Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędkowanie

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartolski
Cromaniak
To sobie połowię")

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 23.07.2011 01:33

Dzięki za ten wątek, nie myślałem o zabraniu wędek ale nawet dla niewielkich sztuk warto te parę cm w bagażniku na sprzęt przeznaczyć, a może trafi się belona? :roll: :twisted:
anbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anbo » 25.07.2011 09:31

:D Za miesiąc jadę na Półwysep Peljesac. Jako, że nie wyobrażam sobie wypoczynku bez wędki zamierzam uiścić opłatę za rekreacyjne wędkowanie. Znalazłam to http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=23, Można tam wykupić licencję na kilka dni. Czy ktoś już opłacał takie zezwolenie? Jak to jest w ostateczności, czy dowód wpłaty jest odpowiednim dokumentem, czy prześlą mi jakąś wersję do druku? Jak się za to płaci, kartą? Ale w jaki sposób?
Pinio46
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinio46 » 26.07.2011 22:00

anbo napisał(a)::D Za miesiąc jadę na Półwysep Peljesac. Jako, że nie wyobrażam sobie wypoczynku bez wędki zamierzam uiścić opłatę za rekreacyjne wędkowanie. Znalazłam to http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=23, Można tam wykupić licencję na kilka dni. Czy ktoś już opłacał takie zezwolenie? Jak to jest w ostateczności, czy dowód wpłaty jest odpowiednim dokumentem, czy prześlą mi jakąś wersję do druku? Jak się za to płaci, kartą? Ale w jaki sposób?

ja wędkowałem, i nigdy nic nie płaciłem, podobno wedkowanie z brzegu jest jak by to nazwać darmowe, tego linka co podałeś to chyba chodzi o łowienie ryb na pełnym morzu albo z jakiejś łódki albo kutra :mrgreen:
kris ddz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris ddz » 27.07.2011 17:08

witam

chciałem zapytać czy ktoś brał kiedyś udział w tego typu wyprawach i oczywiście jakie są koszty takich zabaw ??.

http://www.valentinotours.com/big-game- ... 7_eng.html
anbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anbo » 27.07.2011 22:29

Pinio46 napisał(a):
anbo napisał(a)::D Za miesiąc jadę na Półwysep Peljesac. Jako, że nie wyobrażam sobie wypoczynku bez wędki zamierzam uiścić opłatę za rekreacyjne wędkowanie. Znalazłam to http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=23, Można tam wykupić licencję na kilka dni. Czy ktoś już opłacał takie zezwolenie? Jak to jest w ostateczności, czy dowód wpłaty jest odpowiednim dokumentem, czy prześlą mi jakąś wersję do druku? Jak się za to płaci, kartą? Ale w jaki sposób?

ja wędkowałem, i nigdy nic nie płaciłem, podobno wedkowanie z brzegu jest jak by to nazwać darmowe, tego linka co podałeś to chyba chodzi o łowienie ryb na pełnym morzu albo z jakiejś łódki albo kutra :mrgreen:

Ja też wędkowałam z brzegu i nic się nie stało, jednak ponoć jest to nielegalne i grożą za to wysokie kary, łącznie z tymczasowym aresztem. Jak lubisz przygody kryminalne, to czemu nie? :D :(
anbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anbo » 27.07.2011 22:32

Też bym chciała tam być. Kto wie coś więcej o tych wyprawach?
jasio43
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio43 » 28.07.2011 12:30

Siema mam kilka pytań pontonem 2,70m + silnik 3,5 km mogę pływać za darmo ?? jak z cumowaniem . Muszę posiadać jakieś uprawnienia ?? . I jak z tymi rybkami ile kosztowało by wykupienie winety czy czegoś na okres 16 dni łowienia dla 2 osób i gdzie to się robi . Będę w Klek Koło granicy i dość blisko do dubrovnika
kris ddz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris ddz » 28.07.2011 19:36

kurcze Panowie i Panie nikt nie korzystał z takich przyjemności będąc na wakacjach ??
Wyjazd coraz bliżej wiec bardzo proszę o info odnośnie cen !!

kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 29.07.2011 14:15

kris ddz napisał(a):kurcze Panowie i Panie nikt nie korzystał z takich przyjemności będąc na wakacjach ??
Wyjazd coraz bliżej wiec bardzo proszę o info odnośnie cen !!

Z tego co mi wiadomo to ok 500 - 600 euro za dzień.
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 04.08.2011 08:42

Cały czas próbuję dowiedzieć się jak to w końcu jest z tymi opłatami za wędkowanie z brzegu i czytam same sprzeczne ze sobą informację.
Wyjeżdżam na półwysep 26.08 i zabieram ze sobą 2 wędki.
Jedną mocną do 280g i jednego feedera 120g.
Generalnie mam zamiar połowić na grunt z koszykiem bo chyba nikt nie testował tej metody. Jeśli się mylę to proszę o info jakie były efekty takiego połowu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.08.2011 10:36

kris ddz napisał(a):kurcze Panowie i Panie nikt nie korzystał z takich przyjemności będąc na wakacjach ??

Te przyjemności tylko dla bogatych Pań i Panów :wink: mało kogo stać na wydatek 500 - 600 euro na jeden dzień.

Na forum nie czytałem żadnej relacji cromaniaka z Big Game Fishing.
anbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anbo » 04.08.2011 23:50

Darekwawa napisał(a):Cały czas próbuję dowiedzieć się jak to w końcu jest z tymi opłatami za wędkowanie z brzegu i czytam same sprzeczne ze sobą informację.
Wyjeżdżam na półwysep 26.08 i zabieram ze sobą 2 wędki.
Jedną mocną do 280g i jednego feedera 120g.
Generalnie mam zamiar połowić na grunt z koszykiem bo chyba nikt nie testował tej metody. Jeśli się mylę to proszę o info jakie były efekty takiego połowu.

:D Wędzisko 280g zostaw na Bałtyk. W Adriatyku pływają wielkie potwory, ale stronią od turystów. Fedder w ostateczności może Ci się przydać. Ćwiczyłam z fedderem, ale znudziłam się, bo koszyk zahacza o skały, ryby wciągają przynętę w kryjówki zanim zdążysz zaciąć. W nocy jakieś zębate obcinają hak. Wolfram nie pomoże, bo błyskawicznie wciągają wszystko w norki, nie zdążysz zaciąć, musisz urywać. Wszystko może się zdarzyć, ale pod warunkiem, że pojedziesz tylko i wyłącznie na ryby, i tylko na to się nastawisz. Jeśli luzacko, plażowo i rekreacyjnie, to tylko, tak jak pisałam - na bacik, z delikatnym zestawem. Przynęta 10-30cm nad dnem. Łowisz oczywiście tylko drobnicę, sprawdzasz w atlasie i wypuszczasz . Nie jestem jednak realistką. Już odliczam dni do wyjazdu! Jako marzycielka i utopistka czuję, że złowię wielką rrrryyyybę, lub chociaż kilka średnich. Szykuję już zestawy. Przemyślane!!!! Na razie tajemnica, po powrocie zamieszczę foty.
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 05.08.2011 11:15

Dzięki za słuszną uwagę. Tak więc nie będę łowił z koszykiem ze względu na zaczepy a w związku z tym może sprawdzę zestaw składający się z ciężarka, przyponu i haczyka bo faktycznie szkoda koszyków.
Jadę rekreacyjnie więc nie nastawiam się na wielkie okazy ale może...
Zastanawiam się również nad spiningiem- macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.08.2011 23:16

nocne Marki to bily kongeri....
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 11.08.2011 09:31

Sprzęt mam już skompletowany, może poza paroma drobiazgami.
Powiedzcie mi jak przetrwały słoną wodę wasze kołowrotki.
Ja jestem zafiksowany na kołowrotki Shimano i Daiwy więc w miarę porządne, zabezpieczyłem je smarem teflonowym ale mimo wszystko obawiam się trochę o to czy przeżyją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone