 20 sierpnia.
Do zobaczenia

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone